turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek
Típus:
várgeocaching.hu-n
Név:Visegrádi fellegvár
Szélesség (lat):N 47° 47,622'
Hosszúság (lon):E 18° 58,820'
Magasság:318 m
Valószínűleg Visegrád külterületén
Közeli települések:Visegrád 1.19 km DNy felé, Nagymaros 1.78 km Ny felé, Visegrád-Szentgyörgypuszta 2.37 km ÉK felé
Megye:Pest
Bejelentő:Kletyo
Dátum:2005.12.25 23:28

IV. Béla építette. Menedékvár, majd királyi központ volt. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette, korszerűsítette. Az 1251-re elkészült, menedékvárként is szolgáló vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. Az öregöregtorony a támadásnak legjobban kitett északkeleti oldalra épült. Az ötszög alaprajzú, kelet felé ék alakú, tömören épületnek fontos szerepe volt a vár védelmében. Masszív falairól lepattantak az ellenséges hajítógépek lövedékei, és a falak védelmében az íjászok ellencsapást mérhettek a támadókra. A kutatások szerint a torony második emeletén lehetett az Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelt várkápolna. A fellegvár a Nyulak-szigeti domonkos apácáknak, köztük Margit királyleánynak készült menedékvárként, ezért a tornyokon kívül egy lakópalotát is építettek, ennek a falmaradványait is feltárták a régészek.

Forrás: Vendégváró.hu http://www.vendegvaro.hu/31-9665

Közeli települések: Visegrád DNy felé 1.13 km, Visegrád-Szentgyörgypuszta ÉK felé 2.14 km (2014/02/05 set by MapAudit, O'Eye)
vár-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók