turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

-bj-hozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 17:06:48 (67553)
...sajnálatos tényt is, hogy még a térképhasználó turisták jelentős része sem ismeri környezetének valós paramétereit [...] melyik település területén volt a Hejcei repülőgép-katasztrófa? - Voltam ott, Hejcéről sétáltam fel és Göncön fejeztem be a túrát. Soha nem merült fel bennem, hogy hova tartozik. Nem is érdekelt, mikor túráztam. De ez miért sajnálatos?
[előzmény: (67548) cseremoha, 2014.05.19 15:41:12]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2014.05.19 15:41:12 (67548)
Lehet, hogy nem kellene a településparaméter szükségességéről szóló értelmezési vitába beleszólnom, de megteszem:

- "Település és Megye paramétereket meg kell adni" - Ezt a saját szabályaink írják elő (és eddig még senki nem kezdeményezte ezen tételes szabály törlését.)
- web-es feltöltés esetén a település kiválasztásánál a rendszer automatikusan felajánlja a kiválasztott településhez tartozó megyét (Ez - legalábbis számomra - egyértelműen azt jelenti, hogy a rendszer megalkotója nem a legközelebbi település paraméterére gondolt, mert az könnyen belátható, hogy egy objektum nem szükségszerűen található abban a megyében, amelyikben a hozzá legközelebb található település.)
- a legközelebbi település közvetetten (számolhatóan és megjeleníthetően) már benne van az adatbázisban. (Mind a GPS-en, mind a Mapszószban, mind a web-es felületen néhány kattintással kinyerhetők a legközelebbi települések adatai.
- a település paraméterben megadott települések igen kevés kimeneten jelennek meg, így ezen adatok a terepen nem sok segítséget adhatnak (ellenben a GPS-en bármikor rá lehet keresni a legközelebbi településre)
- a település paraméterben megadott adatok elsősorban az adatbázis használhatóságát és a túrákra való otthoni felkészülést segítik elő (egy-egy település közelében lévő objektumokat ezen paraméter hiányában is bárhol le lehet kérdezni (lásd fenn), ezzel ellentétben egy-egy adott településen lévő objektumokat csak ezen paraméter megfelelő kitöltése esetén.)

Itt szeretném megjegyezni azt a sajnálatos tényt is, hogy még a térképhasználó turisták jelentős része sem ismeri környezetének valós paramétereit: Te tudod, hogy melyik településen van a Mohácsi Történelmi Emlékhely? Te tudod, hogy melyik település területén volt a Hejcei repülőgép-katasztrófa? ... és még sorolhatnám azokat a kérdéseket, amelyekre valós válaszokat tudna adni egy megfelelően kitöltött adatbázis.

település, mint közigazgatási terület:
előny: viszonylag "stabil", hivatalosan nyilvántartott, ritkán módosított adat és a legtöbb nyilvántartás ezt használja
hátrány: a beazonosításhoz valamilyen külső adatbázisra van szükség, a többes identitású adatokra még nincs felkészítve a Tuhu adatbázisa, a GPS mérési pontosságán belül lévő, határ közeli objektumok besorolása még kissé szubjektív

település, mint legközelebbi objektum:
előny: egyszerű meghatározás (amennyiben egyértelmű a viszonyításba bevont referencia objektum és a lehetséges települések listája)
hátrány: a viszonyítási objektum szerkeszthetősége miatt viszonylag "puha" adat (sem a a településeket reprezentáló pontok koordinátái, sem a Tuhu rendszerében használt település-poligonok határvonalai nem hivatalos adatok, bármelyik szerkesztő áthelyezheti, megváltoztathatja maga után vonva a hozzá legközelebb lévő objektumok változását is.

Az adatbázis jelenlegi állapota szerint a Magyarország területén lévő POI-k kicsit kevesebb mint 0,7%-a nincs településhez kötve, valamint ezeken belül kb. 1-1,5% lehet a közigazgatási alapú besorolás szerint hibás besorolású.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók