turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek







Típus:
épületgeocaching.hu-n
Név:Pesti Vigadó
Szélesség (lat):N 47° 29,752'
Hosszúság (lon):E 19° 2,957'
Magasság:118 m
Település:Budapest V. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:@david
Dátum:2005.01.18 03:26

Megnevezés: Pesti Vigadó
Cím: Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2.
Kapcsolattartó: Jegypénztár, Vörösmarty tér 1., tel: 1/327-4322
Telefonszám: 1/318-4619
Fax: 1/318-9167
E-mail: iroda@msza.hu

Az egyesített főváros szinte első komolyzenei intézménye és szórakoztató központja volt az 1865-ben felavatott Pesti Vigadó, ami Feszl Frigyes építész terveinek megvalósulásával az akkori főváros legfontosabb kulturális, művelődési intézménye lett. Számos nevezetes kulturális esemény színhelye volt a II. világháborúig, akkor azonban megsérült, és az újjáépített Pesti Vigadót csak 1980-ban adták át a nagyközönségnek.
Az ország legszebb "művelődési háza", a korábbihoz képest némileg kisebb lett a hangversenyterme (700 üléses), de reprezentatív belső kiképzésével, javított akusztikájával a főváros egyetlen középkategóriájú koncertterme, zenei életének meghatározó helyszíne.


A 220 személyes kamaraterem színházi előadásoknak, kamarakoncerteknek, kulturális rendezvényeknek ad helyszínt. A Vigadó Galéria a magyar kortárs képzőművészet egyik legfontosabb bemutatóhelye.

épület-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
NCs 2005.01.31 12:37
1865-ben készült el a hazai romantikus építészet egyik jelképe, a Vigadó épülete, Feszl Frigyes tervei alapján. Helyén eredetileg is hasonló funkciójú épület állt, azt is Vigadónak hívták, azt azonban az osztrákok 1848-ban szétlőtték. Az építész megkísérelt sok stílusirányzatot felvonultatni, mindezt úgy, hogy ezeket az elemeket sorra összekapcsolja a magyar nemzeti hagyományokkal. Az épület főhomlokzatán nyitott árkádok vannak félköríves záródású nyílásokkal. A főpárkányt díszítő portrédomborművek a középen elhelyezett magyar címertől jobbra-balra Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás magyar királyokat, kétoldalt Hunyadi János és Zrínyi Miklós hadvezéreket, valamint a reformkorszak kiemelkedő politikusait, Széchenyi Istvánt és József Nádort ábrázolják. 1865-ben itt mutatta be Liszt Ferenc "Szent Erzsébet legendája" című oratóriumát. Falai között számos koncertet és bált rendeztek. A II. Világháború alatt teljesen kiégett, 1980-ban nyitotta meg újra kapuit.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók