Térképmemória nélküli GPS

A Turistautak.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen VillanyGabi (vitalap | szerkesztései) 2009. május 11., 07:40-kor történt szerkesztése után volt.

Hogyan használhatjuk a turistautak.hu térképeit térképmemória nélküli Garmin GPS-szel?


Tartalomjegyzék

Melyik készüléktípusokra vonatkozik?

Az alábbi leírás azokra a készülékekre vonatkozik, amelyek PC-hez csatlakoztathatóak (Geko 101 kilőve), tracket lehet rájuk tölteni továbbá szükséges még számítógépes adatkábel megléte is. Tehát a leírás Geko 201/301, illetve Foretrex 101/201 tulajdonosoknak szól. A leírásban lehetnek hibák, nehezen érthető fogalmazások, kérjük jelezzétek ezeket.


Milyen térképszoftvert használjak?

A fenti készülékekhez nem adják tartozékként, de mindenképpen ajánlatos a Mapsource program beszerzése, telepítése (ehhez érdemes elolvasni ezt a hozzászólást), valamint a turistautak.hu térkép installálása.


Navigálás előre megtervezett útvonalon

Egyszerűen, a kijelölt pontok között

légvonalban- a Mapsource-ban a Route Toolal megfelelő sűrűséggel kattintgasd végig a leendő túraútvonalat, ügyelve arra, hogy 100-120 pontnál ne legyen több (a GEKO 201-nél 125 a maximum)- Send to device gombbal átküldöd a GPS-re (persze a Routes legyen kipipálva)- a kütyün a Routes (magyar menüben Útvonalak) között meg fogod találni és már navigáltathatsz is (ne feledd: ez a töréspontok között légvonalbeli távolságot fog mutatni!)


Az alaptérkép pontjait is használva, tracken

A weben keresztül, raster-megjelenítőn megtervezve

A turistautak.hu-n Magyarország interaktív térképe is elérhető. Megfelelő nagyításban csomópontonként vagy a szakaszokra történő kattintással jelöld ki az útvonalat, töltsd le kedvenc formátumodban (Mapsource-hoz MPS, Trackmakerhez TXT)- nyisd meg a megfelelő programmal és töltsd fel a kütyüdre a tracket- a GPS-en a Trackek között meg fogod találni és navigáltathatsz a tényleges útvonalon.


Offline, Mapsource-ban megtervezve

Ehhez kell egy kis konverzió, de szerintem ezt lehet legjobban használni- a Mapsource-ban a Route Toolal kattintgasd végig a leendő túraútvonalat (nem kell ügyelned a route-pontok sűrűségére), és mentsd el (GDB formátumban)- töltsd le és csomagold ki egy alkönyvtárba a WinGDB programot- nyisd meg WinGDB-vel a route-odat, adj meg egy cél fájlnevet és válaszd a(z elso) "Convert routes to tracks with all points" opciót- a célfájlt Mapsource-szal megnyitva trackként jelenik meg a túraterved- Send to device-szal ráküldöd a kütyüre és vígan navigáltatsz.


Alaptérkép a kütyüre

A cél az, hogy maximum a track-memória felét (kb. 5000-6000 pont) töltsük fel térképi vonalakkal, hogy maradjon hely a bejárandó út logjának is. Így a soros porton történő adatátvitel igencsak elhúzódhat, de látványos tud lenni a kütyü "térképesítése".


Mapsource

Mapsource-ban- töltsd le a tájegység térképét .MPS formátumban ("a név eleje legyen ACTIVE LOG" opció kipipálva)- nyisd meg Mapsource-ban- jelöld ki a célterületet a Selection Toollal (nyíl)- CTRL+C-val elküldöd a vágóasztalra, majd egy New fájlba CTRL+V-vel beilleszted- (ízlés szerint a fontosabb térképi pontok fölé bökhetsz útpontot a megfelelő ikonnal és 6 karakteres névvel)- Send to device-szal küldd rá a trackeket (és útpontokat) a kütyüre és sétálj az "alaptérképen"!


TrackMaker

@david módszere- töltsd le a tájegység térképét .TXT formátumban- nyisd meg GPSTrackMaker programmal (a fájltípusnál válaszd a .txt kiterjesztést!)- a képernyő alján a Points felirat előtt látod, hogy hány trackpontból áll a térkép. - a tervezett túra által biztosan nem érintett területeket töröljük: egérhúzással téglalapok kijelölése, majd Delete gomb. (a térképet jobb egérgombbal tudod mozgatni, az ikon sorban van nagyító és kicsinyítő gomb)- ha a megmaradt terület még mindig nagy, akkor jelöld ki az egészet és használd a Tracklog reducert (jobbról az 5. ikon vagy Tools/Tracklogs/routes/Tracklog reducer...) Ez ugyan egyszerűsíthet a vonalakon, de még így is jó tájékozódást nyújthat. Talán a Resolution típusú "butítás" a legcélravezetőbb. A Preview gomb megmutatja, hogy hány pont lesz a vége. A "Let tracklogs selected on exit" legyen kipipálva és mehet a Reduce. Egy Delete gombbal töröljük az eredeti (kijelölve maradt) pontokat.- a redukált méretű "térkép" az Interface menüből feltölthető a kütyüre és a terepen járván szépen mutatkozni fog "alattunk" a térképi vonal.