turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
házgeocaching.hu-n
Név:Holland ház
Szélesség (lat):N 46° 52,288'
Hosszúság (lon):E 18° 26,181'
Magasság:112 m
Valószínűleg Dég külterületén
Közeli települések:Dég 530 m K felé, Mezőszilas 7.40 km DK felé, Lajoskomárom 8.22 km DNy felé
Megye:Fejér
Bejelentő:kecskesrobi
Dátum:2007.04.16 22:58

ház-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
eTiGeR 2014.10.05 05:43Fénykép:
A kastélyt övező park tavának szigetén álló, hollandi ház nevű különleges épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték Festetics Pál idején. Hangsúlyosabb része az emeletes főrész, erre merőleges a földszintes szárny. Az emeletes részt kétfelől magas, tört íves oromzat fogja közre. A vöröstéglás, németalföldi stílusban épült ház igazi kuriózum hazánkban. Földszintes része tehénistállóként szolgált, emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné számára berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, ma egy fahídon átsétálva közelíthető meg. A helyiek elmondása szerint az épület a grófné számára épült, aki tüdőbajos volt. Akkoriban úgy tartották, hogy egy tehénistálló ammóniadús levegője meggyógyíthatja egy tüdőbajos betegségét. Ezért a grófné az istálló emeleté lakott. <a href="http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=3601">Forrás</a>

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók