turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

sprokhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.17 12:24:56 (53587)
...hogyan lehetne a TuHu IMG fájlokból OSM-et csinálni (talán úgy, hogy IMG->MP->OSM, bár az utolsó lépést nem tudom mivel lehetne megtenni)...

Egyszerűbb ha mindjárt az mp-ből indulsz ki. Gondolom van letöltési jogod, így inkább azzal kezd. Utána pedig használd a GlobalMappert.
Ugyan nem ismerem az általad említett kis progit, de hátha elég lesz neki a GM féle OSM kimenet. Ugyanis nem teljesen egyezik meg az OSM (X)API-ján keresztül jövő xml-el, a JOSM például már nem eszi. Hiányzik ugyanis belőle a user, timestamp, version stb. tag-ek, amit értelem szerűen nem tud az mp-ből elővarázsolni.
Viszont egy kis script-el be lehet neki nyomni hamis adatokat, ha csak ez a szívfájdalma.

Aztán persze ez még szerintem nem lesz elég neki. A jelkulcsot is meg kell feleltetned az mp->osm irányban. Ez egy kicsit favágás lesz. :/
[előzmény: (53585) jekaeff, 2010.12.17 10:17:33]

jekaeffhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.17 10:17:33 (53585)
No, megvan az új kütyüm, egy Samsung B2710-es IP67-védett mobil. :o)

Jópofa ketyere, bár most még kicsit szokatlan 12 évnyi, majdnem töretlen Nokiázás után (volt 1.5-2 év Ericsson valamikor félidőben). Igen fontos dolog volt az IP67-es védettség, bringázás közben végre nem kell külön óvnom a mez zsebében az izzadságtól ill az esetleg záportól külön nejlonzacskóba gönygyöléssel, mint a Nokiát.

Van benne GPS is. Persze csak vészhelyzetben fogom használni, pl. Bp.-en eltévedés vagy ha erdőben nincs nálam a jó öreg CSIX valami felháborító hanyagság okán. Igaz, hogy mivel a céges SIM kártyára nem lehet netet kérni, kicsit meg kellett küzdenem, hogy használni is tudjam ezt a GPS-t. Bitmap-es megoldásokkal nem akartam bohóckodni, elvégre a XXI. században vagyunk, vagy mifene. Így elkezdtem keresgélni a neten, és a következő esélyes szoftvereket találtam: Mario Advisor, GpsMid meg valami VGPS (Vietnamese GPS).

Egyelőre a Mario Advisor-t nyúzom, ennek tűnt legkevésbé macerásnak a telepítése. A GpsMid azért esett ki, mert OpenStreetMap (OSM) formátumban várná a térképeket. Megnéztem az OpenStreetMap-et és eléggé nyamvadtkának tűnt a magyarországi részletessége a TuHu-hoz képest. Arra meg nem találtam megoldást, hogy hogyan lehetne a TuHu IMG fájlokból OSM-et csinálni (talán úgy, hogy IMG->MP->OSM, bár az utolsó lépést nem tudom mivel lehetne megtenni). A Vietnamese GPS meg fizetős, bár néhol azt írja, hogy mégse, csupán a demo nem hajlandó 5km-nél messzebbre tervezni. Illetve itt is konvertálgatni kell, ő a Polish formátumot szereti, így meg lehetne úszni egy IMG->MP konverzióval.

A Mario Advisor-ral nincsenek ilyen macerák, simán bemásoltam az IMG formátumú tájegységeket egy könyvtárba a microSD kártyára, amit aztán szépen meg is jelenít. Még a sebesség lesz a kérdéses, egyelőre csupán szobában próbálgattam és néha görgetés közben azért elgondolkozik egy kicsit, míg legenerálja az adott térképrészletet. De nem nagyon vészes, csak mint amikor a CSIX-nek "rossz napja van" és éppen nem szeretné észrevenni a gombnyomogatást. A Mario egyetlen hátránya, hogy navigálni nem tud (vagy ha tud, akkor nagyon el van rejtve). Ahhoz is kellett egy kis idő, hogy rájöjjek melyik billentyű mire való. Nagyjából logikus a billentyűkiosztás, de pl. a fene se gondolta volna, hogy az utcaneveket a "#"-el lehet megjeleníteni, ill. hogy a "*" visszadob a pillanatnyi pozícióra, ha elgörgettem a térképet.

Szóval van még ezenkívűl a kütyüben 3D (!) Compass is, meglepően kellemes a csix után. Igaz, a térképszoftver (Mario Advisor) erről mit se tud, tehát csak akkor tudok iránytűzni, ha kilépek belőle... :o) Meg van benn egy erősebb LED, hogy kis zseblámpaként is használható legyen, nagy ritkán ez is jól jöhet. Van benn ezentúl még lépésszámláló (Pedometer), viszont barometrikus magasságmérő nincs benne, ejj-ejj!!! :D A GPS-ből is ki van spórolva a geoid unduláció korrekció, így majd fejben kell levonogatnom a 40-42m-t a magasságadatból (pedig akár pár kilobájtos, vagy még ennél is kisebb adatbázissal ezt egészen szépen tudták volna korrigálni kütyün belül is).

Ja, és sajnos nem magyar a teló, pedig ahol vettem, ott az volt írva, hogy ez bizony az. De megígérték, hogy magyarítják, amint lesz magyar fw. Túlélném én ezt az angolt is, csak az SMS-eknél szívás az ékezetek hiánya, meg a névjegyzéknél új ember felvételénél.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók