turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Az alsómiholjáci Majláth-kastély
Az alsómiholjáci Majláth-kastély
Kastélypark
Kastélypark

Típus:
kastélygeocaching.hu-n
Név:Majláth-kastély (HR)
Szélesség (lat):N 45° 45,771'
Hosszúság (lon):E 18° 10,022'
Valószínűleg Donji Miholjac külterületén
Megye:Horvátország
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.10 21:49

Alsómiholjác a határtól 6 km-re található, a városba érve, bal kéz felé, egy nagy kiterjedésű parkra leszünk figyelmesek és a fák között feltűnik egy meglehetősen impozáns, réginek tűnő épület. A látszat ellenére a kastély története nem nyúlik olyan messzire az időben.
Elődjét amit "Régi kastély"-ként (Stari Dvorac) emlegetnek 1818-ban építette a Prandau család (az osztrák nemesi család 1726-ban kerül ide). Ez az épület késő barokk volt. 14 szoba, két szalon, több konyha (éléskamrákkal) volt benne. Érdekessége az volt, hogy ez volt az első cseréptetővel fedett épület a településen.

1903-ban az új tulajdonos gróf Majláth Lajos, I. Ferenc József látogatása után az épületet angol Tudor stílusban teljesen átépíttette, a szobák száma 50-re bővült. Az épületen számos torony, tetőtéri ablak, terasz és erkély található. A falakat vadászati trófeák díszítik, amelyeket a gróf Afrikából és Ázsiából hozott.
A földszinten volt a nappali, és még a téli, nyári étkező, a zeneszoba, a táncterem, a könyvtár valamint két kastélyi iroda. Minden termet tölgy borított. A tetőtérben voltak a személyzeti szobák. A kastély saját áramforrással, vízvezetékrendszerrel valamint központi fűtéssel rendelkezett. A központi fűtésen kívül még cserépkályhával és kanadallóval is fűtöttek.
1930-ban gróf Majláth eladja a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot, amit Schlesinger család vesz meg. 1941-ig ők voltak a tuladjonosok, amikor is el kell hagyniuk az akkori Jugoszláv Királyságot.
A kastélyban ma a városi önkormányzat működik, látogatása bejelentkezéssel lehetséges.

A kastéllyal szerves egységet képező park az épületnél rendezettebb állapotot mutat. A 10 hektáros területen hatalmas ősfák között sétálhatunk és megtekinthetjük az 1872-ben épült üvegház romjait is.
A park kisebbik része francia stílusban lett kialakítva, amire a virágalakok és a nyírt sövény jellemző, míg a park nagyobbik része klasszikus angol stílusú. Számos ritka növényt, tulipánfákat, fehér és rózsaszín magnóliát és tiszafát láthatunk itt. A kastélypark, kerítés hiányában szabadon látogatható. Forrás: GCDMMK

kastély-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók