Felméretlen utak

A Turistautak.hu wikiből

A felméretlen utakat 2 alapvető csoportra bonthatjuk.

Az első csoportba azok az utak tartoznak, amelyekről semmilyen információnk nincs, így keresésük sem nagyon tervezhető. Leginkább műholdfelvételek, vagy bármiféle térképvázlat alapján, illetve terepi bejárással oldható meg. Természetesen a nyitott szemmel történő általános járkálás is hozhat a konyhára, hiszen akár milyen céllal is vagyunk valahol, megláthatunk egy turistajelzést, vagy bármilyen utat ill. tereptárgyat, amit a térképen szerepeltetni lehet.


A második csoportba, a már valaki látott valamit, és ezt a térképen jelezte is kategória tartozik (Track=0, felmérendő utak) Ezek keresését legegyszerűbben, az openmaps.eu oldalról letöltött OMP CE (0 layer) segítségével lehet elvégezni.

Ez mindjárt 2 módon is segít az értékes trackek gyűjtésében.

1. Tervezett módon: Otthon a túránk tervezésekor MapSource segítségével megtekinthetjük, hogy merre vannak a felméretlen utak. Eképpen úgy alakíthatjuk az útvonalunkat, hogy több felméretlen útvonal is az utunkba essen.

2. Ad-hoc módon: Bármerre is visz az utunk, ha a GPS-en bekapcsoljuk a 0-layert, akkor könnyen az utunkba kerülhet pár felméretlen út. Ezeket pedig, amennyiben időnk engedi, éppenséggel be is járhatjuk, így gyűjtve az értékes trackeket.