turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
forrásgeocaching.hu-n
Név:Kalapos-kút
Szélesség (lat):N 47° 13,800'
Hosszúság (lon):E 16° 59,400'
Magasság:190 m
Valószínűleg Sitke külterületén
Közeli települések:Sárvár-Hegyközség 2.35 km ÉNy felé, Gérce 2.51 km DK felé, Sitke 2.97 km ÉK felé
Megye:Vas
Bejelentő:Merlyn
Dátum:2017.03.05 14:25

Az I. világáború kezdetén fogságba esett ellenséges katonákat, különösen oroszokat, a Kissitke község határában fekvő és Felsőbüki Nagy György tulajdonában lévő Kocsok dűlői legelőn helyezték el sátrakban. A közeli forrásvíz fölé, az orosz hadifoglyok szép, kupolaszerű épületet is építettek., innen látták el az ideiglenes hadifogolytábort egészséges ivóvízzel. A Kalapos-kút tervezője és építtetője Zombory-Moldován Béla festőművész volt, aki a háború idején főhadnagyként szolgált a sitkei táborban, ahova a Rava-Ruszkánál elszenvedett sebesülése után helyezték. A fogolytábor megszűnésével funkciója ugyan megszűnt, de a mai napig friss forrásvíz fakad alatta. A 70-es 80-as években még kedvelt kirándulóhely volt, az iskolások itt tartották a madarak és fák napját. A forrás melletti terület magántulajdonba kerülésével a hozzávezető út lezárásra került, a kút feledésbe merült. A kút 100 éves évfordulójára sok ember összefogásának, nagyon sok társadalmi munkának köszönhetően teljesen megújulva várja a látogatókat.

forrás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók