turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
egyébgeocaching.hu-n
Név:Liechtenstein határ
Szélesség (lat):N 47° 13,058'
Hosszúság (lon):E 09° 34,169'
Magasság:456 m
Valószínűleg Liechtenstein külterületén
Megye:külföld
Bejelentő:NCs
Dátum:2006.10.01 10:48
ponttípus szerintedhatárállomás

Svájc felöl itt lehet belépni, van útlevél ellenőrzés! Még pecsételnek is. De Uniós országok állampolgárai személyi igazolvánnyal is beléphetnek.


Liechtenstein a harmadik legkisebb állam a világon, kb. 190 km2. Bár monarchikus berendezkedésu, a közös pénznem, a vámunió, valamint külkapcsolatainak Svájcra bízása következtében egyesek szerint inkább tekintheto Svájc egy pszeudo-kantonjának, mint önálló államnak.

Az I. Világháború végéig Liechtenstein Ausztria védelme alatt állt, és nem minden nehézség nélkül sikerült megszabadulnia ebbol az ölelésbol. Az ország Ausztria és Svájc között helyezkedik el. Liechtenstein nem sok vonatkozásban mutat fel egyedülálló jegyeket. Nincs napilapja, nincsenek városok, csak falvak, összesen 11, a fovárost, a kb. 4.000 lakosú Vaduz-t is ideértve, nincs repülotere, és a fovárosban nincs nemzetközi vasútállomás. Liechtenstein-nek nincs hadserege. Teljesen független, szuverén állam, de hatalom nélküli.
Ennek ellenére Liechtenstein jó néhány világrekordot tudhat magáénak: arányában nézve a világ legiparosodottabb országa; az egyetlen ország a világon, amely jogászhiányra panaszkodik; egyetlen ország, amely még mindig háborúban áll Poroszországgal (1866. évi porosz-osztrák háború után mindenki elfelejtkezett arról, hogy Liechtenstein hadviselo fél volt, és eme sajnálatos elnézés folytán, soha nem került sor békeszerzodés kötésére); Liechtenstein hercege rendelkezik a legnagyobb és legértékesebb magán-képgyujteménnyel.
Liechtenstein hivatalos nyelve a német, az újságokat hoch-deutschban nyomtatják, ténylegesen beszélt nyelvük az alemanic, a német, a svájci-német és a rétoromán egyfajta keveréke. Nincs saját valutája: a svájci frank a törvényes fizetoeszköz, ugyanakkor saját bélyegei vannak. A bélyegkibocsátás az összes állami bevétel kb. 1/4-ét teszi ki.

egyéb-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók