turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
emlékműgeocaching.hu-n
Név:Millenniumi emlékmű
Szélesség (lat):N 47° 33,005'
Hosszúság (lon):E 17° 45,819'
Magasság:260 m
Valószínűleg Pannonhalma külterületén
Közeli települések:Pannonhalma 701 m Ny felé, Pázmándfalu 2.67 km ÉK felé, Győrság 3.41 km É felé
Megye:Győr-Moson-Sopron
Bejelentő:herrbert74
Dátum:2010.10.24 22:33

A magyar honfoglalás ezeréves évfordulójára Magyarország területén felépített hét monumentális emlékmű egyike. Épült 1896-ban és 1897-ben Berczik Gyula tervei alapján. Anyaga mészkő és tégla.

Az apátság közelében lévő emlékmű lizénás tagolású, henger alakú tömb, nyugatról hozzá csatlakozó oromzatos portikusszal. A portikuszt két-két ion oszlop által hordozott timpanon alkotja.

A timpanon domborműve két ifjú által közrefogott országcímert ábrázol. A két évszám: 896-1896, az ezeréves évfordulóra utal. Az ajtókeret domborművén Hungáriát megszemélyesítő allegorikus nőalak látható, jobbján ereit szimbolikus értelemben megnyitó, térdelő magyar harcossal, a másik oldalán a gyermekét felemelő anya figurájával. A szobrászati díszítés Bezerédi Gyula alkotása.

Belső tere két ablakkal megvilágított, osztatlan, kör alaprajzú terem. A körfal keleti részén Aba Novák Vilmos 1938-ban elkezdett, befejezetlen falképe látható: az államalapítás allegorikus látomása.

A főapátság közelében lévő Millenniumi emlékmű is felkerült a Világörökség-listára. Az apátságlátogatás keretében vezetés nélkül látogatható.

emlékmű-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók