„Track utófeldolgozás” változatai közötti eltérés

A Turistautak.hu wikiből
a
a (+kat)
119. sor: 119. sor:
  
 
Ha az össes ilyen túl részletes tracket optimalizálnánk, sokkal kisebb lenne a fent lévő anyagok összmérete. Ha az összeset nem is tudjuk, a 7-8 ezer pont fölöttieket mindenképp érdemes!
 
Ha az össes ilyen túl részletes tracket optimalizálnánk, sokkal kisebb lenne a fent lévő anyagok összmérete. Ha az összeset nem is tudjuk, a 7-8 ezer pont fölöttieket mindenképp érdemes!
 +
 +
[[Kategória:Szerkesztési segítség]]

A lap 2009. május 16., 07:52-kori változata

Tracklog utófeldolgozása

Előszó Kicsit zavart, hogy egy tájegység összes trackjének letöltésekor esetenként 50-60 MB adatot kell a szerverről leküzdeni. Gondoltam, változtatok ezen és megpróbálom kicsit optimalizálni a fent lévő anyagok méretét. Összefoglalom itt a tapasztalataimat, hátha sikerül elérnem vele, hogy kicsit odafigyeljen mindenki a trackek feltöltésekor.

A készülékből letöltött nyers track optimalizálása Egy helyben állás kiszűrése Ahogy láttam, a nagy többség időalapon rögzíti a tracklogot. Az időalapú rögzítés azt jelenti, hogy a készülék adott időnként eltárolja az aktuális pozíciónkat. Például 3 másodperces időalapú tracklog rögzítés esetén minden 3. másodpercben eltárolja az aktuális pozíciónkat az előző pozíciótól függetlenül. Ha beülünk egy kocsmába melegedni, vagy pihenőt tartunk egy erdei tisztáson, a készülék akkor is 3 másodpercenként rögzíti a pozíciónkat, ha éppen egy helyben állunk. Ekkor a nyers track feleslegesen sok pontot fog tartalmazni, hiszen egy helyben állunk. Egy negyedórás pihenőkor az egy helyben állás alatt 300 pont keletkezik (3 mp-es rögzítésnél), amit egyetlen ponttal is lehetne helyettesíteni. Az ilyen egy helyben állásokat ki kell szűrni a trackből a feltöltés előtt. Szerencsére ebben segít nekünk a MapSource.

Uto 1.png

Egy helyben állás A képen látszik, hogy a track 426 pontból áll, a térképen viszont ez egyetlen pont (a Szentendre felirat t és e betűi közti pont). A tracklog rögzítésekor ugyanis a készülék pozíciója nem változott, a rögzítés viszont 2 másodperces időalapú volt. A készítő 426 × 2 = 852 másodpercig állt egy helyben.

Uto 2.png

Egy helyben állás Ha kettőt kattintunk a track nevére, akkor láthatjuk a track pontjainak adatait. A szakasz hossza oszlopban két pont közti távolság látható, a szakasz ideje oszlopban pedig két pont rögzítése között eltelt idő. Látható, hogy esetünkben a szakaszok hossza 0 méter, a szakaszok ide pedig 2 másodperc (innen látszik, hogy időalapú a tracklog). Azonban ez a 426 pont semmilyen hasznos információt nem hordoz, azonban a mérete 10 313 byte. Az ilyeneket nyugodtan törölhetjük.

1 pontból álló tracklogok törlése

Ha nagyon leromlik a vétel, előfordulhat, hogy megszakad a tracklog. Ilyenkor a készülék nem tud új pontot rögzíteni egészen addig, amíg újra meg nem látja a műholdakat. Ha sikerült stabilizálni a kapcsolatot, újra elkezdi rögzíteni a pozícióját egy új tracklogba. Gyenge jelerősség mellett valószínűleg újra meg fog szakadni a tracklog rögzítése. Így előáll az a helyzet, hogy létrejön egy 1 – vagy csak néhány – pontból álló tracklog, amely a gyenge vétel miatt ráadásul eléggé pontatlan is lesz.

Uto 3.png

Egypontból álló tracklogot tartalmazó track A képen látható tracklog elég sok olyan nyomvonalat tartalmaz, amelynek 1, vagy csak néhány pontja van.

Uto 4.png

Egy néhány pontból álló nyomvonal Ha kicsit közelebbről megnézünk egy ilyen néhány pontból álló nyomvonalat, akkor látjuk, hogy valóban a gyenge műholdjel következtében jött létre, hiszen van egy több pontból álló nyomvonal is mellette, amely a néhány pontosnak a folytatása.

Az ilyen nyomvonalakat érdemes kigyomlálni a feltöltendő trackből. A rajzoláskor minden egyes nyomvonalat meg fog nyitni a MapEdit. Csak feleslegesen terheljük vele, ha ilyen semmitmondó információtartalmú nyomvonalakkal küzd.

Uto 5.png

A néhány pontból álló nyomvonalak törlése után A néhány pontból álló nyomvonalak törlésével ugyan a méretbeli csökkenés minimális, de a rajzoláskor hamarabb nyitja meg a MapEdit a fájlt, kevesebb nyomvonallal dolgozik egyszerre.

Túl részletes tracklog szűrése Általában a hosszabb ideig tartó egy helyben állás nem olyan gyakori. Annál gyakrabban találkozok viszont túl részletes trackkel. A túl részletes alatt azt érten, hogy 1 másodperces, időalapú a track. Ekkor a készülék minden másodperceben elmenti a pozíciónkat és így nagyon sok pontból (és nagyon rövid szakaszokból) álló track jön létre. A GPS pontatlansága miatt felesleges ilyen részletes tracklogot készíteni. Ha mégis így sikerült, akkor a MapSource-szal utólag is elvégezhetjük a korrekciót.

Uto 6.png

Egy túl részletes tracklog A képen látható tracklog 1 másodperces rögzítéssel készült. A track 4977 pontból áll, és 119 539 byte a mérete. Nézzük a pontjainak az adatait!

Uto 7.png

Egy túl részletes tracklog pontjai A tracklog gyalog készült egy jelzett turistaút bejárása közben. 1 másodperc alatt kényelmesen gyalogolva 1-2 métert lehet megtenni. Felesleges ilyen részletes tracklogot feltölteni feldolgozás céljából! A rajzolóknak bőven elég, ha a tracklog részletessége (2 pontja közti távolsága) 3-5 méter. A MapSource segít nekünk, hogy ezt megcsináljuk. Kattintszunk a Szűrő... gombra!

Uto 8.png

Egy túl részletes tracklog szűrése Válasszuk ki a szűrés alapjául a Távolságot és írjnk be egy 3-ast. Az OK gombra kattintva a MapSource eltávolítja a tracklogból azokat a pontokat, amelyek közt a távolság kisebb, mint a beállított 3 méter. Nézzük az eredményt!

Uto 9.png

Egy túl részletes tracklog 3 méterre szűrve A szűrés után a tracklogban csak 1479 pont maradt! Nézzük meg, hogy hogyan változtak a tracklog pontjainak adatai!

Uto 10.png

Egy túl részletes tracklog 3 méterre szűrés után Most már szinte csak olyan pontokat látunk, amelyeknek a távolsága minimum 3 méter. Akad azonban még néhány pont, amelyek 3 méternél közelebb vannak egymáshoz. Ilyen például az ábrán látható 1196. és 1198. pont. Végezzük el újra a szűrést és ismételjük egészen addig, amíg a pontok száma nem csökken tovább!

Uto 11.png

A megszűrt tracklog A szűrés után a tracklog pontjainak a száma 1401-re csökkent, a fájl métere pedig 33 715 bájtra!

Ha kevesebb pontból áll egy tracklog, akkor könnyebben lehet kezelni mind MapSource alatt, mind rajzolás közben. Rajzoláskor ugyanis a rajzolók az összes feltöltött tracklogot letöltik a saját gépükre és a MapEditnek meg is kell nyitni egytől-egyig mindet. Ha kevesebb pontból áll, hamarabb megnyitja és kevésbé terheli le a számítógépet. A fájl méretét pedig sikerül a 28%-ára lecsökkenteni. Kisebb fájlméret a gyorsabb fel- és letöltést eredményezi.

A szűrést nem csak a több ezer pontból álló tracken érdemes elvégezni, hanem minden tracken. Egy néhány száz pontos tracklogban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb megállások (például autós trackben a piros lámpánál várakozás közben).

A végeredmény elmentése Ugyan több formátumot is tudunk fogadni, ajánlott a végeredményt Garmin Database (*.gdb) formátumban elmenteni. Ennek a formátumnak a legkisebb a mérete a népszerű formátumok közül.

A korábban megvizsgált 4977 pontos túl részletes tracket elmentettem különbőző formátumokba. A fájlok méretei így alakultak:

Fájlformátum Méret (bájt) Tömörített méret (bájt) Track tömörítetlenül Track tömörítve GPS eXchange format (*.gpx) 592767 67610 Letöltés Letöltés OziExplorer tracks (*.plt) 303515 63979 Letöltés Letöltés Garmin MapSource file (*.mps) 154366 50428 Letöltés Letöltés Garmin GPS Database (*.gdb) 119539 54995 Letöltés Letöltés

A táblázatból látható, hogy a *.gpx formátum a legrosszabb választás – mind tömörítetlen, mind tömörített formában (ezt pirossal jelöltem). A *.gdb formátumnak a legkisebb a mérete tömörítetlenül. Fontos tudni, hogy a rajzoláskor a rajzoló számítógépén az összes track tömörítetlen formában van fent, csak így tudja megnyitogatni őket a MapEdit. Ezért hiába kisebb tömörítve a *.mps formátum mérete, ajánlott a *.gdb formátum használata.

Ha nincs olyan programod, amellyel át tudnád konvertálni a tracked *.gdb formátumra, akkor javaslom a GPSBabel letöltését.

A feltöltött tracklogok méretének optimalizálása Saját tracklogjaid méretének optimalizálása Ha már korábban töltöttél fel tracket nekünk és úgy érzed, hogy a fentebb leírtak szerint azt bizony optimalizálni kellene, akkor – akár a feldolgozottra állítás után is – érdemes letöltened, optimalizálnod és visszatöltened. A rajzoláskor ugyanis az összes tracket letöltik a rajzolók és a kisebb, kevesebb pontból álló trackek gyorsabb letöltést eredményeznek és kisebb terhelést jelentenek a MapEdit számára.

Mások által feltöltött trackek méretének optimalizálása Ahhoz, hogy a más által feltöltött trackeken elvégezd a fent leírtakat, trackszerkesztési joggal kell rendelkezned. Ha nincs még ilyen jogod, Kolesár Andrástól kérhetsz.

A trackek nagy száma miatt nem érdemes foglalkozni a kisebb trackekkel. Elsősorban azokon a trackeken kell a méretbeli optimalizálást elvégezni, amelyek mérete vagy pontjainak száma drasztikusan csökkenthető. Hogy könnyen megtaláljuk ezeket a trackeket, hívjuk segítségül a MapEditet: nyissunk meg vele egy tájegységet a hozzá tartozó összes trackkel együtt, majd kattintsunk a Nézet, azon belül pedig a Útvonalpontok, nyomvonalak, útvonalak listája... menüpontra!

Uto 12.png

A csatolt állományok listája A felugró ablakon kattintsunk a Tracks fülre és mér látható is a csatolt trackek listája. Az oszlopfejléceken a Points-ra kattintva rendezhető sorrendbe a lista a tarckben lévő pontok száma alapján.

Számoljunk kicsit! Ha 3 méterre szeretnénk szűrni, akkor az azt jelenti, hogy végeredményben két pont között legalább 3 méter távolság lesz. Ha egy 15 km-es sétán készült tracket szűrünk meg így, akkor az maximum 5000 pontból fog állni. Érdemes ezért olyan tracket választani, amelyik nagyon sok pontból áll a megtett távhoz képest – a listában az 5. például 15 km-hez 15396 pontot tartalmaz, holott 5000 is elég lenne.

A lista elején lévő track 33888 pontból áll, a hossza viszont csak 34.98 km. 3 méterre szűrve a 35 km-es táv mindössze 11500 köröli pontot indokolna. Ha az ilyen túl részletes trackeken elvégezzük a korábban leírt optimalizálást, akkor látványos méretcsökkenést érhetünk el a tájegység trackjeinek összméreténél.

Ha sikerült kiválasztani egy tracket, amelyiket optimalizálni szeretnénk, akkor kattintsunk rá a listában kettőt!

Uto 13.png

A kiválasztott csatolt track tulajdonságai A felugró ablakban válasszuk ki a Forrás fület és láthatóvá válik a track helye. A fenti példában ez a hely a upload/2006-09/2450/turatarsak_trackjei.gdb, vagyis a [2450]-es trackről van szó.

Csak érdekesség képpen: az említett 33 ezer pontos tracket 3 méterre szűrtem. Az eredeti fájl 1063443 bájt (azaz 1.01 MB) méretű volt, a szűrés után 363795 bájt (azaz 356 KB)méretűre és 7702 pontosra csökkent. Csak ezzel az egytlen trackkel sikerül a letöltendő trackek méretét 0.7 MB-tal csökkentenem.

Ha az össes ilyen túl részletes tracket optimalizálnánk, sokkal kisebb lenne a fent lévő anyagok összmérete. Ha az összeset nem is tudjuk, a 7-8 ezer pont fölöttieket mindenképp érdemes!