turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A vár kivülről.
A vár kivülről.
Szépen felújított belső.
Szépen felújított belső.




A vár belső udvara.
A vár belső udvara.

Típus:
várgeocaching.hu-n
Név:Drakula vára
Szélesség (lat):N 45° 30,938'
Hosszúság (lon):E 25° 22,183'
Magasság:450 m
Valószínűleg Bran külterületén
Megye:Románia
Bejelentő:Tibort7
Dátum:2011.10.02 09:31

WAP:A bejárat felé haladva az adott ponton nézzel fel jobbra, 5m magasan található évszám a jelszó.

A Brassótól 30 kilométerre fekvő apró falu, Törcsvár.

A 100 méter magas hegy tetején épült trapéz alakú kastély. Erdély egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, évente több mint 400 ezer turista fordul meg itt.
A kastély a falu határából már szabad szemmel is jól látható. Az 1377-ben épült várat a brassóiak emelték a havasalföldi román vajdák betörése elleni védelem okán. Különös fekvésének köszönhetően hosszú ideig bevehetetlennek számított.
A vár hátborzongató története a 15. században kezdődött. A legendák szerint ekkoriban töltött a messze földön kegyetlenségéről híres Vlad Tepes uralkodó hosszabb-rövidebb időt a kastélyban. Szívtelensége és zsarnoksága nem ismert határokat. A főként idegen kereskedőkből és legyőzött ellenfeleiből kikerült áldozatain előszeretettel alkalmazta a legkülönfélébb kínzási formákat, mint a csonkítás, nyúzás, karóba húzás, illetve az ezekhez képest már oly gyorsnak mondható lefejezést. A drakul démont, sárkányt, ördögöt jelent a román nyelvben, így lett az Ördög fia, azaz Drakula. Nevéhez hűen számtalan ember vére tapadt kezéhez.
Drakula, a misztikus vámpír, akinek élete a Kárpátok szívében kezdődött és ért véget, nem kevés találgatást és mendemondát hagyott maga után. Személyét az elemi kegyetlenség és a megmentő szerepének kettőssége jellemezte, hiszen vakmerőségét számtalanszor bebizonyította a törökök elleni hadjárataiban és a falvak védelmezésében. Az erdélyiek megmagyarázhatatlan rettegéssel viseltettek a falfehér gróf iránt, aki a mondák szerint börtönévei alatt cellájában is egereket húzott karóba az idő múlatására.

Az egykori vámpír legendája természetesen nem választható el a híres kastélytól, melynek teljes területe a gróf és a hozzá kapcsolódó tárgyak múzeumaként tekinthető meg. Az épületet nemrégiben felújították, így ma már remek állapotban csodálhatjuk meg. A trapéz alakú kastély oszlopai rideg csendességgel emelkednek a falu fölé. Az épületnek egyetlen bejárata van, egy rendkívül vastag falú kaputorony. A bejárathoz elmozdítható falépcső vezet, melyet két oldalról emeletes tornyok szegélyeznek. Az észak-dél irányú belsőtornyos várban egyre szűkülő, sejtelmes folyosók és járatok vezetnek tovább utunkon.

vár-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Szpal 2012.10.24 14:19
Nekünk, magyaroknak Törcsvár. Az eléggé bizonytalan drakulás sztorizgatásokat hagyjuk meg a románoknak és az erre fogékony nyugati turistáknak.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Törcsvári_kastély

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók