turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Bozótirtás után
Bozótirtás után
Elhagyatva
Elhagyatva
Tibola és Szecsei (Szetsey?) sírkereszt
Tibola és Szecsei (Szetsey?) sírkereszt

Típus:
temetőgeocaching.hu-n
Név:Árvai major - elhagyott temető
Szélesség (lat):N 46° 34,942'
Hosszúság (lon):E 17° 33,840'
Magasság:140 m
Valószínűleg Pusztakovácsi külterületén
Közeli települések:Nikla 3.61 km Ny felé, Öreglak 5.12 km ÉK felé, Táska 5.21 km ÉNy felé
Megye:Somogy
Bejelentő:Ajtony
Dátum:2014.08.18 15:32

A II. Katonai felmérés idején még lakott hely volt Árvai-major. A major helyén évtizedek óta csak két elhagyott tanya árválkodott. Az egykori Felsőkölkedre vezető földút melletti tanyát még lakják. A másik, az útkereszteződésnél pár éve még meglévő régi épület valaha régen csárda volt, amit két néven is említenek a kovácsiak. Egykori tulajdonosairól Szetsey-csárda, a közeli egykori településről Kölkedi-csárda. Ennek végső romlását egy 1969-es tűzeset okozta. Az egykori csárdáról széles körben terjedtek el legendák:

"Ez a csárda még a közelmúltban is működött, Öreglak és Nikla között a Postaút mentén van, itt fordul az út Pusztakovácsi és Somogyfajsz felé.
Még ma is mesélik, hogy a pincéjéből egy alagút vezetett a mögötte lévő fenyves erdőbe, ezen tudtak a betyárok üldözőik elől elmenekülni. Mások szerint „…a kémény olyan szërkezettel járt, hogy a kéményajtón mëntek be, a kéménybű ëgy alagut lëmënt a pincébe, a pincébü mëg az erdőbe. És állittólag ëgy csëndőrt itt füstűtek is fő utójjára. Mer elárúták űket, állittólag a kocsmárosné árulta el ezëket a rablókat. És amikor mënt utánnuk, de csak a rablóvezér tudta ennek a járatját, ennek az ajtónak, és amikor a csëndőr bemënt, becsapódott az ajtó, és onnan kivënni már nëm tudták, ott füstülődött mëg állittólag.” (Hársházi Sarolta gyűjtése, 1969)
A niklai betyárhagyomány szerint ebben a csárdában három híres betyár – Sobri Jóska, Patkó Bandi és Juhász András – is megfordult, természetesen a bandájukhoz tartozó betyárokkal együtt. A szép csaplárosné – Csecse Rozi – Fatüje kedvese volt, de Juhász Andrással is „jóban volt.” Egy történet szerint Fatüje a társaival majdnem meglepte itt Juhász Andrást, akit a csárdásné az utolsó pillanatban menekített el."


Mára (2014.) már a teljes csárdaépületet lebontották, az udvar végében újabb építésű ház áll. A végletesen lepusztult, elhagyott temetőben az aljnövényzetből csak egyetlen olvasható sírkereszt látszik ki, de a régi nagyobb temető helyét világosan bizonyítják a tájidegen, termetes fenyőfák és jellegzetes temetői maradvány-növényzet.

A legenda forrása

temető-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Hev 2019.03.12 20:56Fénykép:
Családi kapcsolatok révén sokszor jártam az un. Szetsei-csárdában. Niklára menet itt kellett átszállni.
Az eredeti csárda épület nádfedeles tetőszerkezete égett le, de a falakat és a tetőt is kijavították az épület az eredeti helyén áll most is.
A csárda később a 80-as évek elején nevet váltott és Árnyasi - csárda lett belőle.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SomogyMegyeiHirlap_1979_11/?query=szetsey%20Pusztakov%C3%A1csi&pg=187&layout=s

A korabeli és a napjainkban készült fotón is jól látható, hogy az öreg fa mögött bizony ott az épület, ahol most valami építőipari cég van. A buszmegálló bodegája is szinte változatlan.


Szemben vele az útkereszteződés mellett egy hatalmas tankcsapda volt a fenyőknél, részben még ma is felismerhető.

(A hivatkozott Hársházi Sarolta az unokatestvérem.)

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók