turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A Fogadalmi oltár
A Fogadalmi oltár
Szent Flórián
Szent Flórián
Borromeo Szent Károly
Borromeo Szent Károly
Nerei Szent Fülöp
Nerei Szent Fülöp

Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Fogadalmi oltár
Szélesség (lat):N 47° 32,393'
Hosszúság (lon):E 19° 2,491'
Magasság:104 m
Település:Budapest III. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:lagaf
Dátum:2012.09.21 10:21

A Fogadalmi oltár, közismertebb nevén Szent Flórián-szoborcsoport Budapest III. kerületében, a Flórián téren található szoboregyüttes, amelynek oltárszerű talapzatán három, a tűzvész, a döghalál és a földrengés ellen oltalmazó védőszent kőszobra látható.

Az 565 cm magas, sóskúti mészkőből készült barokk szoboregyüttes egy 350 x 110 cm-es alapterületű, három részes közös posztamensen nyugszik, melyet két oldalról egy-egy 75 cm-es díszes támasz vesz közre. A hármas tagolású oltár magassága 145 cm. Bal oldalán, oszlopon emelkedik Szent Flórián szobra (tűz és árvíz), középen Borromeo Szent Károly térdepel egy kisded angyallal (pestis), a jobb oldali oszlopon pedig Néri Szent Fülöp látható (földrengés). A szoborcsoportot 30 cm magas mészkő alapzatra épített, 50 cm-es öntött vaskorlát veszi körül.

A szobrokat 1758-ban, illetve 1763-ban készítette Bebo Károly, Óbuda földesura, Zichy Miklós gróf, illetve özvegye, Berényi Erzsébet megrendelésére. Az eredetileg különálló szobrokat 1819-ben építették egybe a mai Vörösvári út – Szentendrei út – Tavasz utca – Pacsirtamező utca – Föld utca találkozásánál kialakult tér közepén ( N 47° 32,467' E 19° 02,444'). A tér később a szoborcsoport legismertebb szentjéről kapta a ''Flórián'' nevet. Mivel a 20. század elején a vaskorláttal körbevett építmény már erősen zavarta a forgalmat, az 1919-es magyar–román háború után pedig a megszálló csapatok az alakokat erősen megrongálták, 1928-ban a szoborcsoportot elbontották, s csupán a Flórián szobrot helyezték el a téren, de már egy másik helyen (innen a közismertebb név). Az 1940-es évek végén, az Árpád híd építésekor, a Flórián szobrot is elbontották.

Az óbudai „Braunhaxler” Német Hagyományokat Ápoló Közhasznú Egyesület 2001-ben kezdeményezte a szoborcsoport ismételt felállítását. A helyi önkormányzat támogatásával a megmaradt szobordarabokat Markolt György és felesége, M. Gémes Katalin szobrászművészek restaurálták. Mivel a Fogadalmi oltárt eredeti helyére visszaállítani nem lehetett, (ott napjainkban a villamosmegálló, illetve a felüljáró található), a tér délkeleti oldalán (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarok), a református templom közelében, a gyalogos aluljáró hossztengelyével szembeni térségen helyezték el. Ismételt felszentelésére 2012. szeptember 26-án került sor.

Forrás: Fogadalmi oltár (Óbuda) (Wikipédia).


szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók