turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Szobor
Szobor
Szobor
Szobor

Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Csány László szobra
Szélesség (lat):N 46° 50,224'
Hosszúság (lon):E 16° 50,741'
Magasság:160 m
Település:Zalaegerszeg
Megye:Zala
Bejelentő:Csaba és Kati
Dátum:2012.09.14 17:35

Magas kőtalapzaton áll Csány László bronzalakja, zsinóros ruhában, hátul földig érő köpenyben. Bal kezével kardjára támaszkodik. A talapzat bal oldalán követ emelő, ruhátlan férfialak, jobb oldalán rohamra induló, zászlót vivő 1848/49-es honvéd. A talapzat első oldalán felirat: CSÁNY LÁSZLÓ, jobb oldalán: Emeltetett közadakozásból, hátul töviskoszorús keretben: 1849. okt. 10. (Csány kivégzésének napja.) Ugyancsak a talapzat hátoldalán Borbély György kerek domborművű bronz-arcképe, alatta vésett felirat: Borbély György a Csány kultusz apostola. Az emlékmű létesítését Borbély György gimnáziumi tanár (1860-1930) kezdeményezte 1904-ben, nagy energiával mindvégig ő szervezte a gyűjtést is. A mű elkészültét már nem érhette meg, ezért került arcképe és a rá utaló felirat az emlékműre. Csány László Zalacsányban született 1790-ben, előbb katona, majd az 1830-as évektől Deák Ferenc társaként Zala megye közéletében vállalt szerepet. 1848-49-ben a Dráva vidéke, majd Erdély védelmét szervező kormánybiztos, Kossuth kormányában közlekedés- és közmunkaügyi miniszter. 1849. okt. 10-én Pesten kivégezték. A szobor Istók János alkotása.
(Forrás: Németh József: Egerszegi örökség)

szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók