turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Szegedi szerb templom
Szélesség (lat):N 46° 14,962'
Hosszúság (lon):E 20° 9,006'
Magasság:75 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Bejelentő:fcsaba
Dátum:2006.11.19 08:27

A dóm mellett látunk egy kisebb, aranyos, szép templomot. Ez szinte városkép jelentőségű, majdhogynem mindenki ismeri, aki már sétálgatott csak úgy Szeged belvárosában. De még a sok ideje ott élők közül is sokan vannak azok, akik nem tudnák megmondani, hogy milyen templomról van szó. Nos, ez egy hamisítatlan szerb templom, pravoszláv (vagy ha valaki így ismeri: görögkeleti, ortodox) szertartású, szerb nyelvű istentiszteletekkel, cirill betűs feliratokkal. Kívülről első ránézésre olyan, mintha katolikus templom lenne, belülről viszont tipikus görögkeleti elrendezésű. Ha kíváncsiak vagytok egy hamisítatlan görögkeleti szertartású misére, valamint nem zavar az, hogy egy kukkot sem értetek belőle, ezenkívül embertelenül hosszú, akkor nem kell messzire menni. (Ehhez azonban szükség van némi cirill betűs ismeretre, ugyanis csak szerbül van kiírva a miserend, és ez hónapról hónapra változik.)

Leírás a vendégvárón:
A barokk templom 1773-1778 között épült. A torony és a rokokó ikonosztáz 1750 körül készült. A Dóm tér északkeleti sarkát lezáró templom a város egyik fontos látnivalója.

A Szent Miklósnak szentelt mai templom 1773-1778 között épült, Jován Dobits tervei alapján, toronysisakja 1835-ből való. Legfőbb ékessége az ikonosztáz, amely harmonikus egységbe olvasztja az ősi pravoszláv festészet hagyományait és korának barokk művészetét.

A képfalak hagyományos felépítésének megfelelően, a felső harmadban középütt Krisztus látható a kereszten, prófétákkal körülvéve.

Az alsó kétharmadot a Szentháromság, Szent Péter és Pál, valamint az apostolok népesítik be. A középső, úgynevezett királyi ajtótól balra és jobbra eső két-két kép Szűz Máriát, Szent Miklóst, illetve Krisztust és Keresztelő Szent Jánost ábrázolja. Ez utóbbiakat Jovan Popovic festette 1761-ben, a többit N. Hodin 1881-ben - a korábbi képek stílusához igazodva. Az északi diakónusi ajtón Mózes látható a kőtáblával, a délin fivére, Áron. E képfal alighanem egyedülálló a hazai pravoszláv egyházművészetben. Míg Jankovics Miklós híres miskolci, egri ikonosztázai gazdag vázszerkezettel tagoltak, zárt felépítésűek, addig a szegedi egy áttört rokokó csipke. Kialakításában valószínűleg nemcsak kijevi, hanem bécsi mélyfaragó szobrászok is közreműködtek.

Bejelentkezéssel látogatható.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók