turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek










A fa mellett befelé
A fa mellett befelé

Típus:
zsombolygeocaching.hu-n
Név:Természetbarát-zsomboly
Szélesség (lat):N 47° 37,758'
Hosszúság (lon):E 18° 58,890'
Magasság:399 m
Valószínűleg Budakalász külterületén
Közeli települések:Csobánka 1.76 km ÉNy felé, Pilisborosjenő 2.57 km D felé, Pomáz 3.90 km ÉK felé
Megye:Pest
Bejelentő:Epitaph
Dátum:2008.04.15 19:51
mélység-21 m
hossz80 m
járhatóságcsak barlangászoknak
legnagyobb vízszintes kiterjedés80 m

A Kevély-nyergi-zsomboly (Természetbarát-zsomboly) kb. 400 méter tengerszintfeletti magasságban a nyereghez ÉK-i irányból támaszkodó kis platón nyílik ligetes erdőben szinte alig észrevehetően. A barlang 4-5 méter átmérőjű, impozáns nyílása függőlegesen 12 méter mélységbe vezet. A felszakadt zsomboly főaknája mellett egy azzal párhuzamos, teljesen kitöltött akna vezet a zsomboly törmelékkúpját rejtő terembe. Innen a törmelékkúp és az üreg fala között kibontott, hajdan kiácsolt, jelenleg többé-kevesbbé beomlott aknán át a barlang legmélyebb pontjára juthatunk (-21 m), ahonnan két irányba vezető, kb. 80 méter hosszú, alján agyaggal kitöltött vízszintes járatba jutunk. A falakat gömbüstök tagolják, néhány nagyobb cseppkőképződmény és az aljzaton kialakult tetarátás medence is megfigyelhető. Ezt az alsó teremsort először a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) barlangkutatói tárták fel az 1930-s években, de omlások következtében ez a szakasz később elzáródott. 1964 őszén a geológiai technikum kutatói nyitották meg ismét, sőt új részeket is feltártak. (MKBT Nyerges Miklós)

Megközelítés Pilisborosjenő felől a piros négyzeten, majd áttérve a zöldkeresztre. A zöld sávon elindulva a turistautat keresztezi egy régi, ma már nem használt erdei út, azon lefelé menve 100- 150 méterre a fák, bokrok között van a zsomboly. Óvatosan, gyerekekre, kutyákra vigyázni !

Közeli települések: Csobánka ÉNy felé 2.22 km, Pilisborosjenő D felé 2.77 km, Pomáz ÉK felé 3.94 km (2014/02/05 set by MapAudit, O'Eye)

zsomboly-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
+kötél szükséges hozzá

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók