CLC 2006 változások átvétele

A Turistautak.hu wikiből

Tartalomjegyzék

Egy kis történelem (CLC 2000 --> CLC 2006)

A turistautak.hu által a felületek legnagyobb részét a CLC2000-ből vette. A CLC 2000 megjelenése óta eltelt mintegy 10 év. Tudni kell, hogy 2006-os állapotok alapján 2009 végén kiadtak egy frissítést, amely tartalmazza az azóta eltelt időben bekövetkezett változásokat. CLC2006

CLC osztályok leírása és magyarázata.

Milyen változások lehettek a két időpont között?

  • Erőgazdálkodás folytán erdők lettek erdőirtások.
  • Erdőtelepítés folytán lett egy csomó fiatalos (nehezen átjárható bokrosnak jelöljük)
  • Fiatalosokból erdő lett.
  • Lecsapoltak mocsarakat
  • Füves területből szántó lett
  • Elkészült egy csomó autópálya. Ezek nyomvonalán mintegy >100m szélességben jelentősen megváltozott a felület borítás.
  • Bányaterületeket rekultiváltak.
  • Települések terjeszkedtek, vagy átalakultak (pl. zártkerti területből belterület lett)
  • stb.

Szóval számtalan változás lett azóta.

Milyen problémák lehetnek az adatok átvétele során?

A CLC2000 és CLC2006 azonos elvek alapján készült. Tehát a felületek fatára egymással konzekvens (a változatlan felülettípusok pontosan fedik egymást). A CLC 2000 felületeket azonban számtalan alkalommal és számtalan módon módosítottuk térképszerkesztés közben.

Ha pl. egy erdő szélén halad egy szekérút, akkor gyakran a szekérúthoz igazítottuk az eredeti erőpoligont. Tegyük fel, hogy az erdő egy részén irtás volt, most (CLC 2006-ban) fiatalos van az erdő szélén. A korábbi poligon módosítás miatt azonban a CLC 2006-ban levő erdőírtás széle nem egyik egybe a tuhu térképen most szereplő szekérúttal és a erdő felület szélével.

--> Tehát valamilyen módon meg kell oldani azt, hogy az új és régi felületek szélei egybe essenek.

Teljes felületeket cseréljükle, vagy csak a változásokkal foglalkozzunk?

A teljes felületkupacot lecserrélni iszonyú nagy munka lenne és nagyon nehezen automatizálható. Szerencsére a CLC 2006 adatcsomagban megvan a csak változásokat tartalmazó csomag is. Ezt nevezik CHA2006-nak.

CLC 2006 változások (CHA2006) bevezetésének módszer javaslata (Hajo 2011.08.27)

Végrehajtási sorrend:

(Magyarország is elérhető, de EOV-ben, amit én sajnos nem tudom mp-be konvertálni. Ezért Teljes európával dolgoztam. )

1.) CHA2006 adatok letöltése (teljes Európa) SHP-ben érhető el. 238 MB. mp-be konvertálva 258 MB

2.) CHA2006 adatokból Magyarország környezetének kivágása:

mpwiz\mpwiz.exe -4 45.5,16,49,23 <cha00_06.mp >cha00_06_hunrect.mp

A 2-es pontig én elvégeztem a feladatot. Feltöltöttem az elkészült és előkészített mp filet cha00_06_hunrect_output.zip turistautak.hu typeset-be előkészítve, tuhu-nak megfelelő extra-kkal ellátva.

3.) Tájegység határok letöltése turistautak.hu-ról.

Egy tájegység letöltés űrlapján csak a felületek, körvonal, minden tájegység körvonala legyen bejelölve. Sajnos a tájegység minden felületét is letölti, valamint valamilyen ok miatt láttam sok del=1 tájegység poligont is.

(Ezt is elvileg előkészíthettem volna, de elvileg bármikor változhatnak a tájegység határok. Azért egy aktuális állapotot fel fogok tölteni egy track lapra).

4.) A tájegység határokon kívül Mapedittel minden egyéb felületet törlés nyom nélkül funkcióval ki kell törölni az mp-ből. (Ctrl-DEL). Ezután az érthetetlen módon az mp-ben levő DEL=1 objektumokat ki kell törölni az mp-ből:

mpwiz.exe -v -v -f "Del=1" <letoltott_tajegyseg_file.mp >tajegysegek.mp

5.) Le kell tölteni a kiválasztott tájegység felületeit a turistautak.hu-ról. A letöltő oldalon elég a felületek és tulajdonságok lehetőséget választani, de akár a teljes tájegység letöltési is lehet normál szerkesztésre. Célszerű minimum a POI-k letöltését megakadályozni. Azaz az első sorban nem legyen semmi bepipálva.

A példánk kedvéért legyen a tájegységünk a Mezőföld.

--> mezofold_feluletek.mp

6.) A letöltött tájegység (eredeti Mezőföld) felületekhez egy DontTouch=1 extra-t állítunk be:

mpwiz\mpwiz.exe -e "DontTouch=1" <mezofold_feluletek.mp >mezofold_feluletek2.mp

(TODO: Egy kind filtert poligonokra még beállíthatnék itt. )

7.) A 2-es pontban előkészített CHA2006-ból kivágjuk a Mezőföldre vonatkozó felületeket:

mpwiz\mpwiz.exe -v -v -c tajegysegek.mp -p -D -C "Tajegyseg=mezofold" -e "Megjegyzes=CHA00_06" <cha00_06_hunrect_output.mp >cha00_06_mezofold.mp

8.) A Mezőföld DontTouch=1 extra-val ellátott felületeit (mezofold_feluletek.mp) össze kell másolni a CHA2006 adott felületeivel (cha00_06_mezofold.mp). Ez megtehető kép Mapedit használatával vagy szövegszerkesztővel. Mentsük ezt el mezofold_feluletek3.mp néven.

9.) Most következik egy lényeges momentum.

A CHA2006 felületeket 10m-en belül automatikusan fedésbe hozzuk az eredeti tzuhu-s felülettel úgy, hogy az eredetiek ne módosuljanak.

mpwiz\mpwiz.exe -v -v -V 0 -k "POLYGON" -3 10.0,4,5 -i mpwiz\tuhu_template_CHA00_06.txt <mezofold_feluletek3.mp >mezofold_feluletek4.mp

Ehhez szükséges egy speciális tuhu_template_CHA00_06.txt. Ez biztosítja, hogy a DontTouch=1-el megjelölt felületeket (tehát az eredeti tájegység felületeket) nem fogja módosítani az tuomatikus illesztés.

10.) A tájegység új CHA00_06 felületeit a továbbiakban kézzel kell implementálni.

Sajnos a Mapedit "lükesége" miatt a felületek extra-i a poligon műveletek során elvesznek, ami nem emgedhető meg. Ezeket külön el kell valahová tárolni a vágások közben. Még agyalok valamilyen módszeren, hogy megmenthetők legyenek. Egyelőre nincs meg.

A 3...9 lépések csak azt könnyítik meg (automatizálják), hogy az új és régi felületek ténylegesen fedésben legyenek, így könnyebb legyen a vágás.

--Hajo 2011. augusztus 27., 18:09 (UTC) Hauser József