„Vita:Milyen wikit akarunk?” változatai közötti eltérés

A Turistautak.hu wikiből
(áttekinthető, strukturált szerkezetű)
(törlés és tartalomjegyzék)
 
(2 szerkesztő 2 közbeeső változata nincs mutatva)
19. sor: 19. sor:
 
Fontos lenne automatizálni a leírásokat beültetését a turistautak.hu-ba. A lap egységes megjelenésének megőrzése érdekében szerintem fontos, hogy a leírások a TUHU-s megjelenési formában is elérhetőek legyenek. Egy átlag user nincs teljesen tisztába, hogy hogyan függ össze a wiki és a tuhu, ezért legtöbben a TUHU-s oldalon keresgélnének leírás után (már két, TUHU-t használó ismerősömön is "teszteltem" ezt :-)
 
Fontos lenne automatizálni a leírásokat beültetését a turistautak.hu-ba. A lap egységes megjelenésének megőrzése érdekében szerintem fontos, hogy a leírások a TUHU-s megjelenési formában is elérhetőek legyenek. Egy átlag user nincs teljesen tisztába, hogy hogyan függ össze a wiki és a tuhu, ezért legtöbben a TUHU-s oldalon keresgélnének leírás után (már két, TUHU-t használó ismerősömön is "teszteltem" ezt :-)
 
Fontos dolognak tartom még a szerkeszthetőség szabályozását is. Szerintem elég lenne csak azoknak szerkeszteni, akik már feltöltési jogosultsággal rendelkeznek, de létre lehet hozni egy "wiki szerkesztési jogot" is. Már ha ez egyáltalán megoldható.
 
Fontos dolognak tartom még a szerkeszthetőség szabályozását is. Szerintem elég lenne csak azoknak szerkeszteni, akik már feltöltési jogosultsággal rendelkeznek, de létre lehet hozni egy "wiki szerkesztési jogot" is. Már ha ez egyáltalán megoldható.
 +
 +
Nagyot dobna a wiki használhatóságán egy a főoldalon elhelyezett tartalomjegyzék szerűség. Jelenleg 61 önálló lap van a wikiben és a főoldalon ezekre csak 7 azaz hét hivatkozás. Persze aki már megismerkedett a wiki rendszerével az az oldalsó navigációs sávból is megtalálja amit keres, de ez egy első látogatónak nem biztos, hogy evidens. Szerintem tematikusan csoportosítani lehetne a lapokat és egy-egy fő csoport lapot kilinkelni a kezdőlapra, a '''[[Leírások]]'''-hoz hasonlóan.
 +
Szerintem a TUHU-s oldalon megjelenő leírás linkek hivatkozhatnának ide mindegyik a megfelelő lapjára, legalább addig míg van más fejleszteni való is a rendszeren. Ezt lényegesen egyszerűbb megoldani mint egy frissítő automatizmus írni erre a célra. --[[Szerkesztő:bpeti68|bpeti68]] 2008. november 28., 19:10 (UTC)
 +
*A tartalomjegyzék probléma (szvsz) mostanra elviselhető állapotúvá vált. [[Szerkesztő:VillanyGabi|VillanyGabi]] 2010. január 5., 16:35 (UTC)
 +
 +
==A formai részről==
 +
<small>''Lehet, hogy lavinát indítok el; ám vállalom... :)''</small><br>
 +
A formai kérdésekben EGYENLŐRE praktikus lenne a [http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap magyar wikipédia] megoldásait alkalmazni EGY AZ EGYBEN!<br>
 +
Ott már ki lett találva; ha van jobb ötletünk, majd változtatunk. (<small>Nem kell hozzá reform... ;)</small>)<br>
 +
Egységesebb lenne a kinézet, ha (egy új wiki-motor alkalmazásával?) megszüntetnénk a kisbetűvel kezdődő lapok létrehozásának a lehetőségét. És mivel mindenki nem ismeri a [http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Hogyan_szerkessz_lapokat%3F#A_wiki_jel.C3.B6l.C5.91nyelv wikitext-et] (vagy mint én: feledékeny) nem lenne rossz egy szerkesztéskor felbukkanó speciális karakterek sáv... pl most az aláíráshoz: (<nowiki>~~~~</nowiki>)<br>
 +
:[[Szerkesztő:VillanyGabi|VillanyGabi]] 2010. január 5., 16:35 (UTC)
 +
 +
==Lapok törlése==
 +
A lapok törléséhez a "[[Törlésre javasolt lapok]]" oldalt (és egy segítőkész admint) használhatjuk.
 +
 +
A korábban megkezdett lapok törlésének kezdeményezésének általában egyszerű okai szoktak lenni; de a megoldás már összetettebb lehet. Hibás cím (pl: elírás), vagy véletlen gombnyomással létrehozott oldal estén azonnal törölhetőek. (Lehetőleg az "elkövető" jelezze.)<br>
 +
A többi esetben praktikus lenne a "nagywiki" megoldásait használnunk. [http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:T%C3%B6rl%C3%A9si_ir%C3%A1nyelvek Wikipédia:Törlési irányelvek] [[Szerkesztő:VillanyGabi|VillanyGabi]] 2010. január 5., 21:33 (UTC)
 +
 +
==Tartalomjegyzék==
 +
Ez egy igen hasznos funkció lenne... Jelenleg a Kezdőlap -> Leírások -> további linkek segítségével; ill. a lapok alján található kategóriák segítségével lehet az oldalon navigálni. Így elvileg az összes oldal elérhető.<br>
 +
Az turistautak-wikin belüli kereső is igen fürgén működik. Ha a "'''Menj'''" nem hozna eredményt a "Keresés" automatán indul és (ha van mit) talál.<br>
 +
A kategória rendszer még tovább finomítható; de egy tartalomjegyzék létrehozása/karbantartása már jóval élőmunka igényesebb.[[Szerkesztő:VillanyGabi|VillanyGabi]] 2010. január 5., 21:33 (UTC)

A lap jelenlegi, 2010. január 5., 23:33-kori változata

Tartalomjegyzék

áttekinthető, strukturált szerkezetű

Úgy vélem, nem szószedetet kell írnunk. Nem szabad hagyni, hogy oldalak "tűnjenek el", kerüljenek ki a látószögből. Ezért valahogy meg kellene őrizni a jól bevált fastruktúrát, azaz a főlapról indulva, könnyen (menüszerűen) elérhető lenne minden lap. Ennek ki kellene alakítani a "szabványát". Természetesen a lapon "belül" lehetne össze-vissza?! hivatkozni.

A felhasználóknak, s a "belsőknek" szóló részt el kellene különíteni, csak kevés hivatkozás (esetleg egy se) legyen a felhasználói részről a másikra.

Döntést igényelne, hogy a felhasználói leírások a honlapról közvetlenül elérhetők-e vagy valamilyen átalakítás után a honlapba "áttevődik" Első esetben ki kellene iktatni a mostani oldalakat, a másidikban pedig ki kellene alakítani valamilyen eljárásmódot, automatizmust ezen oldalak frissítésére.

A trekkelők,rajzolók,fejlesztők számára is fontos lenne néhány oldal megkezdése (és strukturált elérése). Ilyenek lehetnének:

  • Rajzolási konvenciók,trükkök, fogások (Lyukasztás (Tó-sziget),stb.)
  • Egymást fedő felületek (lyukasszunk vagy ne lyukasszunk, Kerületek kontra kerületeken átnyúló területek stb.)
  • Mapedit hibák, fejlesztési javaslatok

és így tovább, folytassátok s csináljuk

baggio: nagyon örülök, hogy felhoztad ezt a témát! Sokat gondolkodtam már rajta, hogy lehetne még használhatóbbá tenni a wiki-t. Szerintem is a főlapról kiinduló fastruktúrájú menürendszer lenne az egyik alapja az egésznek. Ennek kezdeménye már most is látható. Főbb csoportokat kéne létrehozni, úgymint: általános leírások, felhasználóknak, szerkesztőknek, trackelőknek, fejlesztőknek, de a főlapra tenném még a "Hogyan lehetek én is térképszerkesztő?" hivatkozást is. Bizonyos struktúra kialakítását már elkezdtem a track-eléssel kapcsolatos leírásokban. Ahogy időm engedi a többi leírást is próbálom átdolgozni, csoportosítani, de van egy pár leírás, amiben több téma is egymásba fonódóik. Ezeket majd szét kell választani. Fontos lenne automatizálni a leírásokat beültetését a turistautak.hu-ba. A lap egységes megjelenésének megőrzése érdekében szerintem fontos, hogy a leírások a TUHU-s megjelenési formában is elérhetőek legyenek. Egy átlag user nincs teljesen tisztába, hogy hogyan függ össze a wiki és a tuhu, ezért legtöbben a TUHU-s oldalon keresgélnének leírás után (már két, TUHU-t használó ismerősömön is "teszteltem" ezt :-) Fontos dolognak tartom még a szerkeszthetőség szabályozását is. Szerintem elég lenne csak azoknak szerkeszteni, akik már feltöltési jogosultsággal rendelkeznek, de létre lehet hozni egy "wiki szerkesztési jogot" is. Már ha ez egyáltalán megoldható.

Nagyot dobna a wiki használhatóságán egy a főoldalon elhelyezett tartalomjegyzék szerűség. Jelenleg 61 önálló lap van a wikiben és a főoldalon ezekre csak 7 azaz hét hivatkozás. Persze aki már megismerkedett a wiki rendszerével az az oldalsó navigációs sávból is megtalálja amit keres, de ez egy első látogatónak nem biztos, hogy evidens. Szerintem tematikusan csoportosítani lehetne a lapokat és egy-egy fő csoport lapot kilinkelni a kezdőlapra, a Leírások-hoz hasonlóan. Szerintem a TUHU-s oldalon megjelenő leírás linkek hivatkozhatnának ide mindegyik a megfelelő lapjára, legalább addig míg van más fejleszteni való is a rendszeren. Ezt lényegesen egyszerűbb megoldani mint egy frissítő automatizmus írni erre a célra. --bpeti68 2008. november 28., 19:10 (UTC)

  • A tartalomjegyzék probléma (szvsz) mostanra elviselhető állapotúvá vált. VillanyGabi 2010. január 5., 16:35 (UTC)

A formai részről

Lehet, hogy lavinát indítok el; ám vállalom... :)
A formai kérdésekben EGYENLŐRE praktikus lenne a magyar wikipédia megoldásait alkalmazni EGY AZ EGYBEN!
Ott már ki lett találva; ha van jobb ötletünk, majd változtatunk. (Nem kell hozzá reform... ;))
Egységesebb lenne a kinézet, ha (egy új wiki-motor alkalmazásával?) megszüntetnénk a kisbetűvel kezdődő lapok létrehozásának a lehetőségét. És mivel mindenki nem ismeri a wikitext-et (vagy mint én: feledékeny) nem lenne rossz egy szerkesztéskor felbukkanó speciális karakterek sáv... pl most az aláíráshoz: (~~~~)

VillanyGabi 2010. január 5., 16:35 (UTC)

Lapok törlése

A lapok törléséhez a "Törlésre javasolt lapok" oldalt (és egy segítőkész admint) használhatjuk.

A korábban megkezdett lapok törlésének kezdeményezésének általában egyszerű okai szoktak lenni; de a megoldás már összetettebb lehet. Hibás cím (pl: elírás), vagy véletlen gombnyomással létrehozott oldal estén azonnal törölhetőek. (Lehetőleg az "elkövető" jelezze.)
A többi esetben praktikus lenne a "nagywiki" megoldásait használnunk. Wikipédia:Törlési irányelvek VillanyGabi 2010. január 5., 21:33 (UTC)

Tartalomjegyzék

Ez egy igen hasznos funkció lenne... Jelenleg a Kezdőlap -> Leírások -> további linkek segítségével; ill. a lapok alján található kategóriák segítségével lehet az oldalon navigálni. Így elvileg az összes oldal elérhető.
Az turistautak-wikin belüli kereső is igen fürgén működik. Ha a "Menj" nem hozna eredményt a "Keresés" automatán indul és (ha van mit) talál.
A kategória rendszer még tovább finomítható; de egy tartalomjegyzék létrehozása/karbantartása már jóval élőmunka igényesebb.VillanyGabi 2010. január 5., 21:33 (UTC)