turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Térkép
Térkép
Leszállás
Leszállás
A bejárati aknában
A bejárati aknában
A bejárati aknában2
A bejárati aknában2

Típus:
barlanggeocaching.hu-n
Név:Tekenősi-Fekete-barlang
Szélesség (lat):N 48° 6,637'
Hosszúság (lon):E 20° 33,739'
Magasság:593 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Miskolc-Garadna 726 m ÉNy felé, Miskolc-Ómassa 2.20 km Ny felé, Miskolc-Jávorkút 3.13 km DNy felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.06.14 02:49
hossz2500 m
kataszteri szám5372/8
mélység174 m
járhatóságKizárólag engedéllyel, kötéltechnikában jártas barlangászokak

Fokozottan védett!!!

A Tekenősi Fekete-barlang a Bükk-hegység Nagy-fennsíkjának ÉK-i peremén nyílik a Tekenősi-völgy D-i végében.

A Fekete-barlang hazánk egyik legjellegzetesebb víznyelőbarlangja, amelyben a víznyelő fejlődésének minden stádiuma tanulmányozható, nem fedték el azt másodlagos eredetű kitöltések, vagy intenzív cseppkövesedés. A barlang egy tektonikailag erősen preformált területen alakult ki. A járatok egy jelentős részét magába foglaló alsó-anizusi dolomit igen rideg kőzet, melyben könnyen létrejöhetnek kiterjedt repedés rendszerek. A bejárati zóna alpesi jellegű hasadékok mentén kialakult barlang képét mutatja, a mosott falú három egymást követő akna méretei a sötét falak miatt még nagyobbnak tűnnek mint a valóság. Itt a járatok kilépnek a dolomitból, enyhébb lejtésű és kisebb keresztszelvényű járatok válnak jellemzővé. A Ramses-terem zónája több a felszín felől érkező járat találkozásánál alakult ki, képét az utólagos omlások jelentősen átalakították. Az innen induló magas (4-8 m), keskeny (60 - 120 cm) meanderek falai csipkézettek, jellegzetes korróziós oldásformákat mutatva. A járat alja itt rendszerint mélyen bevágódott, jelezvén a jelenkori vízmozgások kisebb intenzitását. A főte oldásformái sok helyen az elsődleges vízvezető járat víz alatti képződését sugallják. Az Ember-teremig csak a Kupola-teremnél tágul ki jelentősebben a járat, de ez a két terem is tulajdonképpen csak két becsatlakozó akna alja. Az Ember-terem után a jelenleg aktív vízvezető járat morfológiai képe jelentősen nem változik, kisebb aknák szakítják meg folytonosságát, és mérete a végpont felé haladva csökken. Gyökeresen más képet mutatnak az ezen a szakaszon elágazó járatok. Itt a labirintus jelleg dominál, és egyes felső járatok igen jelentős méretekkel rendelkezhetnek (pl. Iker-terem, az Ember-terem aknájával párhuzamos akna stb.) Nem ritkák a 20-25 méter magas, általában hasadékszerűen elszűkülő kürtők (pl. Jean Marais ág, Vica-terem). Több helyen jelentős cseppkövesedés figyelhető meg, néhány helyen visszaoldódott példányok is vannak. Elsősorban a legmagasabb szinten elhelyezkedő járatokban találkozhatunk heliktitekkel is (Iker-termi felső oldalág, Torda-ág eleje). Az agyagos kitöltés nem jellemző, gyakori a porfirit-kvarc, dolomitkavics keverékéből álló törmelékes kitöltés. Az eddig ismertetett általános képből nem lóg ki, de a jelentősen elkülönülve áll a Torda-ág két párhuzamos aknasora. A barlang jelenleg ismert szakaszaival csak egy szűk, elöregedett folyosón keresztül kommunikálnak, kialakulása azonos feltételek mellett, de függetlenül történt meg a régi részekétől. Az itteni vizek feltehetően egy ma még ismeretlen mélyebb szinten csatlakozhatnak a barlang főágához.
A Fekete-barlang több szempontot is figyelembe véve jelentős értéket képvisel hazánk barlangjainak sorában. Méretei miatt már önmagában is figyelemreméltó, de a befoglaló kőzetek milyensége és változatossága is egyedülálló, ezek a barlangban mintegy természetes geológiai feltárásként tanulmányozhatóak. A felsőbb szakaszokon előforduló különleges képződmények a nehéz megközelíthetőség miatti gyér látogatottság miatt jószerint érintetlenek.

Forrás, bővebb információ

Közeli települések: Miskolc-Garadna ÉNy felé 699 m, Létrás DK felé 1.29 km, Sebesvíz DNy felé 1.44 km (2020/04/13 set by MapAudit, O'Eye)

barlang-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
+kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 21:34
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5372-8"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók