turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Csabeszhozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 18:32:06 (680)
Jogilag lehet, hogy nem így van, de egy paraszti ésszel gondolkozó ember (pl. én) azt gondolhatja, hogy attól nonprofit ez az egész, mert a rajzolók nem keresnek rajta semmit. Ez szerintem jó így, nem kell rajta semmit magyarázni senkinek.
Ha túl jól áll a tuhu, legyen inkább több trackelés, vagy vegyetek rajta festéket a jelzésfestőknek :-)
[előzmény: (673) Kolesár, 2006.12.06 17:50:17]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 17:50:17 (673)
Szerintem a rajzolóknak is jár. Valami nagyon egyszerű képlet kellene, mert a cifrázás túlbonyolítja, lásd az adórendszert.
[előzmény: (672) KiVi, 2006.12.06 17:48:46]

KiVihozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 17:48:46 (672)
Igen, kellően bonyolult. A térképrajzolásért adott lóvé messzire visz (jó kis viták leszenek, hogy kinek miért pont annyit), szerintem elég a szervert és a trekkeléseket finanszírozni. (A rajzolók nagy átlagban úgyis több trekkelésen jelennek meg.)
[előzmény: (669) Kolesár, 2006.12.06 17:38:49]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 17:38:49 (669)
A konkrét eset szerintem kellően bonyolult, mert jelentős a személyi/szervezeti átfedés, hadd ne részletezzem. Az nyilvánvaló, hogy a befolyt pénzt a szervezetre költjük és nem magunkra, praktikusan trackelések finanszírozására, csak az nem nyilvánvaló, hogy aki otthon naphosszat rajzol, az kaphat-e ezért pénzt.
[előzmény: (666) KiVi, 2006.12.06 17:23:56]

KiVihozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 17:23:56 (666)
abban a pillanatban hogy egy weboldalon megjelenik egy hirdetés, legyen az egy freeweb banner, nem tekinthető nonprofitnak.
Ez nem így van! Attól, hogy nonprofit egy szervezet még végezhet üzleti tevékenységet, csak a képződő profitot nem oszthatja fel a tulajdonosok között, hanem a szervezet céljaira kell fordítania.

A törvényben ez így van benne, gazdasági társaság esetére:
2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról
4. § (1) Gazdasági társaság nem jövedelemszerzésre irányuló közös gazdasági tevékenység folytatására is alapítható (nonprofit gazdasági társaság). Nonprofit gazdasági társaság bármely társasági formában alapítható és működtethető. A gazdasági társaság nonprofit jellegét a gazdasági társaság cégnevében a társasági forma megjelölésénél fel kell tüntetni.
(3) Nonprofit gazdasági társaság üzletszerű gazdasági tevékenységet csak kiegészítő jelleggel folytathat, a gazdasági társaság tevékenységéből származó nyereség a tagok (részvényesek) között nem osztható fel, az a gazdasági társaság vagyonát gyarapítja.


Társadalmi szervezet esetén is hasonló:
1989. évi II. törvény az egyesülési jogról
19. § (1) A társadalmi szervezet vagyona elsősorban a tagok által fizetett díjakból, jogi személyek és magánszemélyek felajánlásaiból, hozzájárulásaiból képződik.
(2) A társadalmi szervezet - célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében - gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytathat.


Az MGKE alapszabálya is a fentiek szerint van, l. 10§.

Azaz nyugodtan lehet hirdetés, csak az abból befolyó lóvét nem lehet kiosztani hanem el kell inni egy trekkelésen. :-))
[előzmény: (659) johann g (Lud), 2006.12.06 13:40:06]

johann g (Lud)hozzászólásai | válasz erre | 2006.12.06 13:40:06 (659)
A térképek fórumon indult egy vita a reklámokkal kapcsolatban.
Előzmény annak aki nem ismerné:
http://www.turistautak.hu/forum.php?action=thread&id=terkepek&message_id=82772

Nem vitatom el a Geochallenge bolt támogató szerepét, de a botcsinálta és más hasonló eseteken összekapart jogi ismereteimmel az alábbit tudom mondani: abban a pillanatban hogy egy weboldalon megjelenik egy hirdetés, legyen az egy freeweb banner, nem tekinthető nonprofitnak. mit lehet bukni egy ilyen beszürkített státusszal? pl. a POIk-nál előszeretettel kopiznak be idézett szövegeket a vendegvaro.hu, a varak.hu és még kitudja mennyi valóban nonprofit oldalról, ahol egyrészt azért illik megkérdezni a forrást az ilyen esetben, másrészről elvárható, hogy mások adataival ne végezzünk üzleti tevékenységet.
magam részéről ezért nem támogattam annak idején a felvetést a fizetősen letölthető térképekről, és nem támogatok semmilyen reklámozást a tuhu oldalon. geoládát jó ég tudja mikor láttam közelről, de egyesületi tag vagyok, mert ebben látom a tuhu finanszírozását. nem tudom mennyire jellemzi a társadalmat az önkéntes fizetési hajlam, de talán ezt kellene domborítani akár egy mondatban a térképletöltésnél, vagy a főoldalon. vagy lehetne pályázni pénzért amihez mégannyi fingom sincs hogyan kellene csinálni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók