turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
látnivalógeocaching.hu-n
Név:Pünkösdi rózsa kert - Pünkövesd
Szélesség (lat):N 47° 32,700'
Hosszúság (lon):E 16° 44,707'
Magasság:203 m
Település:Sopronkövesd
Megye:Győr-Moson-Sopron
Bejelentő:Tompika23
Dátum:2016.05.14 19:52

Pünkövesd:
Az adott koordinátán egy Magyarországon egyedülálló Pünkösdi rózsa gyűjteményt tekinthetünk meg a sopronkövesdi "Pünkösdi rózsa Napok" alkalmával.
Szombattól, 2016 május 14-től elérhető rózsakert.

Ingyenes Rózsakerti idegenvezetések a gyűjtemény tulajdonosa, Kazinczy Péter okleveles kertészmérnök vezetésével a pünkösdi rózsa napok alatt (2016. május 14-16): 11:00, 13:00, 15:00 és 17:00 órakor.

A 2016-os https://www.facebook.com/events/1712892732257021/>Facebook esemény
Sopronkövesd http://www.sopronkovesd.hu/>hivatalos és https://www.facebook.com/Sopronk%C3%B6vesd-Hivatalos-oldala-152769454743131/>Facebook oldala. Sopronkövesd a https://hu.wikipedia.org/wiki/Sopronk%C3%B6vesd>wikipédián. http://www.sopronkovesd.hu/upload/2016_04/29/146193168343223633/punkovesd_plakat_2.jpg>
Részletes program a 2016-os eseményről.

Parkoló: A templom mellett.

Pünkösdirózsa:
A Paeoniacea családba tartozó fajokat pünkösdi rózsának, bazsarózsának nevezi a magyar nép. A nevét, hogy pünkösdi rózsa a pünkösd idején nyíló rózsához hasonló virágai miatt kapta, amely a német Pfingstrose tükörfordítása.

Története:
A bazsarózsa elnevezésnek két magyarázata van. Az egyik, hogy először a török korban kerültek Magyarország területére a fásodó szárú fajok, amelyeket Kínában szaporították és a kereskedők a karaván utakon keresztül szállították az Oszmán Birodalomba. A hosszú szállítás miatt drága portékát csak a főemberek a basák engedhették meg maguknak. A magyar nép leleményesen pedig a csak a basa kertjében látható virágot a basa rózsájának nevezte el, amiből alakult ki a bazsarózsa név.

Másik lehetséges névmagyarázatot Wass Albert Kard és Kasza című önéletrajzi ihletésű regényében találjuk: Élt valamikor Buzsor környékén egy ember, akinek Bozsor volt a neve. Nagy, erős ember volt ez a Bozsor, vállára tudott venni egy ökröt, és úgy ment vele, mint más a hátizsákkal. Nahát ennek a Bozsornak volt egy szépséges szeretője, aki olyan szép volt, hogy még a csillagok is elsápadtak az égen a nagy szépségétől. Egyik este azt mondja a szépséges leányzó: "vegyél engem kedvesem, s a tied leszek, én a világ végezetéig."
De Bozsor nem vette el, hanem azt válaszolta, hogy megígérte édesanyjának nem visz leányt haza, míg azt a meredek hegyoldalt le nem szántja a völgybe. Befogta hát ökreit az eke elé és elkezdte leszántani a hegyoldalt, de minden egyes fogással, csak egy tenyérnyit tudott leszántani. Szántott éjjel, nappal tavasztól őszig, de még télen is. Egyik ökör a másik után pusztult el a rettentő munkában, de Bozsor nem hagyta abba még akkor sem mikor az utolsó ökör is elhullott. Ekkor fogta és maga kezdte vonni az ekét. Váltották egymást az esztendők, de Bozsor csak szántott, szántott, meg is soványodott belé, haja, szakálla megnőtt. Hiába mondotta a szép szeretője:" édes szeretőm feledett azt a meredek dombot, s végy engem feleségül, hadd éljünk boldogul, míg fiatalok vagyunk".
De Bozsor nem hallgatott rá, csak húzta makacsul az ekét tovább. Búslakodott is emiatt a leány, mígnem megszakadt a szíve s belehalt bánatába. Mikor hírét vette Bozsor, hogy meghalt a szeretője, akkorát ordított, hogy megremegtek tőle a dombok. Fölkapta az ekét, meglóbálta a feje fölött, s úgy aláhajította a völgybe, hogy ahol földet ért, mély likat ütött rajta, s a likból nyomban buzogni kezdett a víz, és kicsike tó lett a helyén. Ott van még ma is az. Bozsor pedig a hegyoldalba temette a leányt. Három nap s három éccaka ült a szeretője sírján, étlen-szomjan búslakodva. A harmadik napon kinőtt egy csudaszép virág, egyenest a halott leány szívéből. Nézte Bozsor a csodaszép virágot, s hát egyszer csak megérintette a az esti szellő a virág szirmait s azok suttogni kezdtek. Azt suttogták a szegény Bozsor fülébe, hogy "még halálomban is téged szeretlek édes szeretőm! Végy el feleségül, végy el feleségül!" Azóta nevezik ezt a növényt Bozsor rózsájának.
A történetben nem másról, mint a http://www.geocaching.hu/images.geo?id=69196&group=5068&table=cache_images&wi=600&he=399 >Mezőségi bazsarózsáról, a Paeonia tenuifoliáról van szó, ami a Kárpát medencébe érkező magyarok hozták magukkal Ázsiából és telepítették el. Jelenleg Ázsiában a Bajkál tó környékén és Erdélyországban a Mezőségben él ez a növényfaj.

forrás: wikipedia, www.punkosdirozsa.hu

látnivaló-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók