turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
geo-eseménygeocaching.hu-n
Név:Mozdony- és Madárfütty
Szélesség (lat):N 46° 37,665'
Hosszúság (lon):E 18° 17,370'
Magasság:112 m
Település:Tamási
Megye:Tolna
Bejelentő:Lali3XV
Dátum:2013.09.02 12:03

Idén lesz 120 éve, hogy a Hidegkút – Tamási HÉV társaság –1893. november 29-én - átadta a 48-as vasúti vonalat - Keszőhidegkút-Gyönk – Tamási-Majsamiklósvár állomások között. E vonal jelentősége abban rejlett, hogy összeköttetést biztosított a Pusztaszabolcs– Újdombóvár vonal, és a két évvel később elkészült Dombóvár–Lepsény (49-es vonal) között. Tehát több mint száz éve Tamási egy forgalmas vasúti elágazás volt. (Csak érdekességként, ez utóbbi vonal része volt Győr-Veszprém-Újdombóvár vasútvonalnak, melynek egyik emléktáblája többek között Zircen is megtalálható a vasútállomáson. Ez utóbbi vonalat egyébként a Győr-Dombóvári HÉV vasúttársaság építette.

Több vasútbarátommal együtt úgy gondoltuk, hogy ha már teherszállítás miatt „működőképes” a vasútvonal, akkor a lehetőségeinkhez mérten erre a rendezvényre, 1 napra – 2013. szeptember 14-én (szombaton) – közlekedjen különvonat a 48-as vonalon Keszőhidegkút-Gyönk – Tamási vasútállomás között. Természetesen már az előkészítés fázisában több olyan társrendezvényt is szeretnénk megvalósítani, ami a vasúthoz is kapcsolható, így egy különleges nappal szeretnénk megajándékozni mindazokat, akiknek valamilyen emlékük fűződik az egykori vasúthoz, utaztak anno Tamásiból vonattal, emlékeik vannak a 48 és 49-es vonalról.

A szeptember 14-i rendezvényünk, melynek neve:

MOZDONY- és MADÁRFÜTTY

A szeptember 14-i rendezvényünknek több neves támogatója is van, úgymint a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága Pécs, Magyar Turizmus Zrt., Tamási Város Polgármesteri Hivatala, Tamási Városi Művelődési Központ, Tourinform Iroda Tamási. A MÁV-START-tal történő támogatás megkötése a végső fázisban van.

Rendezvényünk a Magyar Turizmus Zrt. rendezvényei közé soroltatott.

Ezenkívül, számos magánszemély támogatja a szeptember 14-i programunkat.

A rendezvény előtt szeptember 6-án 10:00 órakor sajtótájékoztatót tartunk Tamásiban.

A már „majdnem” végleges program:

Zenés ébresztő Tamásiban, a város koncertfúvós zenekara a DOTTO városi kisvonaton utazva köszönti a város lakóit, a napra érkező vendégeket.

9:30 óra körül indul az első nosztalgiavonat Keszőhidegkút-Gyönkről Tamásiba.
10:00 órakor Tamásiban a vasútállomáson geocaching emlékfa ültetés, rövid ünnepség lesz.

Ezt követően óránkénti ütemezésben közlekedik vonat Tamási és a Pacsmagi tavak között.

11.00, 12.00, 15.00, 16.00, 17.00 Tamási- Pacsmagi tavak – Tamási
13:00 Tamási – Keszőhidegkút-Gyönk – Tamási FOTÓVONAT
18:00 Tamási – Keszőhidegkút-Gyönk

A programnak este 18:00 óráig két fő helyszíne lesz:

Tamásiban folyamatosan közlekedik a DOTTO kisvonat a városban, végállomása a Vadaspark, ahová a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. támogatásával a rendezvényen résztvevők a vonatjegyük bemutatásával féláron mehetnek be a Vadasparkba. A vonatjegy egyébként a város területén, a kisvonaton kétszeri alkalommal ingyenes utazásra jogosít fel, míg szintén kétszer lehet a „nagyvasúti” vonattal is utazni. (Oda- és visszaút). A Tamási Termálfürdő 25%-os kedvezményes jegyvásárlással támogatja a rendezvényre érkezőket.

A vonatjegyhez más, kedvezménnyel igénybe vehető szolgáltatásokat is tervezünk, melyek, ha aktuálisak, akkor a rendezvény facebook oldalán azonnal megjelennek. Szintén ezen az oldalon van REJTVÉNY, ahol az első helyes megfejtő jutalma egy vonatjegy. Természetesen a lájkolók között is sorsolunk ki jegyeke, tehát érdemes figyelni a naponta frissülő oldalt.



A DOTTO tervezett útvonala:

MOL Benzinkút - Bokréta ABC - Városháza - Vasútállomás – Termálfürdő - Vadaspark

3 kiállítás is lesz ebben az időben Tamásiban:
1. a Vasútállomás épületében a vasútvonal építésének, üzemeltetésének dokumentumai kerülnek bemutatásra.
2. a Művelődési Központban a már említett Tamási és a Vasút kiállítás.
3. a Vályi Péter Szakképző Iskola – Kindl Kupola Galériában a Pacsmagi tavak állat-és növényvilágát bemutató természetfotó kiállítás.

A Művelődési Központban levő kiállításhoz egy érdekes terepasztal már van:
Terepasztal, H0-H0e szabvány (M=1:87), ami majdnem kész, néhány fa hiányzik, és néhány kisvasúti lórémodell (gyártás folyamatban). Méret 105X210cm. Oválpálya, egyik hosszoldal Pusztaszentmihályfa mrh., másik oldal Alsómajsa mrh. kisvasúti átrakóval.

Néhány érdekesség – a teljesség igénye nélkül - még előzetesként:
Katonai kutatásokból katonai térképmásolatok különböző korokból, 1940-es, 70-es évekből. Levéltári kutatásokból szolgálati helyek helyszínrajzai, magasépítmények tervei, egyéb történeti adatok (szolgálati hely átminősítése, meg-szüntetése stb.). Archív fotók megszűnt szolgálati helyekről, vonatterhelési kimutatások 1964-75. közt, motorkocsi könyvek másolatai 50-es, 60-as évekből. Menetrendek: 1936, 1959/60. 1965/66, 1975/76, 1980/81.

Ezzel egyidőben Tamásiban is lesz lehetőség geocachingre is.

Pacsmagi tavak-hoz a különvonattal kiérkezőket játszóház várja, melyet a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. jóvoltából mozdonykészítő verseny is kiegészít, természetesen a mozdonyok fából készülnek. Itt látható a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park kiállításai. Madárgyűrűzési bemutató valamint diavetítés várja a látogatókat. Hivatásos túravezetővel gyalogtúra lesz a tó körül, és természetesen „megtalálásra is kerül” a pacsmagi tavaknál elrejtett geoláda. Ezzel is népszerűsítve az általam is igen hasznosnak vélt szabadidős tevékenységet. Az elmúlt évek alatt sikerült sok-sok tanítványomat, ismerősömet is „megfertőzni ezzel a szenvedéllyel. Természetesen a legnagyobb sikert a páromnál arattam, hiszen majdnem másfél év alatt 80 ládát sikerült levadásznia. A pacsmagi tavak a fotózás szerelmeseinek kiváló alkalom és hely a szebbnél szebb természetfotók elkészítésére.

A napot este 18: 30 órakor Pacsmagon a Madárvártánál egy hangulatos tábortűzzel zárjuk.

A nap folyamán egy alkalommal úgynevezett fotóvonattal végig lehet utazni a hajdani 48-as vasútvonalon Tamási és Keszőhidegkút-Gyönk állomások között fotó-, videomegállásokkal egybekötve. A rendezvényről az írott és elektronikus média folyamatosan tudósít a Koppány TV felvételt készít.

A rendezvénnyel egyidőben egy nemzetközi rádiós találkozó is lesz Tamásiban, melynek résztvevői Franciaországból
(LILLE, Radio Campus Lille), Németországból (JENA, OKJ Radio Jena), valamint egy albán rádió vesz részt, ahol a házigazda szerepét a Tamási Rádió FM 101,9 MHz tölti be. A rendezvényről az interneten egyenes adásban számolnak be a találkozón résztvevő média képviselői.

A MOZDONY- és MADÁRFÜTTY rendezvényünk népszerűsítő oldala – ami napi frissítésű híreket tartalmaz - itt érhető el:

https://www.facebook.com/pages/Mozdony-%C3%A9s-Mad%C3%A1rf%C3%BCtty/130280730515656

A legutolsó sajtóhír a rendezvényről:

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/egy-napra-feleled-a-vasut-510956

A rendezvény az előzetes felmérések, a visszajelzések és a facebook látogatások alapján nagy érdeklődésre tart számot.

Erre a napra nemcsak a kesselőket várjuk, hanem mindazokat, akik vasútbarátok, természetfotósok, vagy csak éppen egy különleges és kellemes napot akarnak eltölteni Tamásiban, vagy éppen erre a hétvégére Tamásiba jönnek pihenni, és a szombati napot velünk töltik el.

A rendezvény előkészítésekor a Tamásiban és a Tamási közelében levő 4 geoláda tulajdonosával is egyeztettem, ígéretet kaptam a támogatásukra és a személyes részvételükre is.

2959. Tamási az erdők és vizek városa (GCTEVV) * Oxica
1378. Tamási túra (GCTATU) * hófehér
374. Tamási halastó (GCTaHa) * kolesár
2705. Pacsmagi madárvárta (GCPAX) * Fairy


A jegyek árusítása:

ELŐVÉTELBEN:
2013. augusztus 21-tól az interneten megrendelhető a gertam@gmail.com mailcímen, az átvétel idejéről, és módjáról később döntünk.
Tamásiban a Tourinform irodában / Termálfürdő Hársfa út 3. / valamint a
VÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT-ban

A RENDEZVÉNY NAPJÁN: jelenleg még kidolgozás alatt áll, de a facebookon, illetve a plakátokon olvasható lesz.

„Röviden” egyelőre ennyi a rendezvényről, természetesen bármikor rendelkezésre állok a tájékoztatásra, mert azt hiszem, hogy ez a rendezvény egy nagy közös ügyet szolgál.

A MOZDONY- és MADÁRFÜTTY rendezvényre ezen az áron lesznek vásárolhatók a jegyek:

Felnőtt jegy: 1000,- Ft
Gyermekjegy, (3-14 éves korig): 500,- Ft
Családi jegy, (2 felnőtt 2 gyerek): 2000,- Ft

A fenti jegyekhez még adunk egy sok-sok kedvezmény igénybevételére jogosító képeslapot is.
A kedvezmények listája (az eddigiek) nemsokára felkerülnek a facebookra.

KÖZKÍVÁNATRA lesz olyan jegy is, amivel csak a DOTTO-n lehet utazni Tamásiban. Ehhez nem jár majd egyéb kedvezmény(!), az alábbi jegyárak csak a DOTTO-ra vonatkoznak:

Felnőtt jegy: 500,- Ft
Gyermekjegy, (3-14 éves korig): 300,- Ft

A jegyek e-mailben megrendelhetők a következő címen: gertam@gmail.com

Az e-mail-ben megrendelt jegyeket a rendezvény napján a szervezőknél 10:00 óráig lehet átvenni a Tamásiban a VASÚTÁLLOMÁSON!

Elővételben megvásárolhatók augusztus 26-tól:
Tourinform iroda, Tamási, Hársfa u. 3.
Tamási Városi Művelődési Központ Tamási, Szabadság u. 50.

A jegyek a rendezvény napján, a helyszínen is megvásárolhatók.
- Városi Művelődési Központ
- Vasútállomás
- a DOTTO kisvonaton

A FOTÓVONAT-ra korlátozott számban van jegy /egyelőre csak szóló Bz közlekedik/, ezért azt a jegyvásárláskor jelezni kell.
* Persze, ha valaki még tud nekünk segíteni támogatókkal, akkor a Bz mellé lesz még egy kocsi is.*


MOZDONY- és MADÁRFÜTTY : MENETREND

Bz vonat (nagyvasút):
9:30 Keszőhidegkút-Gyönk – Tamási
11.00, 12.00, 15.00, 16.00, 17.00 Tamási- Pacsmagi tavak – Tamási
13:00 Tamási – Keszőhidegkút-Gyönk – Tamási - FOTÓVONAT
18:00 Tamási – Keszőhidegkút-Gyönk

DOTTO (gumikerekű városi kisvonat)
10.00 órától 18:00 óráig folyamatosan közlekedik.
ÚTVONAL:
MOL Benzinkút - Bokréta ABC - Városháza - Vasútállomás – Termálfürdő – Vadaspark és ugyanezen az útvonalon vissza a MOL Benzinkútig.

MOZDONY- és MADÁRFÜTTY : KEDVEZMÉNYEK

A rendezvény napján az alábbi jegyekhez a jegy bemutatásával igénybe vehető kedvezmények:

 Felnőtt jegy: 1000,- Ft
 Gyermekjegy, (3-14 éves korig): 500,- Ft
 Családi jegy, (2 felnőtt 2 gyerek): 2000,- Ft

 A Vadasparki belépő árából 50% kedvezmény a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. jóvoltából.
 ATermálfürdőbe a napszaknak megfelelő belépő árából 25% kedvezmény, a Tamási Termálfürdő jóvoltából.
 A péntek és szombat esti szállásdíjból 20% kedvezmény, a Termál Motel és Kemping jóvoltából.
 100 Ft/gombóc a fagyi (60 Ft/gombóc kedvezmény), a Simon Cukrászda jóvoltából.
 A Bokréta ABC-nél a vattacukor árából 50% kedvezmény, Zirk Attila jóvoltából.
 A gyerekeknek meglepetés-ajándék a nyitva tartás idején a Family diszkont jóvoltából.
 A Transformers cukorkás mozdony árából 25% kedvezmény, a Tom Market jóvoltából.
 A fogyasztásból 20% kedvezmény, a Liget Kávézó jóvoltából.
 A BOKRÉTA ABC-ben a vásárlás alkalmával a vonatjegy bemutatásával egyszeri 10% engedményt a teljes vételárból csak szeptember 14-én (természetesen az engedmények nem vonhatóak össze) Kop-Ka Zrt. jóvoltából.
 Minden kedves vonattal érkező vendégünket megkínáljuk egy saját készítésű péklángossal Kop-Ka Zrt.

KÖSZÖNJÜK a TÁMOGATÓINKNAK!

Számításaink szerint a kedvezmények értéke – már most - jóval több, mint a családi jegy ára!



A MOZDONY- és MADÁRFÜTTY rendezvényünk népszerűsítő oldala – ami napi frissítésű híreket tartalmaz - itt érhető el:

https://www.facebook.com/pages/Mozdony-%C3%A9s-Mad%C3%A1rf%C3%BCtty/130280730515656

A legutolsó sajtóhír a rendezvényről:

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/egy-napra-feleled-a-vasut-510956




Tamási, 2013. augusztus 31.

Üdvözlettel:
- gertam -



geo-esemény-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók