turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek

















Típus:
szoborgeocaching.hu-n
Név:A katonasírok a béke nagy prédikátorai
Szélesség (lat):N 47° 4,770'
Hosszúság (lon):E 17° 53,900'
Magasság:282 m
Valószínűleg Veszprém külterületén
Közeli települések:Veszprém 1.62 km ÉK felé, Veszprém-Szabadságpuszta 2.62 km DK felé, Nemesvámos 3.37 km DNy felé
Megye:Veszprém
Bejelentő:vokopeti
Dátum:2006.10.19 17:50
ponttípus szerintedemlekmu

"A katonasírok a béke nagy prédikátorai."
(Albert Schweitzer, Béke Nobel-díjas)


A katonatemetőt II. világháborús áldozatok számára, a német szövetségi kormány megbízásából, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség alakította ki a 90-es években. A síremlékek fenntartásához és gondozásához a Szövetség adományokra és anyagi hozzájárulásra szorul. Nemzetközi ifjúsági táborokba szerveződve, fiatalok segítik munkájukkal a temetők ápolását. A II. világháború alatt a veszprémi Városi temető mellett mintegy 1500 német katonát temettek el. Sírjaikat később, nagyrészt már csak egy füves terület borította. A 80-as években mindössze 180 fejfa elhelyezését engedélyezték a sírmező egy részén anélkül, hogy az egyes sírok tényleges helye meghatározásra kerülhetett volna. A német katonatemető új helyen történő megépítéséről a Magyar Vöröskereszttel és az illetékes helyi hatóságokkal folytatott több éves tárgyalás révén, 1992-ben a Szövetség exhumáló szolgálata megkezdhette a teljes sírmező felkutatását, egyedi sírok után. A munkálatok során megállapítást nyert, hogy a sírok egy részére időközben ráépítkeztek és ezért már nem hozzáférhetőek. Ezek után a városi önkormányzat engedélyezte az áldozatok exhumálását.

Mégis 2 év telt el, míg a halottak újratemetéséhez egy megfelelő területet sikerült a Szövetség rendelkezésére bocsátani. A korábbi temetőből és más településekről származó csontmaradványok eltemetésére 1994 elejétől kerülhetett sor. Veszprém és Győr- Moson- Sopron megye központi német katonai temetőjeként szolgál a sírkert. A 4 050 háborús áldozat nyughelyéül szolgáló emlékhelyet, 1995. szeptember 16-án adták át a nyilvánosságnak. A temető halottai a béke megőrzésének fontosságára figyelmeztetnek.

/Írta: Groszvald Attila/


Ajánlott cikk:
Népszabadság - 2005. november 22.
Veszprém: áthelyezik a katonasírokat



szobor-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók