turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Áldott ünnet!
Áldott ünnet!
Húsvéti tojások
Húsvéti tojások
Húsvéti nyúl
Húsvéti nyúl
Jézus báránnyal
Jézus báránnyal
A barka
A barka
Húsvéti szokások
Húsvéti szokások
Kép a kincsről
Kép a kincsről

Típus:
húsvéti tojásgeocaching.hu-n
Név:A cibakházi húsvéti Bárány
Szélesség (lat):N 46° 57,897'
Hosszúság (lon):E 20° 12,045'
Magasság:88 m
Település:Cibakháza
Megye:Jász-Nagykun-Szolnok
Bejelentő:Petrukkio
Dátum:2013.03.30 15:18

Kedves Gyerekek és Felnőttek!

Tudjátok, hogy mit ünneplünk húsvétkor?
A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltott minden embert a bűntől, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvéti ünnepkör a farsang utáni negyvennapos nagyböjttel kezdődik, amelynek mélypontja a nagypéntek, Jézus szenvedéseink és kereszthalálának az emléknapja. Ennek tiszteletére és a legtöbb templomban passiójátékot rendeznek. Nagyszombaton szentelik meg a tüzet, illetve ezen a napon tartják a vízszentelés szertartását is. Mindemellett a leglátványosabb nagyszombati szertartás a feltámadási körmenet.

Hogy jön ide a húsvéti nyuszi?
A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március végén április hónapban tartanak.

Húsvéti jelképek:

Tojás
A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját - szól a hasonlat. A tojás piros színe - amely napjainkig a legnépszerűbb szín - Krisztus kiömlött vérét jelképezi.

Bárány
A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A Bibliában is bárány szimbolizálta Krisztust. A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.

Nyúl
A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a "nyuszi hozza"a húsvéti ajándékot, amit - ahol csak mód van rá - a szabadban, bokrok tövében elkészített, madárfészekhez hasonló kis fészekben, kosárkában helyeznek el. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán.

Barka
Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére barkát szentelnek a templomokban. De a barkavirág mást is jelképez. Ahogyan véget ér a böjti időszak, úgy ér véget a tél is. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.

Húsvéti szokások:
Húsvéthétfő a magyarok lakta terülteken a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt. Vidéken több helyen még napjainkban is kútvízzel locsolják a lányokat, a városokban azonban különféle kölnivizekkel helyettesítették ezt. A locsolkodás hagyományának egyesek Bibliai eredetet is tulajdonítanak, mivel a feltámadást hírül vivő asszonyokat vízzel lelocsolva próbálták a katonák lecsendesíteni.


Húsvéti ünnep alkalmából mozduljatok ki, keressétek meg a Húsvéti Bárány szerény ajándékát!

Gondolom azt már mondanom sem kell, legyetek óvatosak a rejtésre vigyázzatok, hogy idegenek ne találjanak rá!

Kereshető!

A sikeres megtalálást kívánok. Utána kérlek, regisztráljátok az oldalon!

húsvéti tojás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Kertész család 2014.04.22 11:15
Esős időben ,de gyorsan meglett.Köszönjük a rejtést.
dorjan család 2014.04.20 13:40
Köszönjük. :-) Ez az elsö hasonló ládánk. Szarvasi arborétumba menet megleptük még a gyerekeket ezzel a kincskereséssel. :-) Nagyon nagy volt az öröm.
Holnap 2013.04.03 16:20
Sajnálom, hogy nem jutok el hozzátok míg kinn lesz a láda.
herkokristof 2013.04.02 14:53Fénykép:
2013.04.02. 13.45-kor MEGTALÁLTUK!
Az ünnep és a rossz idő miatt ma tudtunk a keresésére indulni.
Köszönjük a rejtést!
Herkó Kristóf, Ágoston, Petra és Anya

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók