Vita:POI típuskészlet terve

A Turistautak.hu wikiből
  • Az épületek közül talán hiányzik a tanya (településen kívül eső lakó- és/vagy mezőgazdasági épület, lehet erdőben, mezőn, akárhol). Igaz, nekem nem hiányzik, mert túl sok van és nem biztos, hogy érdemes feltérképezni. Szerintetek?
  • Épített tereptárgyak közé betenném a villanyoszlopot. Már csak azért mert lehet olyan, ami tájékozódást segítő helyen van és azt érdemes lesz felvenni.
  • parkoló, ingyenes parkoló, fizetős parkoló. Hogyan lesz megkülönböztetve? — lásd a típusreform oldal nyitott kérdéseit, klasszikus példa a "vegyük külön vagy mégsem?" vitára

pgyp: szerintem vagy alacsony zoomszinten megjelenő ponttal vagy poligonnal kellene jelölni a tanyákat, villanyoszlopot én semmiképp nem venném be a POIk közé, azt a néhány fontos villanyoszlopot egyszerű man made place-szel is fel lehet tüntetni

Tartalomjegyzék

0xaa 0x2b lerombolt vár kontra 0xa3 0x07 középkori maradvány

És ha a középkori várat lerombolták :)

Hulladékos nevek

sattila: ha lehet a 0xac0x03 "Hulladékudvar", vagy "Hulladéklerakó" legyen (a szeméttelep ritkán őrzött, és gyakran illegális...), míg a 0xac0x04 is inkább "Hulladékgyűjtő", esetleg "szemetes" vagy "kuka". Illetve: Vízműtelep, vízműkút, szennyvíztelep, szennyvízátemelő is hiányzik nekem.

Újabb POI típusok felvételének javaslata

modras : Az alábbi új típusok felvételét ill. meglévő típusok átdefiniálását javaslom, mivel ezekre nagy szükség lenne majd az Turistautak logikai hálózata és a Jelzésfestési és táblázási támogatás projektötletek megvalósításához:

útbaigazító tábla 
útcsomópontban nyilas tábla, hogy melyik út hova vezet (itt extra adatokat, kapcsolatokat lehetne tárolni az útvonalakra, táblákra vonatkozóan) [ez külön lenne az alábbitól:]
információs tábla 
térképes vagy helyismertető, többnyire nagyméretű tábla (kivéve tanösvény)

modras : Kérdés tehát, hogy a fenti kettő különválasztódhat-e.

útjelző oszlop 
útjelzési célból kihelyezett fa- vagy kőoszlop, turistajelzéssel és/vagy útirányjelzéssel - (jelzett útvonalhoz lenne kötve, állapotát tárolnánk, lehetne tervezett/elveszett is) [ez külön lenne az alábbiaktól:]
kilométerkő 
klasszikus közúti km-jelző kőoszlop (urbalazs: szerintem a meglévő kilométerkő típusba ez belefér)
határkő (/határjelzés?) 
ország- város vagy egyéb területhatárt jelző, kőből (vagy fából?) készült kisebb-nagyobb tereptárgy [összevonható a fentivel]

modras : Kérdés tehát, hogy a fenti három külön vagy egyben legyen-e (utóbbi esetben "jelzőoszlop" lehetne a név, mely "határt, utat, km-t jelölő kő- vagy faoszlop").
olahtamas: Szerintem a láthatatlan vonalakhoz hasonlóan, láthatatlan POI-t is létre lehetne hozni az útjelző oszlopoknak. Indoklás: Szerintem a térképen nincs helye az útbaigazító tábláknak, viszont ha kell, akkor egy egyszerű letöltéssel le lehetne tölteni.
modras : A "láthatatlan POI" bevezetése szerintem is jó ötlet. Bár hogy hol húzzuk meg a határt, hogy mi kerüljön ki a térképre, az még mindig nem egyértelmű nekem. Mert ha pl. egy határkövet is ráteszünk a térképre, meg tanösvény állomást, akkor miért ne tennénk fel egy útbaigazító táblát vagy útjelző oszlopot? Hiszen az épphogy tájékozódási pont, funkciójából adódóan... (persze ha nem lopják el)
olahtamas: A határkövek, az Északi zöld térképen is fel vannak tüntetve, és hasznos is, gondoljunk arra az esetre, ha az ember GPS nélkül megy. A tanösvény állomás olyan dolog, amit kereshet az ember, az erdőben, tehát a térképen is indokolt megjeleníteni. A turistaút jelző oszlopokat viszont nem nagyon keresik, hanem inkább magát az utat, amit mutat. De egye fene, engem rá lehet beszélni a táblákra is, ha azok jelentős elágazásban vannak, illetve sok fontos információt tartalmaznak.

akadály 
egyéb akadály az úton (pl. kidőlt fa v. bozót)
úthiba 
veszélyessé válóan nehezen járható vagy sérült út (pl. kimosott/alámosott ösvény, tönkrement híd/létra/korlát)

modras : Kérdés tehát, hogy a fenti kettő külön vagy egyben legyen-e.

jelzéscsomópont (NOI, "node of interest") 
jelzett útvonalak csomópontja, végpontja, kiemelt útpontja, melyet az úthálózatban önálló, sokszor táblával ellátott pontként kezelünk [félautomatikusan kezelt, valami navaid-szerű jellel pl. zöld, vagy zászlócska] ld. Turistautak logikai hálózata

modras : Kérdés tehát, hogy ezt bevezethetjük-e (vagy a "névrajz"-zal vonjuk össze - bár van átfedés, kicsit más a szerepe).

további javasolt típusok

buszpályaudvar? : több kocsiállás, ált. egy városban egy fel van véve
Youth hostel? 
van rá külön térképjel...

modras : Kérdés, hogy a Youth hostel külön típus legyen-e, vagy ha nem, akkor melyik kategóriába soroljuk.

taxiállomás 
...
transzformátor 
...
játszótér 
gyermekjátékok szabadban
képesfa, szentkép, stáció 
...

modras : Kérdés, hogy fenti típusokat felvegyük-e, s ha nem, akkor melyikhez soroljuk be. (pl. az utóbbi egy bővített "kereszt, képoszlop" kategóriába beleférne, ha akarjuk)

sziklamászóhely 
olyan szikla, melyen szoktak és szabad is sziklát mászni (boulder vagy kötéltechnika) (itt többféle adatot lehetne tárolni, mint egy normál sziklánál, pl. ki a kezelője, milyen utak vannak, stb...)
korlátozott sziklamászóhely 
sziklamászóhely időszaki tiltással/korlátozással [összevonható a fentivel]

modras : Kérdés, hogy 1.) a sziklamászóhely valóban külön típus legyen-e (javaslom, hogy igen, mert most "egyéb" kategóriában van több helyen), s 2.) a korlátozott sziklamászóhely össze legyen-e vonva a "normál" sziklamászóhellyel.

hentes 
ha van zöldséges és pék, akkor legyen hentes is!

nistvan: Sőt egy egész kategória járna a kereskedelmi egységeknek: hiper-, szupermarket, biciklibolt, ami nem szervíz, autószalon, motorbolt, virágbolt, ezer apro, gps bolt, ami nem szervíz, papír-írószer, patika helye vitatható, de van drogéria is, ruhabolt, bútorbolt, szőnyegbolt, cipőbolt, műzsaki kereskedés, számítógépbolt, telefonbolt, játékbolt, hírlap, könyv, a hentes talán inkább kereskedelem, mert nem azonal fogyasztható ... túlzás? na és a kannás bor szaküzlet? :) aztán jól jöhet, ha valaki tudja hol van használt autó kereskedés vagy gumis, ami szolgáltatás és kereskedelem is lehet egyben. Egyre több olyan példa van, arra, hogy szolgáltatás és kereskedelem egyben, de a tévedések elkerülése végett lenne értelme egyértelműsíteni. pl Jó lenne tudni, hogy melyik bicikliboltban van esély váltó szerelésre és melyikben nincs.

Arti (junior): Lassan kezdünk túlzásba esni. Ha így megy, akkor a T*SCO-ban valaki bePOI-zza a húsos részleget, mint hentes... Valamennyire igaza van, de azért valahol határt kellene szabni.

urbalazs: nistvan sok-sok felsorolása jogos, de ez megoldható úgy, ha az egyéb kategóriába tesszük őket és a POI label-jében van, hogy pontosan mi az (hírlap, játékbolt, ezer apró, stb.)

csónak vagy egyéb vizijármű kölcsönzés

olahtamas: szerintem a 0xa7 0x15 mint kölcsönző elegendő gyűjtőtípus, és a név hordozhatja az információt. (Persze ha külön választjuk, akkor viszont lehetne bicikli, csónak, robogó, autó, (Ló), egyéb )


nistvan: Szerintem egy kicsit keveredik két dolog. A lehetőség a pontos kategorizálásra és a cél. Az mellett lennék, hogy ami most eszünkbe jut és többeknek is értelmesnek látszik annak adjunk is külön kódot. (Ha a kód hossza engedi.) Ha a rajzoló vagy a trackelő valami miatt fontonsnak érez egy POI-t, akkor legyen meg a kódja. Aztán meg kellene fogalmazni a célokat, priorításokat. Úgy általában és ahogy lehet egyre konkrétabban. pl preferáljuk a gyalogos, biciklus túrázás szempotjából fontos helyekek azonosítását. Az elvből sok minden következik, de lehetne pontosítani. Az erdei parkolók fontosak, talán még az is, hogy fizetős-e. A városi kis udvarok felmérésének nincs jelentőségük. (vagy igen? lehet hogy később?) Jól megfogalmazott elvek, célok alapján később mindenki beoszthatja a hentesüzlet, a GPS bolt, kálvária vagy a vadászles fontosságát.

vízáteresz 
Kisebb, mint a híd, de nagyobb árok, vízmosás és/vagy kisebb patak fölé építenek ilyet.

Hajo: Ennek nem kellene a kimeneteken megjelenni (tehát ez is lehet láthatatlan ponttípus), de a vízrajz megrajzolásánál lehet szerepe. Tehát elsősorban térképszerkezsztési iránypotként hasznos.

baggio: Mivel fontos lehet egy nagy vízzel teli csatornánál, hogy hol lehet átkelni rajta, ezért javasolom ezek jelölését, és kimeneteken való megjelenítését, ha nem is egy új POI-val (híd POI-val lehetne).

autópálya csomópont
Számozott autópálya csomópontok, megnevezéssel

baggio: Ha már van kilométerkő POI, akkor ez se hiányozhat.

Veszélyes hely
Olyan helyszín, ami fokozott figyelmet, vagy az arra járók veszélyeztetettségét jelenti. pl. omlásveszély, Gyenesdiási murvabányánál (GCGYDB) a peremhez közel lecsúszásveszély , Bozsoki Sibrik-kastélynál (GCSIBR) befedetlen egykori kiszáradt kút a fű között , számtalan helyen van a térképen "Vigyázat méhek!" felirat a legkülönfélébb ikonokkal (még állatkertes is van Szombathelynél) , Kutyák szabadon engedve (Szombathely és Vép között) , stb stb stb, számtalan veszélyes hely van. Lehetne ezeknek valami olyan ikonja, mint a KRESZ-ben az "egyéb veszély" tábla

Tisztul_A_Visztula: Találtam már helyszínen én is "Vigyázat, robbantásveszély" táblát, amit naivan besoroltam "Danger area"-nak, aztán olahtamas szólt, hogy ezért Illegális szemétlerakó hely lett belőle. Ennél fontosabb POI típust el sem tudok képzelni

Eredmény

Betettem a poi típuslistába a fentiek közül az alábbiakat: vízmű, szennyvíztelep, hentes, transzformátor, játszótér, autópálya-csomópont, sziklamászóhely. Tanya külön nem indokolt, mert a ház típussal erősen átfed. (kolesár, 2009.02.01)