„Track szerkesztés” változatai közötti eltérés

A Turistautak.hu wikiből
a (Új oldal, tartalma: „=== Tracklog utófeldolgozása === Előszó Kicsit zavart, hogy egy tájegység összes trackjének letöltésekor esetenként 50-60 MB adatot kell a szerverről leküzde...”)
 
a (Tracklog utófeldolgozása)
1. sor: 1. sor:
=== Tracklog utófeldolgozása ===
+
Hamarosan!
 
+
Előszó
+
Kicsit zavart, hogy egy tájegység összes trackjének letöltésekor esetenként 50-60 MB adatot kell a szerverről leküzdeni. Gondoltam, változtatok ezen és megpróbálom kicsit optimalizálni a fent lévő anyagok méretét. Összefoglalom itt a tapasztalataimat, hátha sikerül elérnem vele, hogy kicsit odafigyeljen mindenki a trackek feltöltésekor.
+
 
+
A készülékből letöltött nyers track optimalizálása
+
Egy helyben állás kiszűrése
+
Ahogy láttam, a nagy többség időalapon rögzíti a tracklogot. Az időalapú rögzítés azt jelenti, hogy a készülék adott időnként eltárolja az aktuális pozíciónkat. Például 3 másodperces időalapú tracklog rögzítés esetén minden 3. másodpercben eltárolja az aktuális pozíciónkat az előző pozíciótól függetlenül. Ha beülünk egy kocsmába melegedni, vagy pihenőt tartunk egy erdei tisztáson, a készülék akkor is 3 másodpercenként rögzíti a pozíciónkat, ha éppen egy helyben állunk. Ekkor a nyers track feleslegesen sok pontot fog tartalmazni, hiszen egy helyben állunk. Egy negyedórás pihenőkor az egy helyben állás alatt 300 pont keletkezik (3 mp-es rögzítésnél), amit egyetlen ponttal is lehetne helyettesíteni. Az ilyen egy helyben állásokat ki kell szűrni a trackből a feltöltés előtt. Szerencsére ebben segít nekünk a MapSource.
+
 
+
[[Kép:Uto_1.png|centre]]
+
 
+
Egy helyben állás
+
A képen látszik, hogy a track 426 pontból áll, a térképen viszont ez egyetlen pont (a Szentendre felirat t és e betűi közti pont). A tracklog rögzítésekor ugyanis a készülék pozíciója nem változott, a rögzítés viszont 2 másodperces időalapú volt. A készítő 426 × 2 = 852 másodpercig állt egy helyben.
+
 
+
[[Kép:Uto_2.png|centre]]
+
 
+
Egy helyben állás
+
Ha kettőt kattintunk a track nevére, akkor láthatjuk a track pontjainak adatait. A szakasz hossza oszlopban két pont közti távolság látható, a szakasz ideje oszlopban pedig két pont rögzítése között eltelt idő. Látható, hogy esetünkben a szakaszok hossza 0 méter, a szakaszok ide pedig 2 másodperc (innen látszik, hogy időalapú a tracklog). Azonban ez a 426 pont semmilyen hasznos információt nem hordoz, azonban a mérete 10 313 byte. Az ilyeneket nyugodtan törölhetjük.
+
 
+
'''1 pontból álló tracklogok törlése'''
+
 
+
Ha nagyon leromlik a vétel, előfordulhat, hogy megszakad a tracklog. Ilyenkor a készülék nem tud új pontot rögzíteni egészen addig, amíg újra meg nem látja a műholdakat. Ha sikerült stabilizálni a kapcsolatot, újra elkezdi rögzíteni a pozícióját egy új tracklogba. Gyenge jelerősség mellett valószínűleg újra meg fog szakadni a tracklog rögzítése. Így előáll az a helyzet, hogy létrejön egy 1 – vagy csak néhány – pontból álló tracklog, amely a gyenge vétel miatt ráadásul eléggé pontatlan is lesz.
+
 
+
[[Kép:Uto_3.png|centre]]
+
 
+
Egypontból álló tracklogot tartalmazó track
+
A képen látható tracklog elég sok olyan nyomvonalat tartalmaz, amelynek 1, vagy csak néhány pontja van.
+
 
+
[[Kép:Uto_4.png|centre]]
+
 
+
Egy néhány pontból álló nyomvonal
+
Ha kicsit közelebbről megnézünk egy ilyen néhány pontból álló nyomvonalat, akkor látjuk, hogy valóban a gyenge műholdjel következtében jött létre, hiszen van egy több pontból álló nyomvonal is mellette, amely a néhány pontosnak a folytatása.
+
 
+
Az ilyen nyomvonalakat érdemes kigyomlálni a feltöltendő trackből. A rajzoláskor minden egyes nyomvonalat meg fog nyitni a MapEdit. Csak feleslegesen terheljük vele, ha ilyen semmitmondó információtartalmú nyomvonalakkal küzd.
+
 
+
[[Kép:Uto_5.png|centre]]
+
 
+
A néhány pontból álló nyomvonalak törlése után
+
A néhány pontból álló nyomvonalak törlésével ugyan a méretbeli csökkenés minimális, de a rajzoláskor hamarabb nyitja meg a MapEdit a fájlt, kevesebb nyomvonallal dolgozik egyszerre.
+
 
+
Túl részletes tracklog szűrése
+
Általában a hosszabb ideig tartó egy helyben állás nem olyan gyakori. Annál gyakrabban találkozok viszont túl részletes trackkel. A túl részletes alatt azt érten, hogy 1 másodperces, időalapú a track. Ekkor a készülék minden másodperceben elmenti a pozíciónkat és így nagyon sok pontból (és nagyon rövid szakaszokból) álló track jön létre. A GPS pontatlansága miatt felesleges ilyen részletes tracklogot készíteni. Ha mégis így sikerült, akkor a MapSource-szal utólag is elvégezhetjük a korrekciót.
+
 
+
[[Kép:Uto_6.png|centre]]
+
 
+
Egy túl részletes tracklog
+
A képen látható tracklog 1 másodperces rögzítéssel készült. A track 4977 pontból áll, és 119 539 byte a mérete. Nézzük a pontjainak az adatait!
+
 
+
[[Kép:Uto_7.png|centre]]
+
 
+
Egy túl részletes tracklog pontjai
+
A tracklog gyalog készült egy jelzett turistaút bejárása közben. 1 másodperc alatt kényelmesen gyalogolva 1-2 métert lehet megtenni. Felesleges ilyen részletes tracklogot feltölteni feldolgozás céljából! A rajzolóknak bőven elég, ha a tracklog részletessége (2 pontja közti távolsága) 3-5 méter. A MapSource segít nekünk, hogy ezt megcsináljuk. Kattintszunk a Szűrő... gombra!
+
 
+
[[Kép:Uto_8.png|centre]]
+
 
+
Egy túl részletes tracklog szűrése
+
Válasszuk ki a szűrés alapjául a Távolságot és írjnk be egy 3-ast. Az OK gombra kattintva a MapSource eltávolítja a tracklogból azokat a pontokat, amelyek közt a távolság kisebb, mint a beállított 3 méter. Nézzük az eredményt!
+
 
+
[[Kép:Uto_9.png|centre]]
+
 
+
Egy túl részletes tracklog 3 méterre szűrve
+
A szűrés után a tracklogban csak 1479 pont maradt! Nézzük meg, hogy hogyan változtak a tracklog pontjainak adatai!
+
 
+
[[Kép:Uto_10.png|centre]]
+
 
+
Egy túl részletes tracklog 3 méterre szűrés után
+
Most már szinte csak olyan pontokat látunk, amelyeknek a távolsága minimum 3 méter. Akad azonban még néhány pont, amelyek 3 méternél közelebb vannak egymáshoz. Ilyen például az ábrán látható 1196. és 1198. pont. Végezzük el újra a szűrést és ismételjük egészen addig, amíg a pontok száma nem csökken tovább!
+
 
+
[[Kép:Uto_11.png|centre]]
+
 
+
A megszűrt tracklog
+
A szűrés után a tracklog pontjainak a száma 1401-re csökkent, a fájl métere pedig 33 715 bájtra!
+
 
+
Ha kevesebb pontból áll egy tracklog, akkor könnyebben lehet kezelni mind MapSource alatt, mind rajzolás közben. Rajzoláskor ugyanis a rajzolók az összes feltöltött tracklogot letöltik a saját gépükre és a MapEditnek meg is kell nyitni egytől-egyig mindet. Ha kevesebb pontból áll, hamarabb megnyitja és kevésbé terheli le a számítógépet. A fájl méretét pedig sikerül a 28%-ára lecsökkenteni. Kisebb fájlméret a gyorsabb fel- és letöltést eredményezi.
+
 
+
A szűrést nem csak a több ezer pontból álló tracken érdemes elvégezni, hanem minden tracken. Egy néhány száz pontos tracklogban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb megállások (például autós trackben a piros lámpánál várakozás közben).
+
 
+
A végeredmény elmentése
+
Ugyan több formátumot is tudunk fogadni, ajánlott a végeredményt Garmin Database (*.gdb) formátumban elmenteni. Ennek a formátumnak a legkisebb a mérete a népszerű formátumok közül.
+
 
+
A korábban megvizsgált 4977 pontos túl részletes tracket elmentettem különbőző formátumokba. A fájlok méretei így alakultak:
+
 
+
Fájlformátum Méret (bájt) Tömörített méret (bájt) Track tömörítetlenül Track tömörítve
+
GPS eXchange format (*.gpx) 592767 67610 Letöltés Letöltés
+
OziExplorer tracks (*.plt) 303515 63979 Letöltés Letöltés
+
Garmin MapSource file (*.mps) 154366 50428 Letöltés Letöltés
+
Garmin GPS Database (*.gdb) 119539 54995 Letöltés Letöltés
+
 
+
A táblázatból látható, hogy a *.gpx formátum a legrosszabb választás – mind tömörítetlen, mind tömörített formában (ezt pirossal jelöltem). A *.gdb formátumnak a legkisebb a mérete tömörítetlenül. Fontos tudni, hogy a rajzoláskor a rajzoló számítógépén az összes track tömörítetlen formában van fent, csak így tudja megnyitogatni őket a MapEdit. Ezért hiába kisebb tömörítve a *.mps formátum mérete, ajánlott a *.gdb formátum használata.
+
 
+
Ha nincs olyan programod, amellyel át tudnád konvertálni a tracked *.gdb formátumra, akkor javaslom a GPSBabel letöltését.
+
 
+
A feltöltött tracklogok méretének optimalizálása
+
Saját tracklogjaid méretének optimalizálása
+
Ha már korábban töltöttél fel tracket nekünk és úgy érzed, hogy a fentebb leírtak szerint azt bizony optimalizálni kellene, akkor – akár a feldolgozottra állítás után is – érdemes letöltened, optimalizálnod és visszatöltened. A rajzoláskor ugyanis az összes tracket letöltik a rajzolók és a kisebb, kevesebb pontból álló trackek gyorsabb letöltést eredményeznek és kisebb terhelést jelentenek a MapEdit számára.
+
 
+
Mások által feltöltött trackek méretének optimalizálása
+
Ahhoz, hogy a más által feltöltött trackeken elvégezd a fent leírtakat, trackszerkesztési joggal kell rendelkezned. Ha nincs még ilyen jogod, Kolesár Andrástól kérhetsz.
+
 
+
A trackek nagy száma miatt nem érdemes foglalkozni a kisebb trackekkel. Elsősorban azokon a trackeken kell a méretbeli optimalizálást elvégezni, amelyek mérete vagy pontjainak száma drasztikusan csökkenthető. Hogy könnyen megtaláljuk ezeket a trackeket, hívjuk segítségül a MapEditet: nyissunk meg vele egy tájegységet a hozzá tartozó összes trackkel együtt, majd kattintsunk a Nézet, azon belül pedig a Útvonalpontok, nyomvonalak, útvonalak listája... menüpontra!
+
 
+
[[Kép:Uto_12.png|centre]]
+
 
+
A csatolt állományok listája
+
A felugró ablakon kattintsunk a Tracks fülre és mér látható is a csatolt trackek listája. Az oszlopfejléceken a Points-ra kattintva rendezhető sorrendbe a lista a tarckben lévő pontok száma alapján.
+
 
+
Számoljunk kicsit! Ha 3 méterre szeretnénk szűrni, akkor az azt jelenti, hogy végeredményben két pont között legalább 3 méter távolság lesz. Ha egy 15 km-es sétán készült tracket szűrünk meg így, akkor az maximum 5000 pontból fog állni. Érdemes ezért olyan tracket választani, amelyik nagyon sok pontból áll a megtett távhoz képest – a listában az 5. például 15 km-hez 15396 pontot tartalmaz, holott 5000 is elég lenne.
+
 
+
A lista elején lévő track 33888 pontból áll, a hossza viszont csak 34.98 km. 3 méterre szűrve a 35 km-es táv mindössze 11500 köröli pontot indokolna. Ha az ilyen túl részletes trackeken elvégezzük a korábban leírt optimalizálást, akkor látványos méretcsökkenést érhetünk el a tájegység trackjeinek összméreténél.
+
 
+
Ha sikerült kiválasztani egy tracket, amelyiket optimalizálni szeretnénk, akkor kattintsunk rá a listában kettőt!
+
 
+
[[Kép:Uto_13.png|centre]]
+
 
+
A kiválasztott csatolt track tulajdonságai
+
A felugró ablakban válasszuk ki a Forrás fület és láthatóvá válik a track helye. A fenti példában ez a hely a upload/2006-09/2450/turatarsak_trackjei.gdb, vagyis a [2450]-es trackről van szó.
+
 
+
Csak érdekesség képpen: az említett 33 ezer pontos tracket 3 méterre szűrtem. Az eredeti fájl 1063443 bájt (azaz 1.01 MB) méretű volt, a szűrés után 363795 bájt (azaz 356 KB)méretűre és 7702 pontosra csökkent. Csak ezzel az egytlen trackkel sikerül a letöltendő trackek méretét 0.7 MB-tal csökkentenem.
+
 
+
Ha az össes ilyen túl részletes tracket optimalizálnánk, sokkal kisebb lenne a fent lévő anyagok összmérete. Ha az összeset nem is tudjuk, a 7-8 ezer pont fölöttieket mindenképp érdemes!
+

A lap 2009. március 30., 20:02-kori változata

Hamarosan!