turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 22:56:33 (68042)
Nem leszek népszerűbb az biztos, de legépelem akkor is:

Szerintem a legtöbb kárt viszont az okozta, aki egyben a legtöbbet tette le itt az asztalra...
(Aki létrehozta, de hagyta lerohadni.... majd egymillió munkaóra után visszajön és azt mondja a szerkesztőknek: gyertek rajzoljátok újra... épp most jöttem rá, hogy szar ez az egész, nincs jövője, zsákutca...) Ez van, mert megteheti!
[előzmény: (68041) Hev, 2014.05.30 22:08:10]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 22:08:10 (68041)
Csak a pontosság kedvéért, mivel sorozatosan valótlan állításokkal próbálsz magad mellé elvbarátokat gyűjteni:

Én már akkor trekkeltem a turistautak.hu-nak amikor te azt sem tudtad, hogy mi az!

http://turistautak.hu/tracks.php?id=3885
Továbbá ennél lényegesen korábban webes felületen már volt szerkesztési jogosultságom az adatok pontosítása céljából.

Egyébként nem hiszem, hogy hangadó lennék, mivel tag sem vagyok és már nem is leszek, nincs hol, mivel minden arra irányuló kezdeményezést sikeresen megakadályoztál.

A véleményem a 'munkádról' változatlan, az elmúlt évben te ártottál a legtöbbet a turistautak.hu -nak. További jó munkát!
[előzmény: (68040) Old Eye, 2014.05.30 21:00:05]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.05.30 21:00:05 (68040)
Hölgyem! Uraim!

Nem azért hallgattam, mintha nem lenne mondanivalóm. Nem láttam értelmét hozzájárulni a most folyó téma dagasztásához. Elnézéseteket kérem, hogy most sem fogom. Másról lesz szó.

Kaptam néhány levelet azzal kapcsolatban, hogy a holnapi közgyűlésen nem pályázom újra elnökségi posztra. Levélíróim kifejezték köszönetüket eddigi munkámért egyben sajnálatukat is, hogy 'kiszállok'. Kérték véleményemet Kolesár felbukkanásáról, Fairy igyekvéséről elnökségi posztra.

El kell oszlatnom egy félreértést. Mint elnökségi tag nem folytatom. Mint turistautak.hu térképszerkesztője azonban igen. Folytatom, amit eddig csináltam - gyámolítom és védem a kezdő rajzolókat, javítom az adatbázist, közzé teszem a javítandó hibákat, érdeklődő kollégáknak leszedem a kért adatokat, támogatom a túramozgalmak, zarándokutak részvevőit minél frissebb, GPS-re tölthető útvonalak biztosításával, felajánlom lehetőségeimet térképszerkesztők konferenciájának megszervezésére, berajzolom trekkeimet, persze.

Ehhez nem kell elnökségi tagnak lenni. Ami plusz jogosítványt kaptam ez minőségben (a játékot működtető rendszerre teljes rálátás valamint fórummoderálás), turistautak.hu szempontjából teljesen érdektelen. Minden egyéb jogosultságomat Kolesár és Lay rendszergazdáktól kaptam, mind turistautak.hu-val kapcsolatosak, a többi elnökségi tag egyike sem rendelkezik velük. Fairy kivételével senki sem tett eddig panaszt rám, úgyhogy teszem tovább dolgom.

A jelen témáiról a véleményem:

Kolesár megjelenése meglepett. Ahogyan a mondanivalóját előadja, a pontosság, a rengeteg idő, energia, türelem, amit ránk áldoz, csodálatot egyben - megvallom - értetlenséget kelt bennem.

Vissza kell mennem az időben.

2008-ban léptem be ebbe a társaságba. Részt vettem a térképszerkesztők gyenesdiási összejövetelén. Akkor ismerkedtem meg Kolesárral. Megadatott találkoznom, beszélnem a régi nagyok javával, kik a rendszer megteremtése körül bábáskodtak, bombázták Kolesárt ötletekkel, javaslatokkal, melyek jó részét elfogadta, megvalósította, végezték a tesztelés háládatlan munkáját. A tanácskozáson betekintést szereztem a turistautak.hu rendszerébe. Meg kell jegyeznem, Fairy és Hev, jelenlegi hangadóink még sehol sem voltak.
Nagygépes rendszerprogramozó voltam. Amit láttam, lenyűgözött. Kolesár remek rendszert rakott össze. Csodálatom munkássága iránt most is töretlen. Mutassatok nekem olyan WEB-es applikációt, mely gyakorlatilag változatlan formában több, mint tíz éven át olajozottan működik, széles, állandó felhasználói tábora van. A geocaching.hu még öregebb. Ilyen másutt nincs.

Kolesár szerintem két hibát követett el.

