turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

















Típus:
emléktáblageocaching.hu-n
Név:Rudolf-emléktábla
Szélesség (lat):N 45° 26,583'
Hosszúság (lon):E 22° 47,384'
Magasság:612 m
Megye:Románia
Bejelentő:ZoLiza
Dátum:2013.04.10 20:58

Rudolf trónörökös Retyezát-i vadászata.

A Retyezát hegység szépsége és vadsága már XIX.-ig század végén felkeltette a természetkedvelők érdeklődését. Ez a szépség és vadság késztette Rudolf trónörököst hogy ide jöjjön vadászni 1882 augusztus 1-6 között. A vadászat előkészítéséért és megszervezéséért, Hunyadvármegye 67 esztendős főispánja, Pogány György, föltette magában hogy személyesen fogja megjárni mindazon helyeket, ahová királyának fia készül. Ezt az előkészítő utat Réthi Lajos főtanfelügyelő írja le. A főispán 1882 július 11-én utazott ki Malomvízre. Ott meghált és 12-én reggel indult a Zenoga tóhoz. Kíséretéhez tartozott Réthi Lajos főtanfelügyelő is. A csoport 12-én reggel indult apró falusi lovakon.
Gyakorlott vezető Klopotivárol volt fogadva. Hét ember jött szolgálatot tenni. 11 órakor érkeztek déli állomásukra a Gura Zlatyihoz. Pihenésük után 4 órakor érkeztek a Zenogához. Onnan másfél óra pihenés után egy juhásztanya közelébe érkeztek éjszakára. Megtudjuk hogyan nézett ki egy ilyen juhásztanya és hogyan viszonyultak a helyiek a
trónörökös látogatásához. A juhásztanya esztenája fenyőfából van összeróva, úgy,hogy a szél szabadon jár át rajta mindenütt. Gerendái lent vannak,hogy guggolva kell járni benne. Oldalain kifordított juhbőrök véresen csüngenek. Azok a tömlők, melyekbe a télire szánt túrót teszik.
A havasi nép keveset törődik a polgári társadalommal.Amikor a főispán vezette csoport elment sokan még a kucsmájukat sem billentették meg. Igyekeztek a havasiakkal megértetni,hogy milyen nagy dolog, mikor idejön a trónörökös. Közönyösen néztek, nem sokat vették számba az egészet. A trónörökös 1882 július 3O-án érkezett Hunyadmegyébe és Öralja Boldog falván,néhai Kendeffy Árpádnak a kastélyában szállt meg fenséges nejével együtt.A trónörökös vadászatának rendezését gróf Teleki Samu és báró Bornemissza Tivadar a hegység legkitűnőbb vadászai intézték.A főhadiszállást a Zenoga tó téres katlanában ütötték fel.A juhlegeltetés miatt azonban augusztus.táján a zergenyájak rendesen szétrebbenve a legvadabb szurdokukban,az úgynevezett surlokban rejtőzködnek. Nem csoda hogy a vadászat zsákmányát 3 zerge és 1 őz képezte,s vigasztalást szolgáltatott a rendezőségnek,hogy az első zergét a trónörökös golyója teríti le.
Téglás Gábor 1890 március 1-én a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályának ülésén tartott beszédéből tudjuk. 1882 augusztus 1-6-ig dicsőült trónörökösünk szerencsélteti a Retyezát vadászterületeit s azt helyet hol a Sebesviz mellöl a Gura Zlatinál a Zenoga felé haladva először megpihent, Hunyadmegye közönsége legmélyebb kegyelete tanújeléül és örök emlékezet okáért emléktáblával jelölteti meg.
1982 nyarán alig hitt szemének Macsek Ernő amikor a Sebesviz (Raul Mare) partján felfedezte a pontosan száz évvel korábbi esemény emlékére állított magyar nyelvű emléktáblát a sziklafalon. Minden bizonnyal az említett tábla helyére került fel 1896-ban a jelenleg is ott levő emléktábla.Az emlékmű Brazi településtől a Sebesvíz mentén felfelé haladva pontosan 7,5 km.-re található.Itt jobboldalt 5-6 ház lesz, előttünk és utánunk szomorúfűz. Ezek között kell lemenni a folyóhoz,aminek a túlsó partján,bokrok közt találjuk az emlékműt a következő felirattal:

Rudolf,magyar királyfi, trónörökös
Újabb történelmünk büszke reménye
Deli kedvvel,ifjú erőben vadászott itt 1882 év nyarán
Oldalán bájos hitvese,Stefánia főhercegnő
Letűnt,mint üstökös,hirtelen,megrázólag 1889-ben
Fennmarad emléke hóhegyek szirtjein is.
Emelte Hunyadvármegye a Haza ezredévi ünnepe esztendejében-1896

emléktábla-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók