Vita:Milyen wikit akarunk?

A Turistautak.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen baggio (vitalap | szerkesztései) 2008. november 28., 18:06-kor történt szerkesztése után volt.

áttekinthető, strukturált szerkezetű

Úgy vélem, nem szószedetet kell írnunk. Nem szabad hagyni, hogy oldalak "tűnjenek el", kerüljenek ki a látószögből. Ezért valahogy meg kellene őrizni a jól bevált fastruktúrát, azaz a főlapról indulva, könnyen (menüszerűen) elérhető lenne minden lap. Ennek ki kellene alakítani a "szabványát". Természetesen a lapon "belül" lehetne össze-vissza?! hivatkozni.

A felhasználóknak, s a "belsőknek" szóló részt el kellene különíteni, csak kevés hivatkozás (esetleg egy se) legyen a felhasználói részről a másikra.

Döntést igényelne, hogy a felhasználói leírások a honlapról közvetlenül elérhetők-e vagy valamilyen átalakítás után a honlapba "áttevődik" Első esetben ki kellene iktatni a mostani oldalakat, a másidikban pedig ki kellene alakítani valamilyen eljárásmódot, automatizmust ezen oldalak frissítésére.

A trekkelők,rajzolók,fejlesztők számára is fontos lenne néhány oldal megkezdése (és strukturált elérése). Ilyenek lehetnének:

  • Rajzolási konvenciók,trükkök, fogások (Lyukasztás (Tó-sziget),stb.)
  • Egymást fedő felületek (lyukasszunk vagy ne lyukasszunk, Kerületek kontra kerületeken átnyúló területek stb.)
  • Mapedit hibák, fejlesztési javaslatok

és így tovább, folytassátok s csináljuk

baggio: nagyon örülök, hogy felhoztad ezt a témát! Sokat gondolkodtam már rajta, hogy lehetne még használhatóbbá tenni a wiki-t. Szerintem is a főlapról kiinduló fastruktúrájú menürendszer lenne az egyik alapja az egésznek. Ennek kezdeménye már most is látható. Főbb csoportokat kéne létrehozni, úgymint: általános leírások, felhasználóknak, szerkesztőknek, trackelőknek, fejlesztőknek, de a főlapra tenném még a "Hogyan lehetek én is térképszerkesztő?" hivatkozást is. Bizonyos struktúra kialakítását már elkezdtem a track-eléssel kapcsolatos leírásokban. Ahogy időm engedi a többi leírást is próbálom átdolgozni, csoportosítani, de van egy pár leírás, amiben több téma is egymásba fonódóik. Ezeket majd szét kell választani. Fontos lenne automatizálni a leírásokat beültetését a turistautak.hu-ba. A lap egységes megjelenésének megőrzése érdekében szerintem fontos, hogy a leírások a TUHU-s megjelenési formában is elérhetőek legyenek. Egy átlag user nincs teljesen tisztába, hogy hogyan függ össze a wiki és a tuhu, ezért legtöbben a TUHU-s oldalon keresgélnének leírás után (már két, TUHU-t használó ismerősömön is "teszteltem" ezt :-) Fontos dolognak tartom még a szerkeszthetőség szabályozását is. Szerintem elég lenne csak azoknak szerkeszteni, akik már feltöltési jogosultsággal rendelkeznek, de létre lehet hozni egy "wiki szerkesztési jogot" is. Már ha ez egyáltalán megoldható.