turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2014.10.15 09:46:23 (6027)
Helyzetértékeléseddel majdnem teljesen egyet értek.
Nincs teljes rálátásom az MTSz belső működési mechanizmusára. Csak mozaikdarabok, melyek nem állnak össze.

Minden arra utal, ott is mindenki azt csinál, amit akar. Nincs egyeztetés, nincs tárgyilagosan, pontosan megfogalmazott célkitűzés, közösen elfogadott koncepció. Hiányzik végrehajtandó feladatok szétosztása. Így nincs felelősségvállalás, számonkérés, felelősségre vonás és hiányzik a külvilág felé a legfontosabb: a turisták kiszolgálása központi, korrekt, naprakész információval a turistautak nyomvonalairól, állapotáról, a túramozgalmak pecsételőhelyeiről, szálláslehetőségekről.

A helyzet nemcsak a turistákat zavarja, hanem azokat is, kik a turisták kiszolgálása a fő célkitűzésük. Mint bennünket, a turistautak.hu szerkesztőit. Ez téren információhoz jutásunk esetleges, bizonytalan, a különböző forrásokból származó adatok ellentmondásosak. Csak abban lehetünk biztosak, amit a terepen járó trackelők tapasztaltak.

Ami információ van, itt-ott, MTSz-től független fórumokon, portálokon lelhető fel inkább több tucatnyi áldozatkész embernek hála.
Járva az országot, olvasva a fórumokat és a sok email-t, amit kapok kisebb-nagyobb turistaegyletektől, természetbarát csoportoktól, jelzésfestőktől, az a benyomásom, az MTSz 'holdudvara' az, amely életben tartja a magyar természetjárást jelzett turistautakon. Respect!
Munkájukhoz ha kérnek, kapnak anyagi segítséget, de koncepciót, szakmai iránymutatást nem. Látni a terepen.

Amivel nem értek egyet helyzetértékelésedből - nem minden útvonal-módosítás ésszerűtlen. Ebben a hónapban kétszer jártam a Naszály keleti oldalán tálalható Török-réten. Nagyon kellettek az arrafelé végrehajtott OKT (és P sáv) útvonal-módosítások. (Az valóban más lapra tartozik, hogy tíz túrázó közül nyolc valóban többféle megfontolásból inkább a régi nyomvonalakon megy... Én az újakon is csak azért, hogy beszerkeszthessem ill pontosíthassam itt, a turistautak.hu-n).
Az is igaz, sok olyan útvonal-módosítás van, melyről süvölt, hogy valakinek a kis kobakjából kipattant és az illető csak a térképet nézte forgó irodai székében ülve... (Saját kesztölci tapasztalat).

Más.
Nem fogadom el az olyan megközelítést, hogy meg kell őrizni, konzerválni az OKT/DDK/AK eredeti szellemiségét, azaz megkövetelni a nyomvonalkövetést, a kihelyezett, hivatalos bélyegzők kizárólagos használatát. Egyszerűen mert (1) sokféle túrázó van, mindenki más és más okból indul útnak, (2) változnak az idők, új technikai/hobby lehetőségek színesítik a természetjárást.
Igenis! Az MTSZ a hagyományos logfüzet használata megtartása mellett tegye lehetővé és fogadja el WEB-es felületen a teljesített útszakaszok bejelentését, törekedjen a QR kódok, pecsétlenyomat helyett szelfis képek, útvonalnapló helyett húzott track-ek, az útvonalak melletti geoládák találatainak elfogadására, stb stb is.
Különben folytatódik a magyar természetjárás gyöngyszemének, az OKT/DDK/AK túramozgalomnak eljelentéktelenedése.
[előzmény: (6023) Medves, 2014.10.13 21:34:22]

Medveshozzászólásai | válasz erre | 2014.10.13 21:34:22 (6023)
A jelenlegi helyzet most éppen az amit már te is a probléma kategóriába sorolsz, azaz az utóbbi években annyi módosítás volt már a kéktúra útvonalán amennyi előtte évtizedekig sem, és még az MTSz által hivatalosan tervezettek csak ezután jönnek, ezek közé tartozik az említett mátrai is.

Nagyon nem bánom hogy befejeztem a második kéktúrámat is 6 év után, és éppen ma adtam le a füzetemet a központban.
Ezután is fogok túrázni, valószínűleg többnyire a kéktúra mentén, de ami jelenleg készülőben van kéktúra címén azzal már úgy érzem nem tudok azonosulni. A hagyományok sárba taposásával, az indokolatlan módosítások tömkelegével.

Itt egy link a készülő módosításokról, de amiket pl a Börzsöny és a Naszály környékén követtek el azt inkább hagyjuk is.


www.turistamagazin.hu/utvonalvaltozasok-es-csatlakozo-modositasok-az-orszagos-kekturan.html

[előzmény: (6022) Akos1984, 2014.10.13 11:18:42]

Akos1984hozzászólásai | válasz erre | 2014.10.13 11:18:42 (6022)
Rendszeresen kéktúrázom tavaly szeptember óta, csak most szünetel, mert elszakadt a bokaszalagom. Nem sűrűn vittem magammal térképet, inkább a Hörpölin féle leírásokra támaszkodtam egész nagy sikerrel :) Azonban igyekeztem mindig utána nézni az adott útvonalnak. Most már van GPS-em így könnyebb lesz a dolgom ha nem egyértelmű a jelzés vagy ilyesmi.

Az tényleg bosszantó ha nincs bélyegző, ezt az alföldi kéken tapasztaltam és ezért is javasoltam már itt is, hogy állandó, éjjel-nappali bélyegzési lehetőségekre volna szükség; és igen is maradjon meg a bélyegzés "varázsa" is, nem kell mindenféle QPR kód stb. A hivatalos honlapokon lehetne legalább egy link ami erre az oldalra vagy fórumra utal. Egyébként ha 50 évente van 1-1 változtatás az nem feltétlen baj, pláne ha esetleg még szebb is az útvonal - és a Mátra gerince nem csúnya -, viszont ha évente van több is..na az már probléma. ha már változtatás van, akkor ezt ki lehetne "plakátolni" a szakasz 2 végén egyfajta nyomatékosításként. Úgy értettem a felfestéssel kapcsolatos dolgot, hogy azért feltűnő ha le van festve a jel, vagy ha nem - hanem +.
[előzmény: (6021) Medves, 2014.10.13 10:42:32]

Medveshozzászólásai | válasz erre | 2014.10.13 10:42:32 (6021)
A dolog ott kezdődik hogy finoman szólva nem mindenki olvassa ezt a fórumot, sőt a bélyegzőhelyek fórumát is csak kevesen, van olyan kéktúrázó (nem is kevés) aki ezeket nem is ismeri.

Magyarul a füzet, a térkép, de még a GPS alapján is simán el fognak menni a régebbi, eredeti útvonalon, 10-ből 9-en, garantálom neked. És még hónapokig nagyon sokan. Nem, nem perverzióból, hanem mert egyszerűen úgy tudják hogy az a kéktúra útvonala.
Csak egy példa: 2009-ben módosítottak Szandavár felé, a Csukori-erdőnél, de 2010-ben mi még simán elmentünk a térkép alapján a régi, jól járható úton, szerencsére bélyegzőhelyet nem érintett a módosítás.

Egyébként kéktúráztál már valaha is?
Tudod milyen bosszantó ha nincsen meg egy pecsét egy adott bélyegzőhelyen?
Nem, hiába mondja bárki is, a fénykép nem olyan. Bár elfogadják, de azért mindenki célja az összes pecsét begyűjtése.
Ráadásul jelen esetben mindez úgy történt hogy két napra eltüntették a régi helyről, de még az újra sem tették ki, utólag már láthattuk hogy mindezt az év legszebb túranapján, mikor minden bizonnyal sokan mentek túrázni.

Még valami:
Ez nem útvonalfejlesztés volt, még csak nem is ésszerűsítés, simán csak egy olyan módosítás ami valakinek a kis kobakjából kipattant, és elfogadták, semmi nem indokolta a több mint 50 éve a Nyírjesi erdészházat érintő nyomvonal megváltoztatását.


[előzmény: (6020) Akos1984, 2014.10.13 10:01:49]

Akos1984hozzászólásai | válasz erre | 2014.10.13 10:01:49 (6020)
Szerintem ha át van festve akkor az úgymond eléggé feltűnő, de ha a régi jelzésen menne valaki egyfajta perverzióból akkor is el lesz fogadva a teljesítése szerintem..szóval azzal egyetértek, hogy a tájékoztatás lehetne jobb (pl. a hivatalos kéktúra honlapon még mindig nincs kint hír róla), viszont nem is kell felfújni a dolgot. Örüljünk, hogy próbálják fejleszteni, ésszerűsíteni az útvonalat :) Uff, én szóltam :)
[előzmény: (6019) Medves, 2014.10.10 20:27:04]

Medveshozzászólásai | válasz erre | 2014.10.10 20:27:04 (6019)
Roppant ésszerű ötlet volt éppen az év egyik legszebb túranapjára eltüntetni a pecsétet éppen a Mátrában a Nyírjesi eh.-tól. Legalább egy hétköznapra időzítették volna!
Garantálom hogy holnap kéktúrázók tucatjai fogják emlegetni a nevüket és felmenőikét, ugyanis értesülni erről szerintem senki sem fog időben.

[előzmény: (6018) raf, 2014.10.10 13:38:11]

rafhozzászólásai | válasz erre | 2014.10.10 13:38:11 (6018)
Most beszéltem a festőkkel (akik az útvonalat festik). Az átfestés megtörtént...
Bélyegző: A nyirjesi erdészháznál leszedték a pecsétet. Jelenleg és holnap pecsét egyik helyen sincs. Azt javasolták, hogy a teljesítést egyéb módon (fénykép -fénykép a Csór-hegyen, fénykép a Rudolf-tanyai elágazónál -, teljesítőfüzet stb) igazolják az MTSZ felé, amíg a Vércverésre ki kerül a pecsét.
[előzmény: (6017) efemm, 2014.10.09 22:53:25]

efemmhozzászólásai | válasz erre | 2014.10.09 22:53:25 (6017)
Valaki kérdezte tőlem (szó szerint): „Én október 11-én tervezek erre a szakaszra egy túrát, és az lenne a kérdésem, hogy akkor a Vércverés felé menjek-e, ott tudok-e majd pecsételni az OKT füzetbe, vagy még az eddigi Nyírjesi erdészház felé vegyem utam??”
Mit válaszolhatok neki, vagyis jelenleg hol található meg (még) a pecsét? :)
[előzmény: (6015) raf, 2014.10.07 15:48:51]

rafhozzászólásai | válasz erre | 2014.10.07 15:48:51 (6015)
Ezen a fórumon is közzéteszek egy változást, ami a Mátrában történt,
(Most módosítottam, remélem, hiba nélkül.)
Túrázókat, OKT teljesítőket érdekelheti:
Mátrában 2014. 10. 05-től a K+ és a K jelzés megcserélődik, át lett festve. Innentől a K jelzés megy a gerincen. Ez a változás a Mátra-nyeregtől kezdődik, és tart a Galyatető előtti találkozásig.
Az OKT pecsételőhely átkerül a Nyirjesi erdészháztól (eddig itt volt) a nyeregre, Vércverés (699 m-es csúcs) helyre.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók