turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.11.08 10:26:30 (72374)
"tartja magát, (...), a legenda, hogy az OSM szerkesztői nem mennek ki terepre" --- Lehet, hogy kimennek, de akkor vagy kevesen vannak, vagy kevésszer mennek ki, vagy csak nem veszik észre az évekkel ezelőtt megváltozott nyomvonalakat, megváltozott jelzéseket. (Mindez persze a Tuhu-ra is igaz, de hát róluk meg tudjuk, hogy kőkorszaki technológiával próbálnak térképet előállítani.) :-(
[előzmény: (72371) grin, 2017.11.07 23:15:20]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.11.07 23:15:20 (72371)
Nem címzem személyre, mert egyrészt mindenki tudja, kik azok akik szeretik az OSM-et és szerkesztőit ekézni, másrészt meg 3 hónapos threadet nem akarok visszahúzni. Kettő megjegyzésem lenne a szeptemberben indult mérgelődéshez:

1) Ha valaki lefelejt valamit (source=tuhu), és amikor konstruktívan (←vicces megjegyzés) szólnak neki, akkor javítja, azt úgy vélem inkább dícséret illetné, mint szidalmazás. Ha valaki a hibákat automatikusan rosszindulatnak veszi, az pedig szerintem nézzen magába, mert ez a mentalitás sok szempontból kihathat a mindennapjaira is.

2) Amióta a TUHU licence kompatibilis az OSM-mel senki és semmi nem akadályozza meg, hogy valaki figyelje az OSM levlistát, a (nyilvános) facebook csoportot, vagy akár eljöjjön a nyilvános előadásokra, és lenézze a változásokat, a terepi felméréseket, a mindenféle irányból kapott hivatalos vagy nem hivatalos útvonalváltozás értesítéseket, és így tovább. Az igaz, hogy az OSM szerkesztők nem mérgelődnének, hogy a TUHU „nahát ugyanazokat a változásokat felvitte”, vagy „bizonyosan valami csoda folytán az OSM változások átkerülnek a »másik bizonyos« térképre”. Sőt, van több forrás, ahol ezeket a változásokat követni tudjátok, és átvenni, vagy nem.

Teljesen mulatságos, amikor számon kéritek, hogy az OSM miért vesz át TUHU adatokat miközben a TUHU meg sem próbálja átvenni az OSM adatokat, amit pedig az OSM szívesen és örömmel odaad. (Ezen a ponton jön általában az, hogy megmagyarázzátok, hogy miért nem kell nektek, és ezzel semmi baj nincs is, kivéve, hogy amikor kikéritek magatoknak, hogy miért jelent meg az OSM-en miközben ti nem tudtok róla, és hogy az adatforrás susmus-susmus, akkor ezért csak magatokat okolhatjátok, hiszen az OSM nem titkol előletek (sem) semmit.)

+1) Azóta is tartja magát, látom, a legenda, hogy az OSM szerkesztői nem mennek ki terepre. Bár lassan a gyerekek felnőnek, és mesék helyett rácsodálkoznak a valóságra, a mesemondók meg szomorúan kis csoportnak kell, hogy bizonygassák, hogy márpedig van mikulás (nem arra a Mikulásra gondolok, mert az van, de a másik az nincs, na, érted. :).
Mindenesetre érdemes a changesetek kommentjét és a source tageket nézegetni, és a „survey” szóra elfordulni, nehogy észrevegyétek. Egyébként teljesen igaz, hogy a OSM-ben nagyon sok adatforrás van a felméréseken túl, de ez nem jelenti azt, hogy csak az van.

Mindenesetre mindettől függetlenül sem a TUHU nagy része, sem az OSM szinte teljes gárdája nem haragszik egymásra, csak pár ember mérgelődik, szerintem teljesen feleslegesen. Ha belenéznek az OSM nyilvános kommunikációjába láthatják, hogy nem az ellenségeskedés motiválja az embereket, és ha nem igényel extra erőforrást, mindenkinek segítünk, akár TUHU kérdésekben is. Azt nem tudjuk vállalni, hogy helyettetek szerksztünk, de infókat ami van, megosztjuk. (Mellesleg ez igaz a Mapillary képekre is, ha valakinek fotók is kellenének az utak mellé.)

Salaam.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók