turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Kereszt-szelvény
Kereszt-szelvény
Felülnézeti térkép
Felülnézeti térkép
Személyigazolvány
Személyigazolvány
A bejárat
A bejárat
Leereszkedés
Leereszkedés

Típus:
zsombolygeocaching.hu-n
Név:Széki-zsomboly
Szélesség (lat):N 48° 34,035'
Hosszúság (lon):E 20° 42,306'
Magasság:515 m
Valószínűleg Bódvaszilas külterületén
Közeli települések:Bódvaszilas 3.99 km DK felé, Szögliget 5.45 km DNy felé, Tornanádaska 6.10 km K felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:lelcache
Dátum:2005.06.12 01:34
mélység51.5 m
hossz120 m
járhatóságKizárólag engedéllyel, kötéltechnikában gyakorlottaknak

Fokozottan védett!!!

A Gömör-Tornai-karsztvidék Alsó-hegyének Szilasi-fennsíkján mintegy 505,5 m tszf magasságban nyílik az országhatártól 115 m-re D-re, egy hármas töböregyüttes legdélebbi töbrében.

Befoglaló kőzete középső-felső-triász wettersteini anizuszi lagúna fáciesben kialakult szürkés mészkő, mely itt kb. 75-85 fokos dőlésszögben áll. Ez a függőleges dőlésű kőzet nagyban meghatározza a barlang arculatát. A zsomboly két nagy részre osztható. A barlang erdei karrmezővel körülvett sziklás bejáratát is magába foglaló tulajdonképpeni egyetlen akna, mely 37 m mélységű egytagú hasadékakna.

A 130 m2-es (átl. 20 x 8 m-es átmérőjű) Nagy-terem, jelenti a zsomboly végét. Az aknából a terembe egy átjáróablakon keresztül az ÉK-i szegletébe jutunk. A terem hosszirányú kiterjedése 20 m, az erre merőleges, keresztirányú kiterjedése a beérkezési ponttól (ahol 3 m) távolodva egyre nő, mígnem a K-i fal mély beöblösödése 8 m-es szélességűvé növeli méreteit. Magassága a közepe táján eléri a 16 m-t. A aljzatát nagymennyiségű üledék tölti ki.
Az akna becsatlakozásából befolyt kőtörmelék a terem közepéig, 8 m szintkülönbséget foglal magába, egységes (45 fokos) lejtőt alkotva. Anyagát tekintve kevert felszíni, barlangi kőzettörmelék és földes (talaj eredetű), rajta növényi (fák, gallyak, levelek...) és biogén eredetű törmelékkel. Ez a jól láthatóan felszínről bekerült törmelék vastagon elfedi az eredeti aljzatot. A terem középvonalától - ahol a K-i fal beöblösödik - az aljzat határozottan megváltozik. Hatalmas (1-2x3 m-es) a főtéből leszakadt kőzetblokkok egymásra halmozódott darabjai láthatóak, a vízszintes vörösagyon. Ezek képezik a másodlagos teremaljzatot. Az aljzatot sehol sem fedi cseppkő kitöltés.

Forrás, bővebb információ

Közeli települések: Bódvaszilas DK felé 3.66 km, Komjáti DK felé 4.94 km, Szögliget D felé 5.53 km (2015/04/02 set by MapAudit, O'Eye)

zsomboly-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
+kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 22:09
<a href="http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5452-6"target="_blank"><b><u>részletek itt</u></b></a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók