turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek













Típus:
kilátógeocaching.hu-n
Név:Kövestető-kilátó
Szélesség (lat):N 46° 9,982'
Hosszúság (lon):E 18° 19,417'
Magasság:458 m
Valószínűleg Hosszúhetény külterületén
Közeli települések:Komló-Zobákpuszta 2.12 km É felé, Hosszúhetény 2.20 km K felé, Komló-Gesztenyés 2.86 km ÉNy felé
Megye:Baranya
Bejelentő:Robi(gyalogtúrák)
Dátum:2015.06.20 18:51

"Kövestető Pécstől 16 km-re, Hosszúhetény és a Komlóhoz tartozó Zobákpuszta között fekszik.
2 km-re található Pusztabánya, egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A hajdani település, Vitraria helyén ma egy ipartörténeti emlék, egy üvegfújó kemence másolata található, amely a Mecsekerdő Zrt. támogatásával készült. Néhány kilométerre található Hosszúhetény üveges múzeumával és Kisújbánya üvegharangjával, klumpás múzeumával. A környéken van Püspökszentlászló, amelynek közelében az Európában is számon tartott növényritkaság, a bánáti bazsarózsa nyílik. A közeli Magyaregregyen a Máré-vár várja a kirándulókat. Kövestető közvetlen közelében egykor fonolitbánya működött, amely ma már nem látogatható. Érdekessége, hogy hazánkban a felszínen csak a Mecsekben található ez a kőzet.
Az új kilátó 458 m magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában. A névadó Kövestető csúcs (460 m) ettől a ponttól nyugati irányban 500 méterre található. 5 kilométer távolságban áll a Zengő, mely 682 méter magas csúcsával a Mecsek legmagasabb pontja. A helyszínválasztás tudatos, a környék a természetjárók kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal vezet keresztül rajta: a közelben halad a Skóciai Szent Margit zarándokút és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, illetve a Hármashegy vonulatán átívelő zöld kereszt turistaút. Innen néhány kilométernyire keletre vezet a Hosszúhetényen és Pusztabányán is áthaladó Üvegesek útja. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához kapcsolódó érdekesség, hogy az Országos Kéktúrával (amely Európa első hosszú távú turista útja) és az Alföldi Kéktúrával együtt alkotják az Országos Kék Kört, melynek teljes hossza 2540 km. Ezen útvonalak több szakasza is része az európai hosszú távú túraútvonalaknak.
A Kövestető-kilátó adatai: magassága a csúcsig 24 m, szerkezete fa, ragasztott fa acél kapcsoló elemekkel. A kilátó szintjén állva 14,6 m magasról tekinthetünk körbe: láthatjuk a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón keresztül a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területet és a Nyugat-Mecsek nagy csúcsait: a Misinát és a Tubest is. A hatszögletes, csigalépcsős, fedett sátortetős fa kilátót Szabó Péter okleveles építészmérnök tervezte.
A kilátó, a közelében húzódó Kövestető tanösvény valamint számos közjóléti beruházás a „66/2013. (VII. 29.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatások” jogcímen a Mecsekerdő Zrt. számára 2014. évben megítélt támogatásból lehívott 53,8 m Ft felhasználásával valósult meg. A támogatási forrás új pihenő- és kirándulóhelyek kialakítását tette lehetővé a Mecsekben, a Baranyai Hegyháton, a Dél-Zselicben illetve a Dráva-síkon. Ennek során az erdőgazdaság kicserélte az elhasználódott turisztikai berendezéseket és a bakancsos turisták igényeihez igazítva új pihenő- és kirándulóhelyeket alakított ki: a Kövestető-kilátóval, 2 erdei tanösvénnyel, 5 erdei kirándulóhellyel és 23 erdei pihenővel bővült a Mecsekerdő Zrt. közjóléti infrastruktúrája. A két erdei tanösvény egyike a kilátó mellett elhaladó Kövestető tanösvény, amely az erdőt, a térségben élő fafajokat, a természetközeli erdőgazdálkodást valamint az erdőhöz kötődő régi mesterségeket mutatja be.
A közcélú tevékenység a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodó tevékenységének szerves része, állami erdőgazdálkodóként egyik fontos küldetése. A közcélú feladatok közül ki kell emelni a környezetvédelmet, a közjóléti létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a természetismereti központ működtetését illetve a kisvasút üzemeltetését. Az erdei látogatók számára az erdei élővilág és az erdészeti tevékenységek szélesebb körű megismerését szolgálja kilenc tanösvényünk valamint a sétautak mellett található tájékoztató táblák. Különlegeségnek számít az árpádtetői, 1300 m hosszú erdei mozgássérült tanösvény, melyet kerekes székesek is könnyen igénybe vehetnek."
forrás: http://magyarmezogazdasag.hu/hu/irasok/erdeszet-vadaszat-halaszat/felavattak-kovesteto-kilatot

kilátó-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók