turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Bezárt bauxitbánya
Bezárt bauxitbánya

Típus:
bányageocaching.hu-n
Név:Bezárt bauxitbánya
Szélesség (lat):N 47° 19,825'
Hosszúság (lon):E 17° 56,938'
Magasság:272 m
Valószínűleg Dudar külterületén
Közeli települések:Bakonyoszlop 2.50 km ÉNy felé, Dudar 2.69 km D felé, Csetény 3.68 km K felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:Szejbi
Dátum:2013.10.27 15:13

Amit senki nem hagyhat ki, az a rekultivált bauxitbányák látványa. A színek olyan tobzódását találja, ami igazán felejthetetlen élménnyé teszi a kirándulást. Az uralkodó szín mindig a téglavörös, de sziklákon, falakon, kőfolyásokon elképesztő lila, sárga, fehér, fekete kombinációkat láthatunk. A felszíni rétegeken vasas gömbszemcsékből álló ún. „vaskalapot” figyelhetünk meg, ez hematitból áll. Ha a látvány kevés, gyűjthetünk igen jó állapotú kb. 20 millió éves tengeri csigákat, és ha jó a szemünk, találhatunk gipszkristályokat is.

A Bakonyszentlászló és Fenyőfő közötti területen több külfejtés és Magyarország legkorszerűbb mélyművelési bauxitbányája működött. A mélyművelési bánya meddőhányóját már a 90-es évek elején rekultiválták, a külfejtések rehabilitációja 2000-ben kezdődött és 2004-ben ért véget. Mára csak a külfejtések tájrendezett gödrei láthatók. A bányák kréta korú bauxitot, bauxitos agyagot, triász korú és eocén korú mészkövet, mészmárgát tártak fel, az ásványok a mészkő repedéseihez, a bauxithoz kapcsolódtak. Látványos kristályok csak a mészkőből kerültek elő, a bauxit mangánoxid- és pirittartalma helyenként jelentős volt..

bánya-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók