turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A Trausnitz-vár
A Trausnitz-vár
A vár udvara
A vár udvara
Kút a vár udvarán
Kút a vár udvarán
Falikárpitok a várban
Falikárpitok a várban
Kilátás a várból
Kilátás a várból
Utcarészlet
Utcarészlet

Típus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Burg Trausnitz
Szélesség (lat):N 48° 31,904'
Hosszúság (lon):E 12° 9,133'
Magasság:447 m
Valószínűleg Landshut külterületén
Megye:külföld
Bejelentő:attila12
Dátum:2006.08.13 17:40

Landshut, a varázslatos középkori város a Sváb-bajor medencében helyezkedik el. 800 éves történelme során kulturális értékek hihetetlen sokasága halmozódott fel itt, gazdagsága messze túlszárnyalja a térség többi települését. I. Lajos bajor herceg alapította 1204-ben, fénykorát a "gazdag hercegek" uralkodásának idején, 1393 és 1503 között élte, Bajorország-Landshut hercegség központjaként. A középkorban az építőművészet és a kézműves mesterségek fellegvára volt: fafaragók, aranyművesek, bronzöntők, páncélkészítők tevékenykedtek a városban.

A Landshut feletti dombon áll a méltóságteljes Trausnitz-vár. A vaskos falak gyönyörű palotát rejtenek, az Alpoktól északra fekvő területen ez a legkorábbi reneszánsz építmény. A várfalról gyönyörű panoráma tárul elénk, az ötszáz éve épült óváros teljes pompájában látható. Az épületek közül kiemelkedik - nem csupán művészeti értékei, hanem méretei miatt is - a Szent Márton templom, a világ legmagasabb, téglából épült templomtornyával.

Az óváros teljesen megőrizte középkori hangulatát - azt szokták mondani, hogy ma is minden gond nélkül kiismerné magát a településen egy 500 évvel ezelőtt élt itteni lakos. Kivétel nélkül szebbnél szebb középkori épületek sorakoznak sűrűn egymás mellett, mindegyik rendkívül jól karban tartva, kitűnő állapotban. A kockaköveken gyalogolva azt is gondolhatnánk, hogy csak a "sétálóutca" ilyen szép, de erre rögtön rácáfol az éppen kiágazó mellékutca látványa, tele még szebb házakkal, épület sarkára illesztett szobor sziluettjével, csobogóval…

A városháza épülete szintén figyelemre méltó. Három, XIV-XV. századi épület egyesítésével alakították ki, legkorábbi része a kiugró reneszánsz erkély. Lenyűgöző szépségű, faburkolatú dísztermének falain az 1475-ös landshuti hercegi esküvő jeleneteit láthatjuk. A terem alkalmanként kulturális rendezvények színhelye, hétköznap délutánonként szabadon látogatható.

© Hetedhéthatár (www.hetedhethatar.hu)
© Komlós Attila (www.komlosattila.hu)

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók