turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Borsodnádasdi temető-alatti-labirintus
Szélesség (lat):N 48° 6,227'
Hosszúság (lon):E 20° 16,042'
Magasság:280 m
Település:Borsodnádasd
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:Aniko & Gyuri
Dátum:2017.06.04 21:01

Temető-alatti-labirintus
(koordináták: x=307402, y=740858, z=280 m, leírója: Eszterhás István)
Borsodnádasd belterületén, a városka délkeleti (lemezgyári) részén van a
Lemezgyári (vagy Balatoni úti) temetı. A hely a központtól megközelíthetı a
Köztársaság úton a volt Lemezgyárig, innen tovább a Kölcsey úton, majd annak két nagy hajtőkanyara után a Táncsics úton. A temetı bejárata közelében, a Balatoni út szélén lehet parkolni. A labirintus bejárata még a temetı elıtt, Táncsics út épületek nélküli kanyargós szakasza mentén van, azon a részen, ahonnan elıször feltőnik a temetı sarka. Át kell lépni az út melletti szalagkorlátot, majd körülbelül egy 20-25 m hosszú, 5 m ereszkedéső szakaszon bozótos erdıben lehet lejutni a bejárathoz. A bejárat egy kis beöblösödésben levı, törmelékkel feltöltıdött kb. 60 cm széles, 40 cm magas ovális nyílás (ESZTERHÁS 2014).
A bejárati nyíláson bebújva egy kb. 3 m hosszú törmeléklejtın lehet becsúszni a már „embermérető” folyosórendszerbe. Ez a bányajáratokból ismert kb. 2,00 m magas, a fıtén 1.30 m, a talpon 2,00 m széles, trapézmetszető járat. A befoglaló kızet állékonyságából eredendıen támfa sehol sincs benne. A járatok falain jól látszanak a nagyjából 10-20 cm-enként szemcsenagyságában, színében és fosszíliatartalmában váltakozó homokkırétegek. Az üledék a miocén eggenburgi emeletének végén
partmenti zónában képzıdött, a Zagyvapálfalvai Tarkaagyag Formációba tartozó rétegsor. Anyagát váltakozva adják a finomabb és durvább szemcsékbıl álló, kovás kötéső, szürke és vöröses árnyalatú homokkövek. A különbözı szemcsenagyságú homokkırétegek közé helyenként (ritmusosan) kagylók és csigák váztöredékeibıl álló ún. lumasella-rétegek települtek. A lumasellás padokban feltőnı a nagyobb (babszemnyi) kvarckavicsok jelenléte.
Az üregbıl mintegy 250-300 méternyit jártunk be. Ez nyilván csak töredéke az
eredeti rendszernek. Azt tapasztaltuk, hogy 15-20 m hosszú, nagyjából vízszintes, néha egymás alatti egyenes járatszakaszok keresztezıdésekben, elágazásokban találkoznak.
A bejárattól nagyjából 40 méterrel távolabb egy szobányi helyiséget találtunk, ahonnan 7 felé ágaznak folyosók és a mennyezet egy része az alátámasztás hiányossága miatt leszakadt törmelékhalmot képezve az aljzaton. E szobába a mennyezet repedésein át gyökérrojtok lógnak be. Másütt 1 méternél is mélyebb meanderezı vízmosások vannak a járat alján. Az egyik folyosó járószintjén egy kutya, vagy róka (de mindenképp a kutyafélék [Canidae] családjába tartozó) komplett csontváza figyelmeztetett az eltévedés veszélyes következményére. A számos folyosó és az elágazások egy labirintusrendszert alkotnak. A labirintus egyik folyosójának mennyezetén barnásfekete cseppkıszerő tüneményeket láttunk. Közelebbrıl megvizsgálva azt tapasztaltuk, hogy ezek „aszfaltcseppkövek”. Bizonyára az üreg feletti útépítés (vagy - javítás) során csurgott le az aszfalt a labirintus mennyezetéig. A labirintust néhány barlangos szakember 2014. év végén megtekintette és közel egy kilométernyi részt bejártak. Elmondásuk szerint fıként jobb felé kiterjedt a rendszer, ahol több járat omladékban végzıdik.
Hogy kik készítették az üregrendszert és milyen célból, illetve mikor azt eddig nem sikerült megtudni. A helyiek szerint a Lemezgyár alapítása után mindenrıl van írásos feljegyzés. A Temetı-alatti-labirintusról viszont nincs, így azt 1864 elıtt készíthették. A folyosószelvények a modern bányajáratok képét mutatják, így valószínő a nádasdi szénbányászat 1851. évi kezdete után készülhettek. Ezt igazolni látszik az 1858-ban felvett II. Katonai Felmérés 44/XXXVII. Térképlapja, amelyen a jelenlegi temetı környékén „Bánya Ház (Kohlengrube)” felirat látható néhány ház jelzése mellett. Bár az, hogy a bányavasútnak semmi nyoma nem látszik és az egész üregrendszer labirintus-jellegő, egy nagymérető rejtekhelyre utal.

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók