turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Az épület
Az épület
Látványfőzde
Látványfőzde
Konferencia terem
Konferencia terem
Pálinka trezor
Pálinka trezor

Típus:
pincészetgeocaching.hu-n
Név:Békési Pálinka Centrum
Szélesség (lat):N 46° 46,274'
Hosszúság (lon):E 21° 7,718'
Magasság:94 m
Település:Békés
Megye:Békés
Bejelentő:anettnori
Dátum:2012.07.08 13:51

Az egykori zsinagóga épületében (korábban közösségi ház majd diszkó is működött itt) jelentős átépítés és műemlékvédelem mellett alakították ki a Békési Szilvapálinka Centrumot (BPC).

A megnyitó 2011. június 9-én volt.

Az új Békési Pálinka Centrum jelenleg Magyarország legnagyobb pálinkaközpontja, amelynek az EU normák szerint, modern technológiával felújított és ellátott, műemlék épület, az egykori zsinagóga ad otthont. A beruházás 119 441198 forint összköltségből a Békési Szilvapálinka Út kiemelt helyszíneként valósult meg. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság 50 058 359 forinttal járult hozzá a centrum létrejöttéhez.

A négyszintes, 857 négyzetméter teljes alapterületű, műemlékvédelem alatt álló épület a múzeumi funkción túl, lehetőséget biztosít konferenciák, versenyek, szimpóziumok, szakmai találkozók, tréningek, képzések megrendezésére. Az épületben kialakítottak egy 60 férőhelyes kóstolótermet, a látogatók 1-3 órás vezetett kóstolókon 200 különféle békési párlattal ismerkedhetnek meg. A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka a térség jellegzetes vörös szilvájából készül, amelyet a Körösök által biztosított klíma, valamint az erre felé jellemző kötött talaj tesz egyedivé.

Itt nyitott meg a helyi termékek boltja is, ahol a látogatók a párlatok mellett megvásárolhatják a Viharsarok és környéke kézműves sajtjait, gyümölcslekvár készítményeit, csokoládéit, mézeit, és természetesen a csabai és gyulai kolbászokat, szalámikat.

A pálinka centrum attrakciója a 120 literes látvány főzde. Itt bárki elkészíttetheti a saját maga pálinkáját- a cefrét is biztosítják hozzá - választása szerint a hagyományos kisüsti vagy dúsító tornyos eljárással. Lehetőség van az itteni érlelésre, ágyazásra, s ki-ki palackozott, egyedi címkézésű pálinkát vihet haza. 120 kg gyümölcscefre lefőzése egyébként körülbelül 4 órát vesz igénybe. Ez egyúttal az ország első internetes pálinkafőzdéje, mert még jelen sem kell személyesen lennünk ahhoz, hogy saját pálinkánk legyen, megrendelhetjük interneten.

2012. június 1-én megnyílt az épület alatt található pálinka trezor, ahová ujjnyomattal működő beléptető rendszer vezet. A trezor annyira biztonságos, hogy a pálinkán túl más értéktárgyak megőrzésére is alkalmas. A pince a legoptimálisabb, 18 fokos hőmérsékletet, valamint a legkedvezőbb páratartalmat biztosítja.

A BPC hivatalos honlapja itt érhető el.

pincészet-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók