Fejlesztők együttműködésének biztosítása

A Turistautak.hu wikiből

Az a cél, hogy ne csak egy fejlesztő nyúlhasson a turistautak.hu működését biztosító fájlokhoz (elsősorban a PHP programokhoz, de érthetjük itt az összes fájlt, ami a home könyvtárban van). Ennek kézenfekvő eszköze egy verziókezelő rendszer bevezetése.

Lehetséges megoldások

A fentiek közül a Mercurial tűnik a legjobbnak. Íme egy átfogó összehasonlítás a rendszerekről, illetve egy angol nyelvű összefoglalás a különbségekről a Mercurial dokumentációjában, valamint egy kiváló leírás a működéséről.

Szükséges lépések

 • verziókezelő rendszer kiválasztása (megtörtént, Mercurial)
 • telepíteni kell a kiválasztott verziókezelő rendszert a szerverre (megtörtént: 2008.11.11)
 • ki kell próbálni tesztkörülmények között (folyamatban)
 • le kell írni magyarul, érthetően a használatának lényegét, mert a teljes dokumentációja vastag
 • gondoskodni kell a rendszer és az érzékeny adatok biztonságáról, ugyanis a forráskód ismerete, illetve a szerveren futtatható php fájlok módosításának lehetősége komoly kockázatot jelent
 • tesztkörnyezet (külön Apache konfiguráció, PHP, és MySQL másolat)
 • jogosultságokat kell kiosztani a jelentkezőknek
 • tesztüzem az éles rendszeren

Jelentkezők

Írd ide magadat, ha használnád a verziókövető rendszert. Elsősorban PHP programozáshoz kell értened, de mivel nem csak a .php fájlok szerkesztése végezhető ezen keresztül, hanem egyéb részek is, pl. az oldal külalakja is, ezért akkor is jöhetsz, ha a PHP idegen számodra. A jelentkezéshez írj pár szót arról, hogy mi a terved, miben tudnád előremozdítani az oldalt.

 • Kolesár: PHP, HTML, JavaScript, MySQL, térinformatikus végzettség; fejlesztés irányítása, összefogása
 • zacz: matematikus; meglévő PHP, HTML rendszerek kisebb javítása, bővítése (már régen programoztam, bele kell újra rázódni)
 • Andreas: informatikus; Kisebb intranetes oldalakat fejlesztettem eddig HTML (+CSS), PHP, MySQL, JavaScript nyelveket felhasználva. C++ nyelvvel is próbálok ismerkedni mostanában (Mapedit :). Csapatban még nem dolgoztam, így verziókezelő rendszert sem használtam még. PHPEdit-tel összehozható ez a Mercurial?
 • Gyurci1: PHP, HTML, CSS, JavaScript, MySQL (némi JAVA tanulmány); informatikus végzettség; WEB-es -vállalati intranetes- alkalmazások fejlesztése. Eddig nem használtam verziókezelő rendszereket.
 • Arti (junior): PHP-vel dolgoztam már, de inkább C és C++ nyelveken fejlesztek; informatikus végzettség; napi szinten használok verziókezelő rendszert. A MapEdit-ben a sablon és legördülő menüs paraméterállító és feldolgozatlan track-ek kiemelésének megírása érdekelne.
 • modras: prog.tervező matematikus phd, HTML-ben és SQL-ben otthon vagyok, ha kell JavaScriptben is, PHP-ba mostanában tanulgatok (C, C++, Java stb. jól megy, szeretek programozni). Erős térinformatikai érdeklődésem és - azt mondják - jó logikai érzékem van; meg színes fantáziám... Ha lesz rá energiám és jobban belejövök, szívesen vállalnék egy hozzám közel álló részterületet.
 • Hajo: PHP-ben részfeladatok, MySQL optimalizálás. Kisebb csapatban dolgoztam, de verziókövető rendszert nem használtam. (Sajnos nagyon sok szabadidőm nincs.) Egyéb végzettségek mellett villamos üzemmérnök, számítástechnikus vagyok.
 • laszloistvan: matematika-fizika-informatika szakos tanár, egy. adj.; cégnél programfejlesztéssel nem foglalkoztam, semmilyen területen nem vagyok profi, de ragadt rám egysmás, ha meg van cél, az eszközöknek többnyire utánajárok: C++, Java, PHP-MySQL-HTML: Euklides, turistautak.hu Google Earth-export, T3D térkép.
 • keep: programozó matematikus. PHP, SQL (MySQL, postgres), HTML, CSS, JavaScript, némi ajax, backbase, keretrendszerek, alap C, C++, java, stb Szívesen tanulok új dolgokat is. SVN-t használtam.
 • bpeti68: informatikus; Főleg Delphi-vel és FirebirdSQL-el dolgozom, de kisebb munkákat végeztem már PHP-ben MySQL támogatással. SQL, HTML, CSS, JavaScript ismeret van, így csökkenő sorrendben. Csapatban még nem dolgoztam, de napi szinten használok SVN-t főleg archiválásra és verziókövetésre.
 • Old Eye: kakukktojás... szakbiológus; 1973-tól dolgoztam a Számítástechnikai Kutató (majd Koordinációs) Intézetben; 1975-2005 exportmunkásként a Siemens AG müncheni központjában, majd különféle rendszerfejlesztôi teamok-ban, reengineering projektekben. C++, MS Windows (GUI is), HTML, CSS, JS, PHP, úgy általában adathalászás; az object oriented programozást kerülöm, [My]SQLre eddig nem volt szükségem. A MapEdit témában vennék részt - a pgm továbbfejlesztése, az adatálományok közvetlen kezelése. Kézzelfogható referencia: http://www.oszk.hu/mnbwww/K/BIBLI.HTML - a HTML lapokat (UTF-8) egy C nyelven írt, MS Windows függvényeket használó programom gyártja le egy adatbázis (MARC-8) adatainak feldolgozásával. (A külalakért igen, a tartalomért nem vállalok felelôsséget :) )
 • korban: programozó, architekt. Régente több évig PHP, Drupal, webalkalmazások. Mostanában főállásban Java, szintén webes környezet, SOA, Web services. Mercurial, SVN napi szinten.