turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
A forrás mészkő sziklái
A forrás mészkő sziklái

Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Kaszkád-forrás
Szélesség (lat):N 46° 7,886'
Hosszúság (lon):E 18° 1,042'
Magasság:165 m
Valószínűleg Hetvehely külterületén
Közeli települések:Bükkösd-Gorica 2.01 km ÉNy felé, Hetvehely 2.07 km K felé, Bükkösd 2.89 km DNy felé
Megye:Baranya
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2016.04.04 09:15

A Zselic fő tömegét - néhol akár egy kilométeres mélységig - a Pannon-tó homokos-agyagos üledéke jelenti. A Zselic megsüllyedt medencéjének aljazatát ez alatt a "sárgaföld" alatt főleg óidei átalakult kőzetek meg permi és triász vulkanitok, homokkövek és karbonátos kőzetek képezik. A triász időszakban a Mecsekkel összefüggő Gorica-Hetvehely környéket tenger borította ugyanúgy, mint a Mecseket, és karbonátos kőzetek képződtek a tenger fenekén. Később a Mecsek megemelkedett, míg a Zselic területe megsüllyedt. A Hetvehely-Gorica környék is ekkor a Zselic többi területéhez hasonlóan megsüllyedt. Mivel ez a környék a Pannon-tóból kiemelkedő Mecsek előterét képezte, a süllyedék itt sekély volt, a Zselicnek a Mecsekkel szomszédos határvidékén a triász karbonátos kőzetek kisebb mélységben maradtak, az erózió által helyenként a felszínre is kerülnek, tekintve hogy a pannon-kori üledékek viszonylag vékony rétegben fedik azokat. Triász karbonátok (mészkő és dolomit) Hetvehely-Bükkösd-Gorica-Hollófészek körzetében bukkannak ki szurdokokban és bevágásokban. A jelenlegi konvenció szerint a Zselicet és a Mecseket a Bükkösdi-víz (Okor) völgye határolja el egymástól, így ez a körzet Zselicnek számít, még ha a Mecsekre jellemző tájképi elemek és kőzetek jelentkeznek is.
A régi bükkösdi kőfejtővel szemben az országúttól északra nyíló keskeny völgy mészkő vízmosássá szűkül, ahol kisebb mészkő sziklák között fakad egy kőről-kőre ugráló erecske forrása.

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók