turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Akebonohozzászólásai | válasz erre | 2007.07.15 09:26:17 (14341)
Régóta vágytam már egy ilyenre!
[előzmény: (14326) Trackman, 2007.07.14 14:54:09]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2007.07.14 14:54:09 (14326)
Amikor megjelent a garminhoz a typ, rögtön arra gondoltam, hogy ezt turistajelzések megjelenítésére kellene használni. Egyéb problémák megoldása közben írogattam egy olyan eszközt, amit már csak picit kellett kiegészíteni, és alkalmas lett arra, hogy végre megcsináljam vele, amit a képeken alább láttok.
Kepenu Szlovákiával korábban már csinált typ-es színes kiemelést, de vonalakkal. Szloviban azért egyszerűbb a helyzet, mert ott nincs többféle alakú jel, csak többféle színű.
Itt a jelzések typ-elt poik, amik egy átlátszó img-ben vannak, alatta "eredeti" tuhu térkép van (a # verzió, mert sztem amúgy is ez a használható). Az elhelyezésük automatikus, és pozíciójuk minden level-re külön van kiszámolva; az elhelyezésük algoritmusa meglehetősen egyszerű ahhoz képest, hogy egész jó eredményt ad. Legnagyobb gond a "sűrűségükre" ható paraméterek kikísérletezése volt, a mostani sűrűség az én ízlésemet tükrözi, amúgy tetszőlegesen változtathatóak: ritkíthatóak/sűríthetőek; nem muszáj őket felsőbb nézetekbe is felengedni; vagy akár a jelzések színárnyalata módosítható, mérete is átrajzolható (próbáltam a legkisebbre, hogy minél kevesebb helyet foglaljon, mivel nagyon kevés a pixel). Mivel külön szelvény/product, könnyen ki-be kapcsolható.
A megoldás természetesen nem "ultimate", vannak problémák, pl. egy level-en belül nem lehet egyik zoomszinten nagyon sűrű, másikon meg ritka a jelzések távolsága. Azaz mondjuk 80m-es nézetben pont ugyanazokon a koordinátákon lesz ugyanannyi darab jelzés, mint 120m-es nézetben (normál részletezettségnél ezek ugyanazt a level-t mutatják). Emiatt 120m-en pixelben mérve közelebb lesznek egymáshoz a jelzések, mint 80m-en.
Gond lehet még - de szerencsére relatív ritka - az, hogy együttfutó jelzések poi-jai elfedik egymást. A módszerből "automatikusan" adódik hogy igen kicsi az esélye, hogy 2 jelzés ugyanoda-, vagy nagyon közel essen egymásoz, A Bükkön próbálgattam, itt ~5000 jelzésből csak néhányat fedeztem fel ami olyan közel van egy másikhoz, hogy - részben - eltakarják egymást. Minél teljesebb a térkép (és persze feltétel, hogy minden pici darab vonal megkapja a jelzést, amin a valóságban átvezet), annál kevésbé lesz valószínű az együttfutó jelzések takarása.
Itt találtok egy "telepítőt", amivel ki lehet próbálni. A zip-et a c:\garmin-ba kell tenni, ott kicsomagolni, keletkezik egy jelzesek könyvtár, majd a az ebben levő reg lefuttatására lesz egy "Jelzések" product a mapsource-ban, ami a teljes országra tartalmazza jelzéseket, hogy mindenki a kedvenc helyét nézve próbálhassa ki :) . Ezt kell a kívánt turistautak verzióval együtt a kütyüre tenni, és a screenshotokhoz hasonló eredménynek kell megjelenni a kütyün.

   


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók