turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek









Típus:
kilátógeocaching.hu-n
Név:Kishegyi kilátó
Szélesség (lat):N 46° 44,813'
Hosszúság (lon):E 17° 42,407'
Magasság:268 m
Valószínűleg Balatonlelle külterületén
Közeli települések:Péntekhelypuszta 2.14 km K felé, Balatonboglár-Szőlőskislak 3.01 km Ny felé, Látrány 3.04 km K felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Eszti és Robi
Dátum:2021.04.24 20:30

Bemutatkozás
Ideje befűzni a túrabakancsot, ugyanis új kilátóhellyel bővült a Balaton déli partja. A 20 négyzetméteres, legyező alakú panorámaterasz a Kishegy tetején fekvő Parkerdőben várja a természetjárókat. Nem csak a látvány, de a szőlősorokkal összefutó erdő csendje miatt is érdemes meghódítani, ha a mindennapos zsongás után egy szusszanásnyi békére vágyik az ember. Kisgyerekes családoknak, valamint gyakorlott és kezdő túrázóknak is kiváló pihenőállomás.

Története

A Balatonlelle központjától alig 3 kilométerre húzódó terület mindig is kedvelt úti cél volt, a park szabadtéri felszereltsége azonban hagyott némi kivetnivalót maga után. Ennek orvoslására a földszelet tulajdonosa, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. komoly fejlesztésekbe kezdett: elkészült a Kishegyi kilátó, a felfelé vezető ösvényt kiszélesítették és több olyan elem került elhelyezésre, melyek a látogatók kényelmét szolgálják. Így csatlakozott a teraszhoz egy korszerű játszótér, egy szalonnasütő- és tűzrakóhely, valamint jó pár pihenőpad is.

Panoráma

Akinek volt már szerencséje többször is megcsodálni madártávlatból a Balatont, az tudja, hogy minden évszakban más arcát tárja a kíváncsi szemek elé. Mivel a Kishegy majdnem megugorja a 300 méteres tengerszint feletti magasságot, a terasz kihagyhatatlan panorámával kecsegtet. Festményként feszül szemközt a Badacsony, a Tóti-hegy és a Gulács íve, de remek rálátás nyílik a déli part magaslati pontjaira és településeire is.

Megközelítés

A Kishegyi kilátóhoz vezető ösvény a Szent Donát Kápolnánál veszi kezdetét, ahol egy parkoló várja az autóval érkezőket. A parkolótól számítva nagyjából 15 percnyi gyaloglással lehet feljutni a panorámateraszhoz. Kis meredekségű út, így akár gyermekekkel is neki lehet vágni, de mivel nincs végig betonozva, javasolt a túracipő használata. Két keréken sem jelent gondot a feljutás, ráadásul a terasz mellett kerékpártárolók lettek elhelyezve.


Forrás: https://szallas.hu/programok/kishegyi-kilato-balatonlelle-p9213

kilátó-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók