turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Sérülten, de még áll
Sérülten, de még áll
Ledőlt sírkő
Ledőlt sírkő
Ma már nem azonosítható
Ma már nem azonosítható
Ma már nem azonosítható
Ma már nem azonosítható

Típus:
temetőgeocaching.hu-n
Név:Alexandra-puszta elhagyott temetője
Szélesség (lat):N 46° 4,349'
Hosszúság (lon):E 17° 29,984'
Magasság:152 m
Valószínűleg Csokonyavisonta külterületén
Közeli települések:Homokszentgyörgy-Mariettapuszta 3.76 km ÉK felé, Csokonyavisonta 4.35 km Ny felé, Szulok 4.43 km DK felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2017.10.02 17:05

Az elnéptelenedett egykori Alexandra-puszta temetőjét felszámolták. Az elvadult erdőben az aljnövényzetből két sírkövet sikerült felkutatni.
1. A sérült betonkereszt alatt nyugvókat lehet azonosítani: Komáromi Mihály Komáromi Mihályné
2. A ledőlt sírkő felirata erősen töredékes: FEREN... ony... encs

Alexandra-puszta

Alexandra-puszta nevét gróf Széchenyi Imre feleségéről, gróf Sztáray-Szirmai Alexandrától kapta.
A "puszta" szó a Dunántúl nagy részén külterületi lakott helyet jelentett, amelyek többsége mára elnéptelenedett. A szakértők három típusukat különböztetik meg.
1. A középkori falvak népét a muzulmán invázió nagyrész kiirtotta, rabszolgának elhurcolta, vagy a szerencsésebbek földönfutóvá váltak. A török kiűzése után némelyik új életre kelt, de ezek közül több soha nem érte el azt a lélekszámot, amely hagyományos faluvá avatta volna, így nagyobb községek külterületeként éltek tovább.
2. Falvak külterületén épült újkori földesúri kastélyok köré települt belső szolganépek lakhelye.
3. Nagy határú birtokok gazdálkodási központjai, ahová a munkaerőt betelepítették, a munkábajárás-szekerezés veszteségi idejének csökkentésére. Ezek közül több a 19. században már korszerű gazdálkodás irányába fejlődött.

Alexandra-puszta gróf Széchenyi Dénes idejében indult fejlődésnek az 1880-as években. A környék silány homokos talaja azelőtt csak legeltetésre volt alkalmas, de a gróf nagy tőkebefektetéssel talajjavítást végeztetett, eredményes szántóföldi gazdálkodást folytatott.
Szeszgyár, hatalmas istállók, bognárműhely és magtárak épültek. A valaha erre kanyargó Dráva holtágaiban halastavak sorát duzzasztották.
A gróf a cselédei és alkalmazottai számára cselédházakat építtetett. A fejlesztések beindulásával nagyon hamar benépesül a puszta, a lélekszám 1912-ben elérte a 190 főt, az 1930-as népszámlálás is 150 lelket írt itt össze. 1912. május 25-én avatták fel Alexandra-puszta iskoláját, a mai 1-es halastó partján. Az iskola egyetlen nagy osztálytermében átlag 60 fős összevont osztályt tanított az itt lakó tanító. 1945-ben államosították Alexandra-pusztát, 1952-től pedig a Tarnócai Állami Gazdaság tulajdonába került. Ettől az időszaktól kezdődően a puszta nevét "vonalasították", a Békepuszta elnevezést kapta.
A puszta épületeinek nagy része már teljesen elpusztult, ma már csak a felújított iskolaépület és a valaha volt épületek romjai emlékeztetnek a néhai Alexandra-pusztára. Napjainkban még fellelhető összes épület, a romokkal együtt műemléki védelem alatt áll. Ez a védelem legalábbis szemre csak papíron létezőnek tűnik, az épületek állaga évről évre romlik, a teljes pusztulás felé tart. A halastavak partján lévő "Xantus-liget" bejárása és az elhagyott temető felkutatása során nem egy helyen talákoztunk az utak építési törmelékkel történő feljavítási kísérletével - az ott heverő egész téglák kísértetiesen hasonlítanak a még álló romokban láthatókhoz. Remélhetőleg ez csak puszta véletlen.


temető-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók