turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
, mgpx hozzászólásai
Mielőtt kérdeznél, olvass: Wiki
Szerkesztést támogató audit processzek itt

új hozzászólás | témák listája

Összesen: 3 db hozzászólás

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2017.11.07 00:20:48 (72370)
Nagyjából erre akartam utalni. Sok felesleges félreértést, vádaskodást megelőzne, ha a licensztudatosság erősödne, és nem utólag szembesülnének kontribútorok a választott licensz következményeivel.

Az ODbL erős garanciákat ad, ha azt szeretném biztosítani, hogy önkéntes adatgyűjtő vagy szerkesztői munkám eredménye se most, se a jövőben ne kerüljön egyetlen (kereskedelmi vagy másféle) adatmonopólium kizárólagos ellenőrzése alá. Ezért ezen adatok használati joga igen tág körben szabad, nem korlátozódik arra szervezetre, amelynek a portáljára feltöltöttem.

Ha az adat "szabadságával" szemben az adat felhasználásának korlátozása a célom, akkor más licenszkonstrukciót választok. Ebben az esetben ODbL felületen az adatot semmi esetre sem szabad megosztani.

Mindenki saját felelőssége, hogy előzetesen tájékozódjon és mérlegeljen.
[előzmény: (72369) cseremoha, 2017.11.04 20:35:43]

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2017.11.03 11:54:26 (72367)
Adatok, felmérések ODbL licenszelt felületen való közzététele (ilyen a turistautak.hu is) garantálja a szerzőnek, hogy az adatait egyetlen szervezet sem sajátíthatja ki. Sem a turistautak.hu, sem az Openstreetmap, sem kereskedelmi adatbázisok, sem senki más. Az így közzétett adatok az ODbL körben szabadon átvehetőek és felhasználhatóak. A jelen példa is mutatja, hogy a felmérés eredménye annak ellenére is hasznosult az ODbL körben, hogy a turistautak.hu hónapokig nem jutott hozzá a feldolgozásához.

Aki nem szeretné, hogy adatait ODbL körben szabadon használják, annak adatai közzétételéhez valamely zártabb licenszel rendelkező adatbázist kell választania. Zárt licensszel rendelkező adatbázisok ODbL körből származó adatokat csak nagyon szűk korlátok között használhatnak. Aki ilyen mellett dönt, az lemond más ODbL licenszelt adatokkal történő egyesítés előnyeiről.
[előzmény: (72366) olahtamas, 2017.11.03 11:16:08]

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2016.11.23 19:27:15 (71504)
Rákérdeztem a jelzést berajzoló szerkesztőnél. Az Alsópetény-Ősagárd Z útvonalat saját felmérése alapján vitte fel, és a jelzés a terepen ténylegesen is fel van festve. Egy rövid szakaszon majd még pontosítani kell a mostani állapotot, mivel két párhuzamos út fut egymás mellett pár méterre, és a ténylegesen jelzett szakasz még hiányzik a térképről.
[előzmény: (71498) Old Eye, 2016.11.18 11:05:06]
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók