Irc

A Turistautak.hu wikiből

Az IRC egy chat protokoll/program. Sokkal régebbi mint az instant messenger-ek, vagy a web-es chatroom-ok. Bővebben a wikipedián: http://en.wikipedia.org/wiki/IRC Használatához apró kliens programot kell telepítened (akárcsak Skype-hoz vagy MSN-hez). Linux alatti ismertebbek: XChat, BitchX Windóz alatt pedig régebben a mIrc volt a divatos (ámde sz@r), de most inkább Pidgin vagy XChat, ami van Windóz alá is.

A konfigurálás pofon egyszerű: Csak meg kell adnod egy IRC server nevet, meg egy becenevet, és már kezdheted is. IRC servernek mindenképp egy IRCNet-es servert ajánlok, pl irc.elte.hu, vagy hub.irc.hu (Mindegy melyiket, mert össze vannak kötve és látják egymást) Becenévnek jó lesz az eredeti nick, ha már foglalt, majd kér másikat a server, akkor beírod hogy eredeti nick1. ( Az ilyen üzenetek, mint "hub.irc.hu: (notice) Server is currently in split-mode." ne zavarjanak meg gépeld csak az alább leírt parancsot )

Ha ezzel megvagy, akkor meg kell adni egy chatroom-ot. Minden parancsot per jellel ("/") kezdünk, amit nem per jellel kezdesz, az automatikusan üzenetnek minősül. A chatroom-ok nevei kettőskereszttel kezdődnek. Tehát a mi chatroom-unk a turistautak.hu lesz, így miután becsatlakoztál a serverre, csak beírod hogy "/join #turistautak.hu" , azazhogy csatlakozni akarsz a turistautak.hu chatszobához. Onnantól már mindenki lát Téged hogy beléptél, és Te is látsz mindenkit, hogy ki van ott, és mindenki látja mindenkinek az irományát.

A kódlapot a beállításoknál egységesen ISO-8859-1 -re állítsuk, hogy ne legyen ékezet inkompatibilitás.

Röviden ennyi.

A Pidgin beállításai: pidginsetup.jpgAz Xchat beállításai: Xchat setup.jpg