Amikor elment (ezt senki sem veheti tőle rossz néven!), magával vitte a 'kulcsot', a rendszer fejlesztésének lehetőségét. Mint volt rendszerprogramozó ezt nem kommentáltam, mert láttam lépésének előnyeit és hátrányait, melyek szememben kiegyenlítik egymást. Mind a geocaching.hu, mind a turistautak.hu érintetlenségében változatlanul szolgálta és szolgálja a játékosokat és a szerkesztőket, de közben nem követte a gyorsuló változásokat, nem reagált az új kihívásokra.
Egyébként ismerjük el, bármi olyan probléma lépett fel, amikor ellehetetlenült a rendszer működése, Kolesár mindig azonnal közbelépett és elhárította a bajt. És a legfontosabb fejlesztéseket, pl nálunk a Nagy Típusreformot, végigvitte.

Látszólag nem fontos, mégis jelentős hibája, hogy adatbázisba kerülő adatok java részére nem épített ellenőrző algoritmusokat. Bárhova néztem, egy katyvaszt láttam. (Legjobban talán Burkolat=hó fájt nekem...) Ezek javítása, adatmező tartalmak formai egységesítése (utcanevek helyesírása!), anomáliák kigyomlálása vált fő munkámmá. Nem egyedül. Vagyunk egy páran, kik szó nélkül folyamatosan javítjuk a felvitt adatokat. Az eredmény önmagáért beszél: Az adatbázis mostanra nem csak méretében vált naggyá - egyedülálló mennyiségű felmért erdei, szekér és gyalogút, csapás, tájékozódást, túratervezést segítô POI -, hanem minőségileg is sokkal jobb most, mint volt pár éve.
Amikor az adatbázisunk értékéről beszélünk, erre is gondoljunk!

Ezért nem értem, mi motiválja most Kolesárt. Pontos, precíz adatokkal veti össze az OSM és a turistautak.hu működését, lehetőségeit. Egyértelmű, senki sem vitathatja, OSM sok szempontból leköröz bennünket, csak éppen... az tálalja, aki tehet arról, hogy a turistautak.hu évekkel ezelőtti távozása óta csak vegetál.
Kapacitálását, hogy menjünk át az OSM-hez szerkeszteni, sem értem. Bárki mehet, szabadon viheti trekkeit, itt szerzett tudását, semmi akadálya. Sokan is voltak, kik átmentek és ott tolják a szekeret. Azonban jelzés értékű, sokan vissza is jöttek vagy onnan is leléptek. Ott valami nem kerek, valami nem tartja meg, elriasztja az embereket.


Teljes mértékben egyetértek Fairy ama javaslatával, hogy a turistautak.hu-t úgy ahogy van, egy egységként meg kell őrizni, csak meg kell újítani, működését új alapokra helyezni hogy felvehesse a lépést a többi térképszolgáltatóval. Ez motiválja, hogy megpályázza az MGKE elnökségi tagságot. Gondolja, neki sikerülni fog.
Kijelentem, valóban mindent mindenkinél többet tud. Tudása lenyűgöző. Csakhogy ez kevés a turistautak.hu rendbetételéhez.

Részben, mert hiányzik a hátország. A turistautak.hu szerkesztői nem alkotnak egy csapatot. Személy szerint engem ledöbbent mostani hozzászólásokat olvasva, milyen sokan egységes csapatként tekintenek magukra. Nincs itt semmi szervezet, nincs vezető. 'Mindenki azt csinál, amit akar' (Hev). Fairy semmit sem tett azért, hogy legyen itt közösség, közös egyetértés, mert amit javasolnak a többiek, nem lehet jobb, amit jónak gondol. Innen nem kap elégséges támogatást.

Részben, mert egyedül csinál meg mindent, mivel mindent mindenkinél többet tud. Gyönyörű applikációkat tesz le az asztalra, kifogástalan, remek dokumentációkat készít, csak... nem azt, amire szükségünk van. Egy szabályról nem tud: Mindig a megrendelőnek van igaza. Itt mi vagyunk a megrendelők, az MGKE, a geocaching.hu játékosai és a turistautak.hu szerkesztői, kimeneteink felhasználói. Véleményünk, óhajunk nem számít, mert jobban tudja, mi kell nekünk. Minden, ami fontos, a saját szerverén van, a GCKUPÁ-ja, az összes tanulmánya, mert az övé, nem a közösségé. Ahogy napokra, hetekre lefoglalja magának szülőföldjét, otthonát, melynek minden zegét-zugát ismeri, a mecseki tájegységet, ami szinte csak övé, úgy fogja lefoglalni magának az MGKE szerverét, mert csak ő tudja legjobban, mit kell tenni.

Ha sikerül elnökségi taggá választatnia magát. Azt kapunk aztán, amit jónak lát.

Köszönöm figyelmeteket!
Old Eye
MGKE elnökségi tag és térképszerkesztő, holnaptól csak térképszerkesztő

P.s.:
A nagy lármában elsikkadt, remekül működik a raszteresen az útvonaltervező. Csak valószínűsítem, Kolesár pofozta helyre. Köszönjük! Nagyon kellett!


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók