Mely turistajelzéseket tüntetjük fel

A Turistautak.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Trackman (vitalap | szerkesztései) 2012. március 12., 01:15-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mely terepi turistajelzés számít a turistautak.hu térképén feltüntetendő jelzésnek

Az utakat reprezentáló vonalas objektumok Label mezőjébe kerül(nek) a turistajelzésk ASCII kódja(i), a Turistajelzések szöveges megjelenítése alapján.

Annak eldöntésére, hogy fel kell-e tüntetni egy jelzést a térképen, és ha igen, akkor hogyan, az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

1) A feltüntetett jelzés térképre vitele alapvetően a terepen felfestett, látható jelzések alapján történik.

2) Ha az adott szakaszon a jelzések túlnyomó többsége közelről sem azonosítható be (csak annyi látszik, hogy turistajelzés lehetett, de színe és/vagy alakja nem azonosítható), akkor a jelzést semmilyen módon nem kell feltüntetni.

3) Ha a terepi felmérés során az út minősége megszűnés-közeli, azaz pl. növényzettel jelentősen benőtt, vagy az utat beszántották, stb., a jelzést akkor is élő jelzésként kell feltüntetni.

4) Ha egy - a turistajelzések felfestési szokásainál - hosszabb szakaszon nem található jelzés, de előtte / utána igen, akkor az adott szakaszra élő jelzésként tüntessük fel a turistajelet.

5) Ha egy szakaszon a jelzéseket szabályos megszüntető jelzéssel lefestették, akkor ezt a jelzés után írt # karakterrel kell jelölni.

6) A jelzések feltüntetéséhez a felméréseken kívül más információforrás nem használható fel. Pl. papírtérkép, külső adatbázis csak tájékozódásra használható:

6a) - a(z újra) felmérendő útvonalak megtervezéséhez: van-e ott még jelzés, van-e már ott új jelzés, stb.

6b) - a hivatalos szervekkel való kapcsolatfelvétel céljára: a valóság és a külső információforrás közötti eltérésre hívjuk fel az illetékesek (MTSz?) figyelmét, kérve, hogy ha az észrevételünk alapján terepi változtatás történik, akkor arról küldjenek értesítést a bejelentő részére.

7) A 6) pont alól kivétel az olyan eset, amikor tudomásunkra jut, hogy valamely külső szervezet által közölt nyomvonalon a közeljövőben jelzésfestés fog zajlani. Ekkor a jelzés kódja után a _ jellel kell megkülönböztetni azt a tényt, hogy tervezett jelzésről van szó.