turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




NEM IVÓVÍZ!
NEM IVÓVÍZ!







Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Vüllö-hegyi Négy Vályú forrás
Szélesség (lat):N 47° 14,216'
Hosszúság (lon):E 17° 55,664'
Magasság:395 m
Valószínűleg Olaszfalu külterületén
Közeli települések:Olaszfalu 1.52 km ÉNy felé, Felsőpere 1.96 km ÉK felé, Eplény 3.43 km D felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:nbokan
Dátum:2016.04.24 11:47

Szityu 2016.04.17 11:50 - Megtaláltam logja GCFV ládánál:

Megközelítés

Olaszfalut Bakonynána irányában elhagyva jobbra kell fordulni a jobb oldalon lévő második villanypásztoros kapunál , majd ezután a szemben egyenesen induló földutat követni egészen a vadvédelmi kerítésig. A kerítésen lévő kaput kinyitva (miután áthaladtatok, kérlek benneteket hogy gondosan zárjátok vissza!) tovább egyenesen a domb aljáig, ahol balra indul felfele az ösvény egészen a forrásig.
A láda a forrástól Dél-keleti irányban, kb. 20m-re van elrejtve.

A forrás története

A területen megtalálható forrás kezdetben a területen legeltetett állatok itatását szolgálta. Erdőmesteri iratok alapján elsőként az 1810-es és 20-as években a legelő mai területén, a Vüllő-hegy északi végében, említenek legeltetést. A terület rendszeres legeltetését és tisztítását kezdetben az olaszfalui gazdák közössége szabályozta. A XX. század első felében, egészen 1959-ig a legelő egész területén rendszeres legeltetés és legelő karbantartási munka folyt a Legeltetési Társulat irányításával. 1948-ban a Legeltetési Társulat közgyűlése rendelkezik többek között a vüllő-hegyi forráshoz csatlakozó vályúk elkészítéséről, a legelőtisztítás szeptember 13-án való megkezdéséről, a legelőjavítási munkálatok állami támogatásra vonatkozó kérelméről és a legeltetési bérekről. A TSZ megalakulása következtében, 1959 után a legelő állatok száma drasztikus fogyásnak indult, mely egészen 2003-ig tartott. Mára teljesen megszűnt a háztáji marhatartás a faluban. A legelő rendszeres tisztítása és karbantartása a TSZ megalakulása után megszűnt, ennek következtében a nem használt területek becserjésedtek, beerdősültek. Utoljára 2003-ban hajtottak ki legeltetni állatot. Jelenleg, mint vadászterületet bérlik az egykori legelőt.
A forrás vize 2003 óta a karbantartás hiánya miatt, a fakadási ponttól kezdve természetes elfolyással távozott. Az évek során a régi vízelvezető rendszer használhatatlanná vált. 2015-ben egy egyéni, önkéntes alapon történő kezdeményezés eredményeként megtörtént a fakadási pont újbóli feltárása és a forrásvíz elvezetése a vályúkig.
Forrás:VARGA ANNA, BÖLÖNI JÁNOS, Egy felhagyott fás legelő területének tájhasználat változása Olaszfalu (Veszprém megye) határában, 2011, A BAKONYI TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM KÖZLEMÉNYEI, Zirc, Magyarország

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók