„Térképmemória nélküli GPS” változatai közötti eltérés

A Turistautak.hu wikiből
(Új oldal, tartalma: „'''Hogyan használhatjuk a turistautak.hu térképeit térképmemória nélküli Garmin GPS-szel?''' 1. Melyik készüléktípusokra vonatkozik? Az alábbi leírás azokr...”)

A lap 2008. november 11., 17:12-kori változata

Hogyan használhatjuk a turistautak.hu térképeit térképmemória nélküli Garmin GPS-szel?

1. Melyik készüléktípusokra vonatkozik? Az alábbi leírás azokra a készülékekre vonatkozik, amelyek PC-hez csatlakoztathatóak (Geko 101 kilove), tracket lehet rájuk tölteni továbbá szükséges még számítógépes adatkábel megléte is. Tehát a leírás Geko 201/301, illetve Foretrex 101/201 tulajdonosoknak szól.A leírásban lehetnek hibák, nehezen értheto fogalmazások, kérjük jelezzétek ezeket.

2. Milyen térképszoftvert használjak?A fenti készülékekhez nem adják tartozékként, de mindenképpen ajánlatos a Mapsource program beszerzése, telepítése (ehhez érdemes elolvasni ezt a hozzászólást), valamint a turistautak.hu térkép installálása.

3. Navigálás elore megtervezett útvonalon

3.1 Egyszeruen, a kijelölt pontok között légvonalban- a Mapsource-ban a Route Toolal megfelelo suruséggel kattintgasd végig a leendo túraútvonalat, ügyelve arra, hogy 100-120 pontnál ne legyen több (a GEKO 201-nél 125 a maximum)- Send to device gombbal átküldöd a GPS-re (persze a Routes legyen kipipálva)- a kütyün a Routes (magyar menüben Útvonalak) között meg fogod találni és már navigáltathatsz is (ne feledd: ez a töréspontok között légvonalbeli távolságot fog mutatni!)

3.2 Az alaptérkép pontjait is használva, tracken

3.2.1 A weben keresztül, SVG-megjeleníton megtervezveA turistautak.hu-n a legtöbb tájegység SVG-megjelenítos, interaktív térképe is elérheto- megfelelo nagyításban csomópontonként vagy a szakaszokra történo kattintással jelöld ki az útvonalat- töltsd le kedvenc formátumodban (Mapsource-hoz MPS, Trackmakerhez TXT)- nyisd meg a megfelelo programmal és töltsd fel a kütyüdre a tracket- a GPS-en a Trackek között meg fogod találni és navigáltathatsz a tényleges útvonalon

3.2.2 Offline, Mapsourceban megtervezveEhhez kell egy kis konverzió, de szerintem ezt lehet legjobban használni- a Mapsource-ban a Route Toolal kattintgasd végig a leendo túraútvonalat (nem kell ügyelned a route-pontok suruségére), és mentsd el (GDB formátumban)- töltsd le és csomagold ki egy alkönyvtárba a WinGDB programot- nyisd meg WinGDB-vel a route-odat, adj meg egy cél fájlnevet és válaszd a(z elso) "Convert routes to tracks with all points" opciót- a célfájlt Mapsource-szal megnyitva trackként jelenik meg a túraterved- Send to device-szal ráküldöd a kütyüre és vígan navigáltatsz

4. Alaptérkép a kütyüreA cél az, hogy max. a track-memória felét (kb. 5000-6000 pont) töltsük fel térképi vonalakkal, hogy maradjon hely a bejárandó út logjának is. Így a soros porton történo adatátvitel igencsak elhúzódhat, de látványos tud lenni a kütyü "térképesítése".

4.1 Mapsource-ban- töltsd le a tájegység térképét .MPS formátumban ("a név eleje legyen ACTIVE LOG" opció kipipálva)- nyisd meg Mapsource-ban- jelöld ki a célterületet a Selection Toollal (nyíl)- CTRL+C-val elküldöd a vágóasztalra, majd egy New fájlba CTRL+V-vel beilleszted- (ízlés szerint a fontosabb térképi pontok fölé bökhetsz útpontot a megfelelo ikonnal és 6 karakteres névvel)- Send to device-szal küldd rá a trackeket (és útpontokat) a kütyüre és sétálj az "alaptérképen"!

4.2 @david módszere- töltsd le a tájegység térképét .TXT formátumban- nyisd meg GPSTrackMaker programmal (a fájltípusnál válaszd a .txt kiterjesztést!)- a képernyo alján a Points felirat elott látod, hogy hány trackpontból áll a térkép. - a tervezett túra által biztosan nem érintett területeket töröljük: egérhúzással téglalapok kijelölése, majd Delete gomb. (a térképet jobb egérgombbal tudod mozgatni, az ikon sorban van nagyító és kicsinyíto gomb)- ha a megmaradt terület még mindig nagy, akkor jelöld ki az egészet és használd a Tracklog reducert (jobbról az 5. ikon vagy Tools/Tracklogs/routes/Tracklog reducer...) Ez ugyan egyszerusíthet a vonalakon, de még így is jó tájékozódást nyújthat. Talán a Resolution típusú "butítás" a legcélravezetobb. A Preview gomb megmutatja, hogy hány pont lesz a vége. A "Let tracklogs selected on exit" legyen kipipálva és mehet a Reduce. Egy Delete gombbal töröljük az eredeti (kijelölve maradt) pontokat.- a redukált méretu "térkép" az Interface menübol feltöltheto a kütyüre és a terepen járván szépen mutatkozni fog "alattunk" a térképi vonal.