turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek


A szentelés
A szentelés

Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:Szent Flórián-szobor
Szélesség (lat):N 47° 13,318'
Hosszúság (lon):E 19° 23,089'
Magasság:113 m
Település:Újhartyán
Megye:Pest
Bejelentő:*Vica*
Dátum:2011.03.03 09:03

2010. október 31-én avatták fel Újhartyánon a Szent Flórián szobrot annak emlékére, hogy éppen 100 éve élte meg a település eddigi legnagyobb katasztrófáját.

1910. június 23-án a Szép utca elején található ház egyik istállójában tűzzel játszottak a gyerekek. Az erős szélben terjedő tűzben csaknem az egész Szép utca és a Monori út egy része leégett. Az akkori katasztrófát irodalmi pátosszal örökítette meg Nuszpel plébános úr a Historia Domusban.

A krónikák szerint, a száz éve történt esemény után a község lakossága egy - a tűzvészek védőszentjét ábrázoló Szent Flórián - szobrot helyezett el a Szép utca első házánál. Szent Flórián védőszent több, mint fél évszázadon keresztül óvta a települést. Az Újhartyáni Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezte azt, hogy az egy évszázada történt eseménynek állítsanak emléket, és az eredeti szobor másolatát méltó helyre, a Szép utca elején kialakítandó emlékparkba helyezzék el. A rövid ünnepi megemlékezést követően Orosz János a római katolikus Szent Borbála templom plébánosa szentelte meg a szobrot.

Szent Flórián
szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók